Nenechte se zmást atraktivitou jedné kategorie a nelichotivou představou té druhé. Na skupiny „do vozu“ a „do tahu“ se ženy rozdělují téměř ve všech typologiích, ať je to stará indická mytologie, nebo jungovská archetypální škála. Staří Indové to pravda měli položené hlavně na vztahu k muži a ochotě ženy sloužit, jenže principy zůstávají napříč stoletími stejné.

Pomoc, to stéblo je moc těžké

Příslušnost ke kategorii vil vůbec neznamená, že neustále pofňukáváte a neumíte si sama vyřídit ani novou občanku. Je to spíš charakteristika životního stylu.

Dejme si jako ilustrační příklad lyžařskou výpravu party kamarádů a kamarádek. Stejně sportovně zdatných a sehraných. Víla bude ta, kterou napadne vyzkoušet novou chalupu v novém středisku. Taky naplánuje herní večer nebo karneval na sněhu. Během pobytu vyslechne životní nářky několika příslušníků výpravy a nabídne empatické rameno. Lyže jí většinou bude nosit a drinky míchat někdo jiný, ale zase udělá a po výpravě rozešle nejvíc fotek. U čeho ji rozhodně nepřistihnete, je úklid chalupy před odjezdem, nošení dříví ke krbu, zjišťování jízdního řádu skibusu nebo vlastnictví dokonale vybavené lékárničky.

Uvezu, zařídím, opravím

Klasické lokomotivy zase nejsou vždycky hřmotné bytosti tělesné konstituce Helenky Fibingerové. I když páru jako ona mají. Na naší ilustrační lyžařské výpravě jako první zatopí v celé chalupě, s majitelem zařídí opravu vypadlých pojistek, na sjezdovce v hospodě vyboxují velký stůl v rohu, aby se celá výprava mohla najíst společně, no a večer si samy namíchají gin s tonikem a brečí víle na rameni, že pořádní chlapi už vymřeli. Pod jejich rozlišovací schopnost jsou debaty o náladě ve skupině, nesnášejí, když si někdo vynucuje výjimky z jednotného jídelníčku, a až na horách zjistí, že si pro samé googlování nejrychlejší trasy zapomněly zabalit pyžamo, a spí proto v termoprádle.

Víla s párou

Už se v jedné kategorii vidíte? Nebo jste členka jedné s příměsí druhé? Takových je mezi námi asi nejvíc. Odpověď na otázku, kdo to má v životě jednodušší, je taky smíšená.

Psychologických studií na toto téma je mnoho, jenom používají místo naší vílo-železničářské analogie termíny alfa žena a beta ženy. Alfy jsou energické, dominantní a charismatické lokomotivy. Bety zase empatické, spolupracující a kreativní. A jednodušší to bude mít ta, která se od druhé skupiny poučí, jak na to, co sama nezvládá. Přijmout to, že je mi spíš dáno tančit nebo táhnout, ale nenechat se svým typem zahnat k přesvědčení, že to druhé nezvládnu. A ještě jedna perlička – všimněte si, že dobré party kamarádek mívají vyrovnané složení, a ta spolupráce, která funguje mezi nimi, vám může být inspirací, jak si trochu ulehčit život, ať jste ta do vozu, nebo do tahu.