Kapr s křenem a vínem
Suroviny:
- 1/2 kapra
- sůl
- citronová šťáva
- 250 ml zakysané smetany
- mletá paprika
- 50 g jemně strouhaného křenu
- 40 g másla
- pepř
- 1 dcl bílého vína
Postup:
1. Kapra stáhněte z kůže a nakrájejte na porce, osolte, zakápněte šťávou z citronu a nechte půl hodiny v chladu rozležet.
2. Pak porce kapra přendejte do máslem vytřeného pekáčku a přelejte je zakysanou smetanou. Přidejte jemně nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, špetku soli a pepře. Kapra podlejte bílým vínem a vložte do předehřáté trouby. Pečte velmi zvolna asi 30 minut.
Řízky z kapra na staroměstský způsob
Suroviny:
- 750 g kapra nakrájeného na řízky
- 5 půlek jader vlašských ořechů
- 100 g uzeného masa v plátcích
- 30 ml bílého vína
- sůl
- mouka, vejce a strouhanka na trojobal
- sádlo na smažení
Postup:
1. Řízky z kapra částečně vykostěte a do každého vytvořte ostrým nožem kapsičku. Do ní vložte půlku vlašského jádra zabaleného do plátku uzeného masa. Kapra osolte, pokapejte vínem a obalte v trojobalu (do vajec zašlehejte trošku vína).
2. Řízky usmažte z obou stran na sádle a podávejte se šťouchanými nebo pečenými bramborami a hlávkovým salátem.
Radegastův kapr
Suroviny:
- 800 g filetů z kapra
- citronová šťáva
- 4 plátky anglické slaniny
- olej
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 3 lžíce strouhaného perníku
- 500 ml piva Radegast
- 30 g másla
- sůl
Postup:
1. Filety osolte, pokapejte citronovou šťávou a dejte odležet do chladu. Odleželé nakrájejte na porce a každou porci obalte plátkem slaniny. Na pánvi rozehřejte olej a rybu na něm z obou stran osmažte. Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno, všechno koření, perník a zalejte pivem do poloviny výšky masa. Snižte teplotu a nechte táhnout do změknutí, v případě nutnosti podlejte pivem.
2. Hotové porce kapra vyjměte, omáčku propasírujte přes jemné síto a dejte zpět na zdroj tepla. Uveďte do mírného varu, přidejte máslo, dochuťte a povařte do zhoustnutí. Porce ryby vložte zpět, prohřejte a podávejte.
Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem
Suroviny:
- 800 g kapra
- 4 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl
Bramborový salát:
- 500 g brambor
- 250 g sterilované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 60 g sterilovaného hrášku
- 60 g cibule
- 4 menší kyselé okurky
- 2 vejce natvrdo
- majonéza
- cukr
- pepř
- sůl
- ocet
- plnotučná hořčice
Postup:
1. Kapra řádně opláchněte, zbavte nečistot, vykostěte a vytvořte filety. Lehce nasolte a dejte přes noc naložit do mléka. Takto připravené filety obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažte na rozpáleném oleji dozlatova.
2. Brambory ve slupce uvařte a nechte vychladit. Do mísy vložte sterilovanou zeleninu, hrášek, najemno nakrájenou cibulku, kyselé okurky a na kostičky nakrájená vařená vejce. Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy.
3. Z majonézy, hořčice, soli, pepře a láku z okurek si připravte zálivku, kterou za stálého míchání přidávejte do salátu, aby jeho konzistence byla přiměřeně hustá. Na talíři tvořte polévkovou naběračkou bochánky a zdobte je snítkou petrželové natě.
Vánoční rybí polévka
Suroviny:
- 1 kapr
- divoké koření (2 bobkové listy, 4 kuličky černého pepře, 1 kulička nového koření)
- 2 cibule
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 50 g másla
- 100 g květáku
- 30 g hladké mouky
- 60 ml smetany
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- 2 rohlíky
- 2 hrsti hladkolisté petržele
Postup:
1. Kapra vykuchejte, odřízněte mu hlavu a ploutve. Vyřízněte žábry a dejte pozor, aby se neporušila žluč. Vnitřnosti, jako jsou jikry, mlíčí a játra, lehce očistěte a dejte do chladu.
2. Hlavu a ořez z kapra propláchněte, zalejte 3 litry studené vody, přidejte divoké koření, oloupanou, překrojenou cibuli a část kořenové zeleniny. Mírně osolte a hodinu vařte. Pak přelejte přes jemný cedník, abyste získali čirý vývar. Maso oberte od kosti a zbytek vyhoďte.
3. Na másle zpěňte květák rozdělený na růžičky a pokrájenou zbylou kořenovou zeleninu, zaprašte moukou a zalejte vývarem. Vývar přilévejte postupně a metličkou promíchávejte se zeleninovou jíškou, abyste získali spíš hustší základ polévky. Přiveďte k varu a vařte 25 minut. Po 10 minutách přidejte pokrájené vnitřnosti, maso od kosti a smetanu, ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a podle chuti osolte.
4. Rohlíky pokrájejte na kostičky a na másle je osmažte dozlatova. Nakonec do nich zamíchejte nasekanou petrželku a posypte jimi polévku.
Sezamový kapr
Suroviny:
- 800 g porcovaného kapra
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky balzamikového octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- olivový olej
- sezamová semínka
- sůl
- směs drcených pepřů
Postup:
1. Smíchejte med, balzamikový ocet, sójovou omáčku a zázvor. Směsí potřete osolenou a opepřenou rybu a nechte nejméně hodinu odležet.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rybí porce z obou stran zvolna osmažte. Rybu dejte na talíř a posypejte sezamovými semínky.
3. Jako přílohu podávejte vařené brambory a zeleninovou oblohu.
Kapr s bylinkovou krustou
Suroviny:
- 4 filety kapra s kůží
- 4 plátky toastového chleba
- 1/2 svazku zelené petržele
- 1 stroužek česneku
- 25 g másla
- 2 lžíce řepkového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
1. Plátky toastového chleba a petrželku nasekejte v mixéru na drobenku. Česnek podrťte, pokrájejte a přidejte společně se změklým máslem k drobence. Osolte, opepřete a ještě krátce promixujte.
2. Předehřejte troubu na 160 °C. Připravte si plech nebo vetší zapékací formu, do které se vám vejdou všechny porce ryby. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vložte do něj porce kapra nejprve kůží dolů. Osolte je, opepřete a pečte asi 2 minuty, dokud nebude kůže opečená. Pak je otočte a opékejte ještě zhruba 2 minuty.
3. Opečené porce kapra naskládejte na plech kůží dolů. Na maso navršte bylinkovou drobenku a vložte do vyhřáté trouby. Zapékejte 10 minut.
Kapr na zelenině
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 kg kapřího masa s kůží bez šupin
- 3 barevné papriky
- 200 g cherry rajčat
- 120 g másla
- 1 cibule
- 1 citron
- 3 stroužky česneku
- hladká mouka na obalení
- sůl
- olej na pečení
Postup:
1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na filety. Filety pokapejte šťávou z citronu a nechte v lednici 20 minut odpočinout. Pak je osušte papírovou utěrkou a obalte v hladké mouce. V pánvi rozehřejte olej a na mírném ohni opékejte kapří maso dozlatova. Uchovávejte je v teple.
2. Zeleninu omyjte. Rajčata rozkrojte napolovic, papriky a cibuli na kousky a česnek na plátky. V hluboké, nejlépe teflonové pánvi rozehřejte máslo. Nasypejte do něho zeleninu a orestujte. Na zeleninu položte opečené kapří filety, osolte a prohřejte. Pánev zakryjte poklicí nebo alobalem a v troubě vyhřáté na 170 °C pečte 25 minut.
3. Omyté a osušené brambory se slupkou rozkrájejte na půlky. Orestujte je v pánvi na oleji nebo upečte na grilu. Brambory uchovávejte v teple.
4. Porce ryby vyjměte z pekáčku. Polovinu zeleniny dejte do misky, rozmixujte na pyré a osolte. Na talíře rozdělte půlky brambor, posypejte je zeleninou, přelejte výpekem, navrch položte filety z kapra a přelejte je pyré.