Kapustové závitky s rajčaty

Suroviny:

  • 1 kapusta
  • 250 g loupaných rajčat z konzervy
  • 250 g nastrouhaného sýru (čedaru)
  • strouhanka na zahuštění
  • olivový olej
  • tymián
  • kmín
  • sůl
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Omytou kapustu rozebereme na listy, povaříme je asi 2 minuty bez pokličky v osolené vodě s kmínem, scedíme a necháme částečně vychladnout. Rajčata rozmačkáme v misce vidličkou, smícháme je s nastrouhaným sýrem, směs okořeníme tymiánem a zahustíme strouhankou. Na každý kapustový list dáme vždy dvě lžíce směsi, list zavineme a sepneme párátkem. Závitky naskládáme do vymazané zapékací mísy, potřeme je olivovým olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a dusíme asi 20 minut (v mikrovlnné troubě budou závitky hotové za 4 minuty). Závitky jsou vynikající jako předkrm nebo zeleninová příloha.

Čtěte také

Dokonalé knedlíky obalené posypkou

Čtěte také

Švestkové knedlíky: Podzimnímu ovoci nejvíce sluší bramborový kabátek

Valašská kyselica

Suroviny:

  • 1,5 l vody
  • 250 g kysaného zelí
  • 200 g klobásy
  • 3 vařené brambory
  • 1,5 dl zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • sůl

Postup:

Šťávu ze zelí slijeme, zelí nakrájíme na kousky, vložíme ho do hrnce s osolenou vodou, přidáme kmín a na kolečka nakrájenou klobásu a vaříme téměř doměkka. Krátce před dovařením do polévky vmícháme mouku rozmíchanou v zakysané smetaně a povaříme ještě asi 5 minut. Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory a podáváme ji s krajíci čerstvého chleba.

Náš tip: Část klobásy opečte na suché pánvi a přidejte ji až do hotové polévky. Nic nezkazíte ani přidáním 20 g sušených hub, které jste předem namočili v mléce.

Čtěte také

Pizza? Aneb jistota, že děti budu večeřet

Čtěte také

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady

Zelný salát s nivou a hroznovým vínem

Suroviny:

  • 400 g syrového bílého zelí
  • 200 g hroznového vína
  • 150 g nivy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • nakládané jeřabiny nebo brusinky na ozdobení

Postup:

Zelí zbavíme košťálu, nakrájíme na nudličky, trochu ho osolíme a čistýma rukama promneme. Přidáme citronovou šťávu a sójovou omáčku a zelí necháme asi 15 minut stát. Kuličky hroznového vína omyjeme, rozpůlíme a vmícháme je do salátu. Rozdělíme ho do misek, každou porci posypeme rozdrobenou nivou a ozdobíme nakládanými jeřabinami nebo brusinkami.

Čtěte také

Jak na dokonalou sekanou?

Čtěte také

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Kapustové karbanátky

Suroviny:

  • 1 kapusta
  • 150 g paprikového salámu
  • 2 rohlíky
  • 2,5 dl mléka 
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • muškátový květ
  • majoránka
  • sůl

Postup:

Kapustu uvaříme ve vodě do poloměkka, scedíme ji a necháme vychladnout. Rohlíky rozlámeme do mísy, zalijeme je mlékem a necháme rozmočit. Pak k nim přidáme vejce, nasekanou cibuli, koření, sůl a na nudličky nakrájenou kapustu se salámem, dobře promícháme a z hmoty utvoříme malé karbanátky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Karbanátky chutnají výborně jen s tmavým chlebem, ozdobené kečupem a hořčicí.

Náš tip: Karbanátky budou zdravější, když salám nahradíte méně tučným strouhaným tvrdým sýrem. Milovníci česneku mohou do kapustové hmoty přidat ještě 2–3 rozetřené stroužky.

Čtěte také

Vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí

Čtěte také

Švestkový crumble: Snadný dezert kombinuje teplé ovoce a drobenku

Moravské zelí se sušenými houbami

Suroviny:

  • 500 g kysaného zelí
  • 3 cibule
  • 3 lžíce sádla
  • hrst sušených hub
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 kostky masoxu s příchutí bazalky a tymiánu
  • cukr podle chuti
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a osmažíme na sádle, dokud nezačne hnědnout. Pak přidáme kysané zelí, podlijeme je vodou, po chvíli vmícháme sušené houby (předem je nenamáčíme, zůstanou příjemně tuhé) a masoxové kostky a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Na závěr zelí zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody, ještě krátce povaříme, osolíme a podle chuti osladíme. Zelí je výborné jako příloha k pečenému masu, ale můžeme ho podávat i jako samostatný pokrm s topinkami nebo chlebem.

Náš tip:  Ochucené bujonové kostky jsou běžně k dostání v supermarketech, ale můžete je nahradit 2 lžícemi polévkového koření Klasik smíchanými se sušenou bazalkou a tymiánem.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Rychlý koláč s tvarůžky je hotový za půl hodiny

Kapustové ragú s krůtím masem

Suroviny:

  • 1/2 menší kapusty
  • 400 g krůtích prsou
  • 5 dl zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • majoránka
  • sůl

Postup:

Omyté a osušené krůtí maso nakrájíme na kousky a obalíme ho v grilovacím koření. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a zpěníme na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájené maso a krátce ho orestujeme. Přisypeme na nudličky nakrájenou kapustu, majoránku a sůl, vše promícháme a asi minutu vaříme ve vlastní šťávě. Pak směs podlijeme vývarem a vaříme 15 minut bez pokličky. Na závěr ragú zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a ještě asi 5 minut povaříme. Podáváme s bramborem nebo jen s celozrnným pečivem.

Náš tip: Těsně před koncem varu přidejte několik nakládaných malých feferonek. Ragú bude pikantnější.

Čtěte také

Dýňová polévka

Čtěte také

Dýňová polévka s jablky: Nejsnáze se připravuje z hokaido