Poslední rok před Gottovou smrtí, kdy zpěváka sužovaly vážné zdravotní problémy, byl náročný pro celou rodinu. Zatímco Karel se snažil do poslední chvíle pracovat a dostát svých závazků, Ivana na něj dohlížela, aby se nepřetěžoval, a pečovala o jeho pohodlí. Zároveň se snažili trávit co nejvíce času jako rodina se svými malými dcerkami, jež Gott psychicky připravoval na období, kdy s nimi už nebude. O tom ostatně svědčí i společná píseň s Charlottkou, kde Karel zpívá: "A teď už cítím, jak sprintuje čas, ještě než usnu, chci slyšet tvůj hlas... Kořínek tvůj je tuhý jak kmen, stromy dorostou, nezapomeň. V korunách sice vedou tisíce tras, na konci každé sejdem se zas. Vždyť víš, srdce nehasnou."

Zdroj: Youtube

Péče o odkaz zesnulého manžela

Když poté Karel navždy odešel, napnula Ivana na následující dva roky svého života síly a za svého muže dokončila dva velké projekty, kterým do posledního okamžiku věnoval úsilí - autobiografii Má cesta za štěstím a celovečerní dokument Karel, který po dobu jednoho roku natáčela režisérka Olga Malířová Špátová (poslední záběry pořizovala dokonce pouhých třináct dní před jeho skonem).

Láska jejího života

Ivana Gottová velmi dbala na to, aby oba projekty spatřily světlo světa přesně tak, jak si její muž přál, a tak jí na jiné věci či soukromý život nezbýval čas. Není proto divu, že si nyní dopřává oddych a i s dcerami se stáhla z veřejného života. Po několikaletém, jak soukromém, tak pracovně náročném, období se zkrátka potřebovala zastavit a pořádně se nadechnout. Údajně obývá nemovitost na západě Čech, sem tam se podívá na hezký film, přečte si fajn knížku a především se věnuje svým holčičkám, na které kvůli práci neměla v poslední době moc času, a které jí dle jejích slov dospívají před očima. Bolest ze ztráty manžela ještě nepřekonala. "Karel byl láska mého života a na tom se už nikdy nic nezmění. Dál chci pečovat o jeho odkaz a co bude pak, ukáže čas," nechala se slyšet v jediném rozhovoru, který byl uveřejněn na Gottových oficálních stránkách.

Povahy dcer optikou Gotta

Z šestnáctileté Charlotte Elly a čtrnáctileté Nelly Sofie už jsou mladé slečny, které koukají po klucích. Nadále však rozvíjí svůj umělecký talent, který zdědily po slavném otci. Starší Charlottka zpívá a hraje na klavír, mladší Nelly se našla v tanci.

A jaké vlastně nejmladší Gottovy dcery jsou? „Nellinka je pozorná, ohleduplná, s pečovatelskými sklony po své mamince. Po mně má oči a obočí, toho si nelze nevšimnout. Modré oči dál od sebe prý mají výjimečné osobnosti... Každou chvíli přiběhne, jestli něco nepotřebuji. Je na ní vidět, jak ji pomáhání druhým těší. Je nesmírně pořádkumilovná, zodpovědná a cílevědomě dotahuje všechno do zdárného konce. Jen tak si ale k tělu někoho nepustí.

Charlotte je povahou asi trochu víc po mně. A podobou snad ještě víc po mojí mamince Marii. Také je velmi senzitivní a empatická vůči svému okolí. Sedí mi na klíně a probíráme spolu nejen muziku a její oblíbené interprety, ale občas vedeme i hlubší filozofické debaty, mnohdy o věcech mezi nebem a zemí,“ popsal ve své autobiografické knize Karel Gott, který na obě dcery může být právem pyšný. I nadále totiž zůstávají skromné a upřímné - přesně tak, jak si vždycky přál, a takové, jaký byl i on sám.

Zdroj: vlasta.cz karelgott.com

Související články