Když se někdy naťuklo možné následnictví po panovnici, která na trůn usedla v roce 1952, často se vedle jejího nejstaršího syna skloňovalo i jméno William. Právě o prvorozeném vnukovi královny Alžběty II., která zemřela v 96 letech, mnozí uvažovali coby ideálním panovníkovi. Už proto, že princ si odmala nepotrpí na skandály. Má krásnou rodinu, Brity oblíbenou manželku Kate a tři děti.

Princ William

Dalším důvodem je skutečnost, že novým králem se stal nejdéle čekající následník v dějinách britské koruny, nyní 73letý Karel III., přičemž právě králův věk a jeho občasné zdravotní potíže mnohé vedly k myšlence, že by se jeden následovník mohl zkrátka přeskočit ve prospěch 39letého Williama. To se ale nestalo a korunní princ William se tak nyní posunul na první místo v linii čekatelů na správu Spojeného království a zemí Commonwealthu.

Williamovy děti – princ George, princezna Charlotte a princ Louis

Druhým v řadě je jeho devítiletý syn George, který tento týden po prázdninách zahájil se sourozenci školní výuku. Třetí a čtvrté místo v linii mají další děti Williama a Kate – sedmiletá princezna Charlotte a nyní čtyřletý princ Louis.

Princ Harry

Kdyby se po králi Karlovi III. dostal na řadu následník číslo pět, po jeho boku by na trůn usedla Američanka. Pátým v pořadí je totiž mladší Charlesův syn princ Harry, který v posledních letech přidělal mnoho vrásek nejen své babičce, ale celé rodině. Harry se v roce 2018 oženil s krásnou herečkou Meghan Markle, která se však s přísným královským protokolem nesžila. Mladá rodina před časem opustila Británii a přestěhovala se do USA.

Harryho děti – Archie Harrison a Lilibeth Diana

Šestý a sedmý následník tak vyrůstají na západním pobřeží USA, jde totiž o Harryho a Meghaniny děti – tříletého Archieho Harrisona a roční Lilibeth Dianu.

Osmý potenciální dědic britské koruny je o plných jednašedesát let starší než Lilibeth. Jde o druhého potomka ze čtyř dětí královny Alžběty a jejího loni zesnulého muže prince Philipa. Andrew, vévoda z Yorku, je také otcem následnice číslo devět, jíž je princezna Beatrice, kterou měl s bývalou ženou, vévodkyní Sarah Ferguson, zvanou Fergie. Desítku završuje Beatricina dcera, jedenáctiměsíční Sienna Elizabeth.

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.washingtonpost.com/world/2022/09/08/queen-elizabeth-succession-britain-royal-family/

Související články