Sedíte na gymnastických míčích sestavených do kruhu a jen tak si bubnujete na buben. A při tom odbouráváte nahromaděný stres a špatnou náladu, zvyšujete mozkovou kapacitu, posilujete svaly rukou i nohou, zad i pánevního dna a také imunitní systém. A ani nevíte jak. Panejo! Není divu, že fitness cvičení Drum fit propadají denně stovky nových nadšenců. Je to skvělý způsob, jak si odpočinout od každodenního shonu, zbavit se negativní energie a dobít se tou pozitivní. Bubny se valí z kontinentu na kontinent a Drum fit fitness se stává populárním i u nás.

Vezmi paličky a jeď!

Míč, buben a paličky, to je základ. Zpočátku poskakujete na míči a bubnujete bez bubnu. Po rozehřátí začne opravdové bubnování pod vedením zkušeného lektora. Rytmus je místy rychlý, občas zpomalí, aby se po chvíli rozběhl v mnohem zběsilejším tempu. Na konci hodiny pak tvoříte své vlastní rytmy. Jde především o projevení emocí a cítění vlastního těla. Na první pohled to vypadá jednoduše, ale je to celkem fuška. Poskakovat na míči a bušit do bubnu sice není extra fyzicky namáhavá činnost, ale zaposilujete si pěkně. Zapojujete hlavně svalstvo v oblasti horních končetin a pánevního dna. Po hodině se budete cítit uvolnění a v pohodě.

Neurolog ví, jak na nervy

Na to, že bubnování posiluje náš imunitní systém, přišel americký neurolog Barry Bittman. Sestavil skupinu nehudebníků, dal jim do ruky buben či jiný rytmický nástroj a sledoval, jak skupinové bubnování funguje. Vyzkoušel různé metody, hráči hráli sami, se zkušeným odborníkem i pod vedením šamana. Vždycky ale ve skupině. Když lidé hráli sami, kreativně, výsledky byly výraznější. Odtud už to byl jen kousek k vytvoření zdravotního bubnování, které dostalo název Drum fit.

Když přidáte míč

Drum fit není jen zábavný způsob, jak odhodit stres a příjemně se uvolnit. Kromě záplavy endorfinů a pozitivní energie vám poskytne i zdravotní účinky: při správném sezení na míči udržuje dobré držení těla, jelikož formuje páteř. Poskakování na míči prospívá posilování dolních končetin, a když se přidá bubnování, dostanete se do výjimečného stavu, kdy pracují obě hemisféry současně – tím dosáhnete hlubokého stupně relaxace a mentálního zklidnění. Drum fit je mimo jiné také ideální prevencí proti dnes bohužel tak častému syndromu vyhoření.

Kdo může cvičit Drum fit?

Jedním slovem – kdokoli! Nemusíte umět hrát na žádný hudební nástroj, a dokonce ani nemusíte mít hudební sluch. Drum fit je navíc vhodný i pro handicapované lidi a malé děti. A také pro hyperaktivní děti, pro které je velmi důležité „bezpečně“ vybít přebytečnou energii. Díky bubnování se lépe soustředí a v neposlední řadě rozvíjejí svou fantazii a kreativitu.