Lékaři dnes nověji používají pro diagnózu artróza název osteoartróza. Co se při ní děje? Jde zjednodušeně řečeno o opotřebování kloubu, kdy se chrupavka pomalu rozpadá a mizí. Kost v kloubu se brání vznikem různých výrůstků v kloubní jamce, to pak bolí a člověk špatně končetinou hýbe. Problém může postihnout každý kloub, nejčastěji ale koleno a kyčel.

Dnes se navíc odborníci domnívají, že nejde jen o onemocnění neobnovující se chrupavky, ale o celý soubor degenerativních a zánětlivých pochodů, jež ničí měkké i tvrdé kloubní tkáně. "V průběhu osteoartrózy dochází zpočátku k nezdravému zvýšení metabolické a enzymatické aktivity v chrupavce, je zvýšená hydratace chrupavky, která se stává měkčí a méně odolnou k zátěži. Postupně je možné pozorovat rozvláknění chrupavky a vznik trhlin na jejím povrchu. Současně se mění i kost pod chrupavkou. Konečným výsledkem je destrukce chrupavky a kosti," vysvětluje předseda Ortopedicko - protetické společnosti ČLS JEP, ortoped MUDr. Petr Krawczyk ze Zlína.

V ordinaci ortopeda většina pacientů slyší, že by měli zhubnout. Ačkoliv osteoartrózou často trpí i hubení lidé (protože na ni má vliv i genetika), pacienti s nadváhou převažují a jsou jich odhadem dvě třetiny. Nadváha má nepochybně na zatížení kloubů nemalý vliv, k opotřebení dochází ale také v případech, pokud mají nohy atypické zakřivení. Nohy do X nebo do O způsobí nesprávné rozložení váhy a nerovnoměrně se pak odírá i chrupavka velkých kloubů – kyčlí a kolen. Lze to změnit rehabilitačními cviky, které posílí správnou stabilitu. Pravidelným cvičením se pak zafixují správné návyky nejen ve svalech, ale také v mozku. Chce to ale čas. Přetěžování nadměrnými kily každopádně chrupavkám neprospívá a snížení hmotnosti prospěje nejen kloubům, ale celému tělu.

Medicína má pro pacienty s osteoartrózou jen málo nástrojů k úlevě. Účinné léky, které by obnovily poškozenou nebo zcela chybějící chrupavku, věda ještě nevynalezla. V prvních stadiích pomáhá kloubní výživa. Chrupavka ještě není příliš poškozená a farmaka její degeneraci zpomalují. Někomu pomohou injekce s kyselinou hyaluronovou, jinému léčba plazmou. Pokud je poškození zásadnější, přichází na řadu chirurgie. Nejtěžší stadia artrózy řeší náhrady kloubů, tzv. totální endoprotézy.

Alternativní přístupy k snížení potíží s klouby jsou založené na více či méně náročné změně jídelníčku. Návodů na jídelníček, které slibují zvrátit zhoršení onemocnění, se v posledních letech objevilo moře. Ne všechny jsou vědecky podložené, mnohé klasická medicína popírá. U diet proti artróze ale platí i to, co u diet na zhubnutí. Všechny jsou založené na snížení kalorického příjmu, na zařazení množství zeleniny a ovoce a vypuštění cukrů a tuků. A ještě jednu podmínku je třeba dodržet: Vždy je třeba k dietě cvičit!

I lékař David Frej, který se věnuje funkční a holistické medicíně, doporučuje proti artróze rehabilitace, pohyb a dietu. Vyhýbat byste se měli bílému cukru, bílé a pšeničné mouce, lilkovité zelenině. Lilek, brambory, papriky, rajčata obsahují vyšší dávky solaninu, který bolavým kloubům škodí. Omezit byste měli i mořské a běžné soli, červené maso, dochucovadla, limonády, kofein a tabák. Podobná doporučení dávají svým pacientům i někteří fyzioterapeuti. Někomu dělá dobře dělená strava. Jinému veganská dieta.

Pozor na solanin

Solanin je totiž ve vyšších dávkách jed. Patří do skupiny alkaloidů, které se v přírodě přirozeně vyskytují. V nízkých dávkách není nebezpečný. Mnozí pacienti v počátečním stadiu artrózy reagují na omezení potravin s vyšším obsahem solaninu zlepšením. „Na bolavé klouby jsem si připadala v pětačtyřiceti ještě poměrně mladá. Kyčle i kolena o sobě dávaly vědět. Rada, že bych měla omezit lilkovitou zeleninu, mi připadala poměrně splnitelná. Bez rajčat, paprik a lilku žiju už půl roku a klouby mě nebolí,“ potvrzuje kolegyně Radka. Zkuste dva týdny vynechat z jídelníčku tyto potraviny a pozorujte, zdali to má nějaký vliv. Pokud potíže ustoupí, vyvarujte se jich.

Solanin se sice v jisté míře vyskytuje u většiny zeleniny, která se sklízí nedostatečně zralá, v lilkovité zelenině je ho ale nejvíce. Brambory tvoří leckde základ českého jídelníčku, pokud se jich nedovedete vzdát docela, je dobré je při vaření doplnit pořádnou hrstí kmínu, který jej neutralizuje. Pěstujete-li si své vlastní brambory, zkuste je vyměnit za batáty. Ty na rozdíl od brambor neobsahují solanin žádný a v kuchyni je lehce zastoupí. Ačkoliv jsou v našich končinách stále považované za exotickou potravinu, protože jejich původní oblastí je Yucatan, daří se jim i v našich klimatických podmínkách.

Trochu jiný příběh je za solaninem v rajčatech. Pokud jsou sklizena ve vysokém stupni zralosti, obsahují ho málo a na jídelníčku se tak mohou objevit.

Německý zázrak?

Také metoda Rolanda Liebscher-Brachta a jeho ženy, lékařky Petry, pracuje s kombinací pravidelného cvičení, masáží a diety. České čtenáře s ní seznámila vloni vydaná kniha Skoncujte s artrózou a bolavými klouby, jejíž jsou autoři. Popisuje v kostce všechny poznatky o terapii artrózy, ke kterým manželé od roku 1986 došli. Očima mnoha pacientů s artrózou slibuje zázraky. Popírá i obecně přijímaný fakt, že artrózu nelze zvrátit. Jejich zkušenost je, že „ve většině případů je metoda schopná bolest odstranit, další opotřebování chrupavky zastavit a že mnohdy může dojít i k regeneraci chrupavky i kostí kloubů,“ píše se v knize. Cviky, které vedou k odstranění napětí ve svalech a šlachách, umožní větší rozsah pohybu. Větší rozsah pohybu přivede k větší námaze chrupavku a chrupavka, která je používaná, je schopná se lépe vyživovat.

Petra Bracht doporučuje k rehabilitačnímu cvičení podle svého manžela (cviky i masáže válečky jsou popsané v knize anebo na jejich kanále na internetu na YouTube, videa jsou pouze v němčině, pozn. aut.) stravovat se hlavně čerstvými potravinami rostlinného původu. Každý krok tímto směrem klouby ocení. Pokud vaše strava dnes obsahovala šedesát procent živočišných výrobků, snížíte-li je na polovinu, přinese to zlepšení. Budete-li postupovat po malých krůčcích, spíš dosáhnete úspěchu. Doporučuje se všechna zelenina, zejména cibule, česnek, ředkvičky, brokolice, cuketa, černá ředkev, špenát, červená řepa, batáty a všechny druhy zelí. Všechny výhonky, všechny druhy salátu (zejména hořké). Ovoce veškeré, ořechy všeho druhy, houby, semínka, z obilovin oves, proso a staré druhy obilovin, pohanku, celozrnnou rýži a quinou – čokoládu jen tu s vysokým obsahem kakaa a bez cukru. Maso pouze rybí.