Tohle zažil snad každý, kdo se někdy pokoušel shodit a šel na to dobře. Ze začátku kila mizela skoro zázračně, po několika týdnech nebo měsících se hubnutí zaseklo, i když člověk jedl pořád stejně málo a cvičil pořád stejně hodně. Je to frustrující, ale podle dietologů naprosto přirozené, a je lepší s tím počítat, aby vás to nezaskočilo a neotrávilo.

„Je zcela běžné, že se po určité době hubnutí na chvilku zastaví. Buď stačí chvilku počkat, vytrvat v novém životním stylu a hubnutí se zase rozjede. Ale už to možná půjde pomaleji než na začátku,“ vysvětluje Iva Málková ze společnosti STOB, autorka mnoha knih o hubnutí a pořadatelka úspěšných kurzů hubnutí pro muže i ženy. Pokud se tak nestane a váha se stále ne a ne hnout, často podle ní stačí jen opětovná malá úprava jídelníčku, zařazení nové pohybové aktivity a váha se zase posune dolů. Je nicméně pravda, že pro ženy kolem padesátky je hubnutí těžší a rozhýbat znovu hubnutí není jen tak. Vyzkoušejte následující tipy, nemusíte hned všechny najednou.

Jen je dobré uvědomit si ještě jednu věc – vaše hubnoucí plány by měly být realistické. Snažit se v padesáti o maturitní váhu je podle Iva Málkové nesmysl už proto, že v průběhu let se postava změnila.

1. Omezte sacharidy

Pravděpodobně už jíte mnohem méně výrobků obsahující cukry, ať už jde o sladkosti či pečivo a přílohy. Odborné studie se shodují na tom, že lidé, kteří srazí příjem sacharidů pod 50 gramů denně, hubnou rychleji, a vy možná ještě máte kde ubírat. Nemusí to být tak moc, ale ideální je úplně vynechat sladkosti a pečivo či přílohy typu těstoviny či rýže nahradit celozrnnými variantami.

2. Zvyšte frekvenci nebo intenzitu cvičení

Tohle také může být rozhodující – už proto, že pokud jste shodili, váš klidový metabolismus je nižší než na začátku hubnutí, i když vám to nemusí připadat fér. Není řešením, abyste o to méně jedli, ale abyste o to více spálili pohybem. Možná zkuste přidat posilování, které sice není extra efektivní, pokud jde o spalování energie, ale pomůže vám budovat svaly, které to dokážou i v klidu.

3. Hlídejte si skutečně vše, co jíte

Někdy si jen myslíte, že jíte málo, ve skutečnosti však bývá náš odhad dost nepřesný. Pokud to neděláte, schválně si zkuste jídlo vážit a přiznejte si všechno, co sníte třeba při ochutnávání během vaření.

4. Nešetřete na bílkovinách

Pokud se vaše hubnutí zastavilo, může vám pomoci, pokud zvýšíte příjem bílkovin. Už proto, že samy o sobě zvyšují výkonnost vašeho metabolismu více než tuky nebo sacharidy. Navíc lépe zasytí a pomáhají budovat vaše svaly, zvláště pokud se zároveň dost hýbete. Jezte bílkoviny v průběhu dne, měly by být součástí každého vašeho jídla.

5. Mějte stres pod kontrolou

Při stresu se vyplavuje hormon kortizol, který povzbuzuje chuť k jídlu, a navíc přispívá k tomu, aby si tělo více energie ukládalo do tukových zásob, zejména na břiše. Problémem tu je hlavně dlouhodobý stres, proto má smysl naučit se ho zvládat – vhodným nástrojem je například meditace nebo alespoň více odpočinku.

Zároveň spěte, pokud možno osm hodin denně.

6. Zkuste přerušovaný půst

Tohle je metoda hubnutí, která je poslední roky populární sama o sobě, vám může pomoci, pokud se vaše shazování kil poněkud zpomalilo. Hlavní myšlenka přerušovaného půstu je jednoduchá. Když necháte tělo trochu hladovět, bude muset sahat do svých tukových zásob. Typickým příkladem je metoda zvaná 16/8, kdy nejíte celých 16 hodin a jídlo si rozvrhnete jen do zbylých osmi. Někomu bude vyhovovat třeba interval 7–15 hodin, jinému 12–20, záleží na vašem životním stylu.

7. Vyhněte se alkoholu

Některým lidem přiměřené množství alkoholu nijak nebrání v tom, aby hubnuli, pokud se jinak v jídle drží zkrátka a hýbou se. Někdo však bohužel nehubne, aniž když vypitou dvojku vína poctivě započítá do svého hubnoucího jídelníčku a dá si třeba o to menší večeři. Jejich tělo totiž metabolizuje hlavně alkohol a nikoli tuky, které tak zůstávají na místě. Dalším problémem je, že alkohol uvolňuje zábrany, a vy si tak k němu občas dáte tu kus sýra, tu slanou tyčinku.

8. Jezte více vlákniny

Možná by vám pomohla pomoci rozpustná vláknina prodávaná jako potravinový doplněk, protože se budete cítit sytější, zároveň by pro vás mělo být snazší udržet své chutě pod kontrolou. Měli byste jí sníst 30 až 40 gramů denně. Pozor, fungujete to jen tehdy, pokud zároveň pijete dost vody.