1. Kimchi neboli fermentovaná zelenina
Puch kvašeného zelí dokáže zaneřádit ovzduší na pěkně dlouhou dobu, zejména pokud k němu přidáte česnek. Jestliže si rádi pochutnáváte na salátu kimchi, jistě víte, o čem je řeč. „V kimchi, které je charakteristické svou komplexní chutí, ale i vůní, je fermentovaná zelenina. A právě díky fermentaci vzniká zápach, který nemusí být každému příjemný,“ říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Zároveň však dodává, že množství benefitů z pojídání kimchi to snadno zastře. „S každým soustem do těla dostanete pořádnou porci vitamínů a minerálních látek, vápník, železo, velké množství antioxidantů a v neposlední řadě probiotik, které mají pozitivní vliv na zdraví našich střev,“ tvrdí.
Další zdravotní benefity kimchi
- posiluje imunitu
- má protinádorové a antidiabetické účinky
- podporuje zdraví mozku
- obnovuje kůži
- redukuje vysoký cholesterol
- bojuje proti stárnutí
- pomáhá snižovat hmotnost
Připravte si fermentovanou zeleninu doma!
Co je potřeba?
- zavařovací sklenice
- kuchyňská váha
- zelenina (čínské zelí, kapusta, květák, brokolice, mrkev, červená řepa, ředkvičky a jiné)
- voda
- sůl
Jak na to?
Zeleninu nakrájejte na menší kousky, natlačte do čisté zavařovačky a zalijte čistou, ideálně převařenou a odstátou vodou tak, aby byla veškerá zelenina pod hladinou. Vynulujte si kuchyňskou váhu s miskou a zeleninu i s vodou do ní vylijte. Dvě procenta z výsledné váhy bude množství soli, které vsypete do vody. (tzn. pokud má obsah sklenice například 600 g, přidáte 12 g soli – 600:100x2=12)
Zeleninu v osolené vodě nechejte chvíli odstát a potom ji natlačte zpět do sklenice. Zalijte slanou vodou a zatižte něčím, co máte po ruce, aby kousky zeleniny neplavaly na povrchu.
Poté sklenici už jen přivřete víčkem a odložte na místo se stálou teplotou. Ferment kontrolujte každý den, případně uvolněte zpod víčka plyn, aby nevybouchl. Pozor, nedovírejte! Ke konzumaci je salát hotový třetí až pátý den. Dobrou chuť!
2. Česnek
Zatímco jedni ho milují, druzí ho nemůžou ani cítit. Řeč je o česneku. Jakkoliv je však tahle potravina aromatická a nevábná, dá se považovat za jeden z největších darů přírodní medicíny. Díky silným antibakteriálním, protiplísňovým a antivirovým účinkům je česnek vhodný v rámci prevence při prvních příznacích nejrůznějších onemocnění. „Kromě toho česnekem výborně ochutíte celou řadu pokrmů a do jisté míry dokáže podpořit rychlost metabolismu," říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse s tím, že k podpoře hubnutí a obranyschopnosti organismu slouží i jiné pálivé koření – například cibule, zázvor nebo chilli papričky. Ovšem očekávání, že člověk zhubne jen díky česneku, by bylo naivní.
Další zdravotní benefity česneku
- pomáhá při angíně, chřipce a nachlazení
- pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest a dutin
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pomáhá při arterioskleróze
- chrání před trombózou
- snižuje vysoký krevní tlak
- léčí křečové žíly
- pomáhá při žaludečních a střevních obtížích
- snižuje únavu
- zbystřuje zrak
- působí jako prevence rakoviny
- při vnějším užití léčí opary, plísně a bradavice
3. Jablečný ocet
Jablečný ocet, který je známý také pod obecným názvem nefiltrovaný či probiotický ocet, je doslova elixírem zdraví a krásy. Kromě širokého využití v kuchyni, například na dochucování čerstvých salátů, polévek, omáček, marinád na zeleninu či maso, je také výborným pomocníkem v domácnosti. A vynachválit si ho nemůže ani lidové léčitelství. Jak ale víme, ocet sám o sobě příliš nevoní. Prospěšnost z hlediska zdraví je však nepopiratelná. "Nefiltrovaný ocet obsahuje přírodní mateční kulturu, což je shluk tělu prospěšných mikroorganismů a enzymů, které pečují například o zdravou střevní mikroflóru," popisuje Martin Kudera.
Další zdravotní benefity jablečného octa
- má antibakteriální, antimykotické účinky
- působí jako přírodní antibiotikum
- bojuje proti akné, dermatitidě a zlepšuje pleť
- snižuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus a zmírňuje zadržování vody
- snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
- napomáhá při chronické únavě
- léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipku
- podporuje tvorbu žaludečních kyselin
- odstraňuje pálení žáhy
- pomáhá při dně, artritidě a ztuhlých kloubech
- bělí zuby
- zlepšuje kvalitu vlasů
- když vlasy po umytí ještě přelijete vodou s jablečným octem, budou krásně lesklé a hebké
- obklady s jablečným octem zmírňují otoky končetin
- pomůže i v péči o zuby a čistotu domácích mazlíčků
TIP pro vás!
Užívejte jablečný ocet ve zředěné formě hned po ránu a na lačno. Smíchejte 2 lžíce jablečného octa s minimálně 250 ml teplé vody a po malých doušcích vypijte. V případě potřeby je možné dosladit medem. Pokud toužíte zakusit hubnoucí účinky jablečného octa, doporučuje se vypít sklenice vody s jednou lžíci jablečného octa před každým jídlem.
4. Kapusta
Pokud jste někdy vařili či jinak tepelně upravovali kapustu, tak víte, že ani tahle zelenina nemá zrovna nejlíbivější vůni. Má ale jiné přednosti, kvůli kterým stojí za povšimnutí. Nejen, že obsahuje nejvíce vápníku ze všech druhů zeleniny a podporuje tedy kosti a zuby, ale obsahuje také velké množství minerálních látek, jako železo, vápník, hořčík, selen a draslík, a vitamínů skupiny B, plus vitamín C, E a K. „Kapusta obsahuje v porovnání se škrobovou zeleninou méně sacharidů a jen velmi malé množství tuku. Díky přítomné vláknině, omega 3 nenasycených mastných kyselin a kyseliny listové patří k nejzdravějším potravinám. Kapustu doporučuji jako základ zdravého jídelníčku. Protože ale může jemně nadýmat, zkuste si ji nachystat společně s kořením, jako jsou kmín koriandr nebo zázvor,“ radí výživová poradkyně s tím, že před konzumací je vhodné kapustu vždy tepelně upravit. Vyzkoušet můžete třeba kapustové zelí, kapustové karbanátky, anebo ji povařit a přidat do salátů.
Další zdravotní benefity kapusty
- pozitivně působí na trávicí soustavu
- je prevencí rakoviny žaludku i tenkého a tlustého střeva
- posiluje kosti a zuby
- snižuje vysoký cholesterol
- podporuje tvorbu červených krvinek
- pozitivně ovlivňuje činnost jater
- posiluje imunitu
- pomáhá při potížích s ekzémy
5. Dýně
Aroma dýně se projevuje jen při tepelné úpravě, přesto může být někomu nepříjemné. Ani tak ji však nezavrhujte. Má toho tolik co nabídnout! Je zdrojem provitamínu A, obsahuje vlákninu, draslík, hořčík a železo. Významný je také obsah beta-karotenu, ze kterého si organismus dokáže vyrobit vitamín A, který následně pomáhá chránit tělo před rakovinou. Další důležitý prvek je zinek. Jeho pozitivní účinek pak ocení zejména muži, jelikož má prokázaný vliv na reprodukční systém a jeho funkce. „Díky vysokému obsahu vody, je navíc dýně v přiměřeném množství považována za dietní potravinu,“ upozorňuje nutriční specialistka Věra Burešová.
Další zdravotní benefity dýně
- výrazně posiluje imunitní systém
- uklidňuje nervy
- napomáhá správné činnosti srdce
- snižuje hladinu tuků v krvi
- podporuje správou funkci slinivky
- působí močopudně a tím ulevuje ledvinám
- detoxikuje organismus
- regeneruje tělesné buňky
- pomáhá při revmatismu a dně
Zdroj: vlasta.cz ireceptar.cz bylinkovo.cz vitalia.cz