„Lidé se prostě rozvádí, tečka. S bývalým mužem jsme se snažili za každou cenu manželství udržet, ale co nám obě děti vylétly z hnízda, šlo to celé do háje. Nač si kazit život, domluva byla oboustranná a rozvod proběhl v naprostém klidu. Pár dalších let jsem si užívala volnosti, než jsem před třemi lety potkala Martina. Nikdy bych tomu nevěřila, ale byla to láska na první pohled,“ usmívá se Klára.

S Martinem si rozuměli opravdu ve všem, proto nikoho nepřekvapilo, že se už po roce vzali. Oba mají dvě děti z předchozích manželství, naštěstí samostatné a už žijící své vlastní životy, to novému partnerství mezi Klárou a Martinem ohromně pomohlo.

Arogantní tchyně mi nedá na chvíli pokoj

„Martinova máma mi byla od prvního okamžiku nesympatická. Arogantní, nepříjemná, neustále poukazující na kvality jeho bývalé ženy. Při první večeři jsem se zapřisáhla, že nám žádná zapšklá ženská, byť jde o jeho nejbližší osobu, nebude kazit nový a slibný vztah. Nepříjemnou večeři jsme tedy nějak přežili. Martin mi pak vysvětlil, že si jeho bývalá s mámou hrozně sedla, denně si telefonují a že k nim Míša stále chodí na návštěvy,“ vypráví Klára.

Za každou cenu nás chce rozvést

Klára je s Martinem více než dva roky, mají se rádi, užívají si společného života. Ale její tchyně si stále nedá pokoj. „Z počátku jsem byla vlastně docela v pohodě, sice mě tchyně dost prudila, ale dalo se to zvládnout. Všechno nabralo obrátky ve chvíli, kdy mi řekla, že se jeho bývalá Míša rozešla s přítelem, protože jí došlo, že chce zpátky Martina, a prý pro to udělá cokoli.“

To už bylo i na tolerantní a zamilovanou Kláru moc. „Ten přece miluje mě a po Míše ani neštěkne, říkala jsem si. To jsem ale netušila, jakou pakárnu nám bude tchyně denně předvádět. Začala proti mně štvát celou jejich rodinu a pár slabších kousků se jí podařilo zmanipulovat. Pomlouvala mě na každém kroku, byla jurodivá z toho, že je Martin na mojí straně a k Míše se neplánuje vrátit.

Často jsem je obě potkávala v naší ulici, kam chodily na kafe, ač to nikdy dříve nedělaly, asi abych je měla stále na očích. Postupně jsem toho začala mít plné zuby a řekla Martinovi, ať si v rodině udělá pořádek. Ten se mě snažil uklidnit, ale přiznal se, že mu máma pořád volá a básní o Míše, jak se strašně změnila a chce ho zpátky. Do toho mu od Míši chodí nevhodné zprávy, a dokonce i Martinovy děti mi přiznaly, že si před babičkou musí vymýšlet, že mě nevídají,“ kroutí hlavou naštvaná Klára.

Zákeřná mrcha nám ničí život

„Martin je stále na mojí straně, ale situaci podle mého strašně zlehčuje. Bere to jako záležitost, kterou nemůže ovlivnit, i když už se s matkou na toto téma několikrát pohádal. Nebojím se, že by se k Míše vrátil, ale začínám toho všeho mít plné zuby. Doteď se nám žilo pěkně, nikdy by mě nenapadlo, že se z tchyně vyvrbí taková mrcha, co udělá první poslední pro to, abych v jejich rodině nefigurovala. Nic jsem jí neudělala, všude jinde mě mají lidé rádi, nechápu, proč to tak nemůže být i v jejich rodině,“ říká Klára. „Nemůžu nutit Martina, aby se s nimi přestal stýkat, na druhou stranu mě chování jeho matky uráží…“

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Pohled odborníka: mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Paní Klára se ocitla v situaci, kdy má několik možností. Může se pokusit tchyni a její snahu o znovuobnovení manželova předchozího vztahu ignorovat. Jsou jedinci, které těší to, že někoho trápí, a pokud dotyčný nereaguje dost dlouhou dobu, přestane je tato aktivita bavit. Případně si může s tchyní sama otevřeně promluvit a dát jí najevo, slušně, ale pevně, jak celou situaci vnímá a co by potřebovala k tomu, aby mohla s jejím synem dále fungovat. Další možností je, aby si s tchyní promluvila i za přítomnosti svého muže, pokud by dal syn matce najevo, že za Klárou stojí, chce s ní být a ke své exmanželce se vracet nehodlá, také by to mohlo pomoci. Případně se může Klára obrátit na pomoc odborníka, mediace by byla vhodným řešením tohoto problému – mohla by se jí zúčastnit jak tchyně, tak bývalá manželka a Klára se svým mužem, společně by si mohli ujasnit svá přání a potřeby. Přeji paní Kláře, ať se situaci podaří co nejdříve vyřešit.

Kontakt: www.katerinabelkova.cz