Kapr v mandlové strouhance

Možná při tradiční štědrovečerní večeři nechcete experimentovat, přesto ale zvažte malé vylepšení. Když do strouhanky přidáte trochu mandlových lupínků, bude mít smažená ryba lepší chuť i strukturu a na talíři doslova zazáří.

Doba přípravy: 60 minut + 60 minut odležení

Suroviny na 4 porce:

• 600 g filetů z kapra
• 50 g hladké mouky
• 2 vejce
• 100 ml mléka
• 200 g strouhanky
• 50 g plátků mandlí
• šťáva z 2 citronů
• pár plátků másla
• rostlinný olej na smažení
• sůl
• bílý pepř

1. Kapří filet nakrájejte na porce, osušte, osolte, opepřete a pokapejte citronem. Uložte na talíř, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte hodinu odležet v lednici. Připravené maso osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Připravte dva hluboké talíře, do jednoho nasypte mouku, do druhého vyklepněte vejce, osolte a vidličkou prošlehejte s mlékem. Strouhanku smíchejte s mandlovými plátky a nasypte do hlubší misky, bude se v ní s masem lépe manipulovat.

2. Osušené porce obalte v mouce, ve vejcích a ve strouhance a pak ještě jednou ve vejcích a ve strouhance. Do pánve nalijte dostatečné množství oleje a rozehřejte jej. Porce kapra vkládejte do rozpáleného oleje, stáhněte plamen na poloviční výkon a smažte rybu ze všech stran dozlatova. Hotové kousky odkládejte na talíř vyložený kuchyňskými papírovými utěrkami, které vsáknou přebytečný tuk. Během smažení rozpalte troubu na 100 °C, hotové porce naskládejte do trouby do pekáčku, poklaďte plátky másla a udržujte je teplé.

Sváteční bramborový salát

Každá rodina má svůj oblíbený salát, vyladěný přesně podle chuti. Ať už je vaším tajemstvím kousek jablka, přidání zakysané smetany, nebo nezvyklá bylinka, dejte mu dost času, ať se rozleží. Jen tak bude naprosto dokonalý.

Doba přípravy: 60 minut + odležení přes noc

Suroviny na 6 porcí:

• 1 kg brambor (varný typ A)
• 2 mrkve
• 1 petržel
• menší kousek celeru
• 1 jablko
• 6 nakládaných okurek
• 4 vejce
• 200 g šunky od kosti
• 50 g sterilovaného hrášku
• 170 g majonézy
• 120 g bílého jogurtu
• sůl
• pepř

1. Správný štědrovečerní bramborový salát by měl být odleželý, proto ho připravte den předem. Neoloupané brambory vložte do hrnce s vodou, osolte a uvařte doměkka. Mrkev, petržel a celer oloupejte a uvařte v osolené vodě. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte.

2. Vychladlé brambory oloupejte a spolu s mrkví, petrželí, celerem a vejci je pomocí mřížky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Promíchejte, lehce osolte a opepřete. Okurky nakrájejte na drobné kostičky a společně s okapaným hráškem přidejte do mísy. Jablko oloupejte a nastrouhejte, šunku zbavte případné tučné části, nakrájejte na kostičky a přidejte k ostatním surovinám. Vše zlehka promíchejte.

3. Do mísy přidejte majonézu, podle chuti jogurt a dobře promíchejte. Nechte salát spíš méně dochucený – šunka mu dodá slanost, proto je lepší s dochucením počkat, až se salát rozleží a chutě prolnou. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a salát nechte uležet do Štědrého dne. Pak ho ochutnejte a dle potřeby dosolte, dopepřete nebo dolaďte citronovou šťávou.

Kapr na červeném víně s bramborovými pusinkami

Výraznou šťávu z vína si nejlépe užijete v kombinaci s pusin Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ kami z bramborové kaše. Stejně dokonale se doplňuje i příprava – než se kapr upeče, připravíte bramborovou kaši, pak stačí vyměnit plechy v troubě, a než dokončíte omáčku, bramborové pusinky budou hotové.

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na 4 porce:

• 4 kapří podkovy
• 2 červené cibule
• 4 stroužky česneku 
• 4 bobkové listy
• 4 snítky čerstvého tymiánu
• 200 ml červeného vína
• 50 g studeného másla
• sůl
• hrubě mletý pepř

Příloha:

• 500 g brambor (varný typ C)
• 2 lžíce másla
• 1 vejce
• asi 100 ml mléka
• sůl

1. Porce kapra osolte a nechte odležet v chladu, ideálně přes noc. Důkladně otřete a znovu osolte. Cibuli nakrájejte na klínky a vyložte s ní pekáč, přidejte neoloupané stroužky česneku, bobkový list a tymián. Na zeleninové lůžko dejte porce kapra, přelijte vínem a posypte hrubě mletým pepřem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut. Během pečení rybu občas přelijte výpekem. Hotovou uchovejte v teple, šťávu přeceďte do rendlíku (zeleninu nevyhazujte), a je-li třeba, zredukujte. Přidejte na kostičky pokrájené studené máslo a jen krátce provařte.

2. Brambory oloupejte a ve vroucí osolené vodě uvařte doměkka. Vodu slijte, přidejte máslo a rozšťouchejte. Jakmile se máslo vstřebá, vyšlehejte hladkou kaši a přimíchejte vejce. Každé brambory jsou trochu jiné, takže podle potřeby přilijte mléko (nemusíte použít všechno a možná ho nebudete potřebovat vůbec), abyste kaši naředili do požadované konzistence. Měla by být hustší, aby pusinky držely tvar. Kaší naplňte zdobicí sáček, na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Podávejte s kaprem, pečenou cibulí a česnekem, přelité šťávou z vína.

Zapečený kapr se žampiony

Zkuste o Vánocích novinku. Zapečený kapr se žampiony na netradiční způsob může být alternativa ke klasickému smažení a tato kapří večeře se obejde i bez salátu.

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ

Suroviny na 4 porce:

• 4 filety z kapra
• šťáva z 1 citronu
• 100 g másla + na vymazání
• 1 pórek
• 1/2 celeru
• 100 g žampionů
• 5 vajec
• 300 ml mléka
• 2 lžíce hladké mouky
• 100 g tvrdého sýra
• sůl

1. Porce kapra osolte a pokapejte citronovou šťávou.

2. Máslo rozehřejte v pánvi a přidejte do něj na kolečka nakrájený pórek, nastrouhaný celer a na plátky nakrájené žampiony. Zahřívejte, až se odpaří všechna tekutina, a na závěr osmahněte filety kapra z obou stran.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylým máslem vymažte zapékací misku a na její dno vložte kapra. Na něj navršte zeleninu s houbami a dejte do trouby prohřát asi na 5 minut.

4. Mezitím rozšlehejte vejce v mléce a zahustěte moukou. Sýr nahrubo nastrouhejte.

5. Vzniklou omáčkou přelijte kapra v zapékací misce, posypte sýrem a dejte na 15 minut zapéct, dokud sýr nezezlátne.

Kapří nugety s vídeňským bramborovým salátem

Nepotrpíte si na majonézu? Vídeňský bramborový salát je skvělá alternativa našeho tradičního s majonézou. A nugety? Výborný způsob, jak připravit kapra bez kostí.

Doba přípravy: 90 minut Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ

Suroviny na 4 porce:

• 1 filet z kapra (500 g)
• 1 žloutek
• šťáva z 1/2 citronu
• kůra z 1 pomeranče
• 1 lžička drcených fenyklových semínek
• špetka muškátového oříšku
• 50 g plátků mandlí
• vejce na obalení
• strouhanka na obalení
• olej na smažení
• sůl
• bílý pepř

Příloha:

• 500 g brambor (typ A)
• 200 ml kuřecího vývaru
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 červená cibule
• 8–10 sterilovaných okurek (ideálně „cornichonky“)
• 2 lžíce kaparů
• sůl
• pepř
• čerstvá pažitka k podávání

1. Nejprve připravte salát. Brambory uvařte ve slupce doměkka, ještě teplé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Olej a hořčici vyšlehejte a nalijte na brambory, přidejte najemno nakrájené okurky, kapary a vše přelijte horkým vývarem. Lehce promíchejte a nechte odstát – brambory mezitím vstřebají většinu tekutiny. Nakonec přidejte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a posypte pažitkou.

2. Než se salát odleží, připravte nugety. Kapří filet zbavte kůže a pinzetou vyberte kosti. Rybu nakrájejte na větší kostky a společně se žloutkem a citronovou šťávou rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete, přidejte drcená fenyklová semínka, muškátový oříšek a pomerančovou kůru. Promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici. Pak ze směsi vytvarujte kuličky nebo jiné tvary, protáhněte je rozšlehaným vejcem a obalte ve strouhance smíchané s plátky mandlí. Nakonec je pomalu smažte ve vyšší vrstvě oleje.

Kapr s gremolatou a gratinované brambory

Tato jednoduchá úprava kaprovi sluší i na svátečním stole a můžete ji zkusit také s jinou rybou.

Doba přípravy: 60 minut Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ

Suroviny na 4 porce:

• 1 kapří filet
• 1 hrst strouhanky Panko
• 2 hrsti hladkolisté petrželky
• 2 stroužky česneku
• kůra z 1 citronu
• olivový olej na zakápnutí
• sůl
• pepř

Příloha:

• 1 kg brambor
• 500 ml smetany ke šlehání
• 2 stroužky česneku
• 4 snítky tymiánu
• 200 g parmazánu
• sůl
• pepř

1. Nejprve připravte gratinované brambory: brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a vyskládejte do zapékací misky nebo do malých mističek – kokotek. V misce smíchejte smetanu, nastrouhaný parmazán, tymián, prolisovaný česnek, sůl, pepř a směsí přelijte brambory. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut (menší zapékací misky asi 25 minut).

2. Než se brambory upečou, rozdělte filet na porce, osolte ho a opepřete.

Připravte gremolatu: V misce smíchejte strouhanku, citronovou kůru, prolisovaný česnek, nasekanou petržel a jemně směs promněte, aby se chutě spojily. Gremolatu navršte na ryby a zakápněte olivovým olejem. Jakmile jsou brambory hotové, vložte ryby do trouby a pečte (podle velikosti) asi 10–15 minut. Než se upeče kapr, brambory se odleží, zpevní a budou se dobře nabírat.

Štědrovečerní rybí polévka

Sváteční rybí polévka má nespočet variací a recept se v rodinách obvykle dědí. Nemáte-li ho, zkuste náš a štědrovečerní polévku připravte podobně jako salát den předem, aby se všechny ingredience a koření dobře rozležely.

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny vaření vývaru Zdroj: Archiv časopisů Gurmet a Kreativ

Suroviny na 6–8 porcí:

Vývar:

• 1 kapří hlava
• 1 kapří kostra
• 2 bobkové listy
• 10 kuliček nového koření
• 30 kuliček černého pepře
• očištěné kapří srdce
• vnitřnosti, mlíčí nebo jikry
• sůl

Rybí polévka:

• 2,5 l rybího vývaru
• 100 g mrkve
• 100 g řapíkatého celeru
• 120 g celeru
• 120 g petržele
• 200 g cibule
• 150 g másla
• 50 g hladké mouky
• 1 hvězdička badyánu
• 1 svazek hladkolisté petržele
• muškátový oříšek (podle chuti)
• sůl
• pepř

K podávání: máslové krutony

1. Pokud nemáte rybí vývar, připravte si ho ve dvou fázích. Kapří hlavu a kostru propláchněte studenou vodou, vložte do hrnce, přilijte 3 litry vody a pozvolna přiveďte k varu. Průběžně sbírejte pěnu a po dosažení bodu varu přidejte koření a sůl. Vařte velmi pomalu asi 1 hodinu.

2. Vyndejte hlavu a kostru z kastrolu, po vychladnutí důkladně oberte maso a pokrájejte ho na drobné kousky. Vývar z hlavy a kostí sceďte přes husté síto a odložte stranou.

3. Vnitřnosti dejte do rendlíku, přidejte 300 ml studené vody a pozvolna přiveďte k varu. Sbírejte pěnu a vařte 30 minut. Nakonec vývar z vnitřností sceďte, tekutinu uschovejte a vnitřnosti pokrájejte na menší kousky.

4. Během vaření rybího vývaru si nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev, petržel, celer a řapíkatý celer na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a zeleninu na něm orestujte. Přidejte badyán a opékejte asi 15 minut, dokud zelenina nezezlátne.

5. Zeleninový základ zaprašte moukou a ještě krátce opečte. Pak přilijte oba vývary, osolte, opepřete a za občasného míchání přiveďte k varu.

6. Po 30 minutách přidejte maso s vnitřnostmi a povařte ještě pár minut. Osolte a dochuťte muškátovým oříškem. Podávejte s nasekanou petrželkou a máslovými krutony.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Cukroví od babiček, co možná neznáte: Kakaové preclíky či cukrové kaštánky