Nebude to drahé?

Ne! Díky tuhé konzistenci a koncentrovanosti obsahu stačí pro dosažení výsledku jen troška oleje. Aby se zbůhdarma nevsákl do čisticího hadříku, před akcí hadřík namočte a vyždímejte.

Renovace dřevěného nábytku

Lesk omlazuje! Když použijete trošku oleje místo leštěnky, nábytek omládne o pár let. Rozetřete hmotu v co nejtenčí vrstvě a nablýskejte hadříkem. Tužší olej vyrovná i škrábance na dřevěném povrchu. Naneste ho v několika vrstvách a zapracujte do dřeva pomocí houbičky.

Občas dáme šanci starším kouskům, které stály ve sklepě či na půdě a přinášejí si do bytu zatuchlý odér. Kousky pořádně oprašte, ideálně vyluxujte. Impregnace kokosovým olejem jim dodá příjemně dřevitou vůni.

Mastnota platí na mastnotu, proto je olej ideální na odstranění čmáranců od pastelek, voskovek a většiny druhů fixů. Naneste silnější vrstvu, nechte působit přes noc. Otřete kuchyňskou papírovou utěrkou.

Nablýskání kovových povrchů

Využijte schopnost oleje odpuzovat vodu a naleštěte nerezový dřez. Kapky po něm sjedou jako po labutím peří.

Žvýkačkožrout

Pokud si sednete na žvýkačku ve svých oblíbených džínách, tuk se s ní vypořádá bez toho, aby narušil strukturu látky a barvu. Promasírujte místo kapkou oleje. Přilepte na něj kousek igelitu nebo potravinové fólie a nechte přes noc pracovat. Druhý den odstraňte hmotu nožem od příboru. Odsajte zbytek oleje papírovým ubrouskem. Místo potřete saponátem na nádobí a dejte džíny vyprat otočené naruby. Nejvíce to zabírá na čerstvou žvýkačku.

STYLOVÁ PATINA

STYLOVÁ PATINA

Retro kousky letí, ale jestli chcete nějaký zajímavý odložený kovový předmět povýšit na originální doplněk, rezatý povrch očistěte do elegantní nedbalosti. Například velký železný klíč od původních domovních dveří chalupy se promění v zajímavé těžítko.

1. Nejhrubší rez očistěte smirkovým papírem.

2. Celý povrch předmětu namažte kokosovým olejem.

3. Položte na dvojitou vrstvu novin, aby mastnota neponičila podložku.

4. Nechte působit zhruba dvě hodiny.

5. Hadřík, nejlépe flanelový, namočte do horké vody, vyždímejte a otřete povrch předmětu.

6. Druhým suchým hadříkem doleštěte.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články