Kolagen je v kůži, ve svalech, kostech i pojivových tkáních. Když začnete stárnout, tělo produkuje kolagenu méně. Jeho nedostatek se pak projevuje nejvíce na pokožce, která ztrácí elasticitu a začínají se tvořit vrásky. Rychlost stárnutí je u každého jiná, a to, jak rychle ztrácíme kolagen, se liší v závislosti na mnoha faktorech včetně prostředí a genetiky.

Kdo je ohrožen

Významnou roli hraje kromě genetiky také strava a životní styl. Vyšší nároky na kolagen mají například sportovci a těžce pracující lidé. Podobně jsou nedostatkem kolagenu ohroženi i obézní lidé, kteří mají přetížené klouby. Produkce kolagenu klesá po třicítce a častější je u lidí středního a vyššího věku. Ženy začnou nedostatek kolagenu výrazně pociťovat v menopauze, z důvodu hormonálních změn. Méně kolagenu mívají také kuřáci, protože jsou vystaveni působením škodlivin obsažených v cigaretovém kouři. Ty vyvolávají v těle zánět, urychlující rozklad kolagenu. Kolagen je bílkovina živočišného původu, takže jeho nedostatkem mohou trpět také vegani.

Kde ho hledat

Máte-li kolagenu málo, pocítíte to. Může se objevit snížená hybnost kloubů a s ní spojená bolest, zhorší se kvalita pokožky, protože se snižuje její elasticita, přibývají vrásky a objevují se pigmentové skvrny. Nedostatek kolagenu se projeví i na vašich nehtech a vlasech. Stárnutí sice nelze zastavit, ale kolagen můžete tělu dodat v podobě potravinových doplňků. Najdete ho také v některých potravinách, jako jsou ryby, červená paprika, rajčata, vejce či listová zelenina. Pokud sáhnete po doplňcích, existuje kolagen v tekuté podobě i tabletách. Je na vás, čemu dáte přednost. A rozhodně se vyplatí ho užívat, a to nejen proto, abyste měli pokožku co nejdéle pružnou a krásnou. Kolagen totiž také zmírňuje obtíže se střevy, podle výzkumů slouží jako prevence proti Alzheimerově chorobě, snižuje hladinu cholesterolu a může ochránit srdce před infarktem.

ZDROJ: časoipis Vlasta