Skvělé vysvětlení nabízí například iniciativa Vím, co jím, která sdružuje specialisty na zdravou výživu a ve svých doporučeních vychází z nejmodernějších vědeckých poznatků. „Ani zdravých potravin nemůžete konzumovat neomezené množství. Na velikosti porcí zkrátka záleží,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Výjimku tvoří snad jen potraviny, jako je ledový salát nebo salátové okurky, které však nelze považovat za plnohodnotné jídlo. Oproti tomu třeba u banánů nebo lososa se nad velikostí porce skutečně vyplatí přemýšlet, neboť se jedná o zdravé, ale zároveň velmi kalorické potraviny.

Tip navíc? Podle Karolíny Hlavaté se hodí sledovat doporučení na obalech potravin. Tam, kde najdete údaje o složení a množství obsažených kalorií, se zároveň čím dál častěji uvádí i množství, které odpovídá jedné porci – myslete ale na to, že jde o porci pro průměrného člověka, který se nesnaží zhubnout. Pro vás by to mělo být v průměru o třetinu méně. Tak či tak, jedna porce bývá třeba jedna, maximálně dvě sušenky, ne půl balení.

Dobrým tipem je odhadování velikosti porce podle velikosti pěsti nebo dlaně. Odpovídající kus, tedy porce pečiva, ovoce či zeleniny, odpovídá velikosti pěsti strávníka. Drobného ovoce bychom si najednou měli dát jen tolik, kolik se vejde do mističky ze spojených dlaní. Porce chleba nebo masa by měla být velká jako dlaň. U ořechů je velikost porce jedna hrstička.

Za den bychom měli sníst šest porcí sacharidů, pět porcí zeleniny a ovoce a čtyři porce bílkovin. K tomu se počítá i s trochou tuku, soli a koření. Pro představu, jedna sacharidová porce je třeba kopeček vařené rýže.

Kolik příloh si můžete dát?

Skutečně mnoho lidí dělá chybu v tom, že si nakládají na talíř moc velké porce. Sami přitom bývají přesvědčeni o opaku.

I proto se vyplatí, když si zejména v prvních týdnech hubnutí píšete a vážíte vše, co sníte, abyste potřebné míry dostali „do oka“. Hodně důležité je to zejména u příloh. Někdo se jich proto raději vzdá úplně, ale pokud vám to nevyhovuje, měli byste se s nimi naučit pracovat.

Místo měření na pěsti a dlaně můžete zkusit vážení. Víte třeba, jak málo je 100 g brambor? A čím vším a v jakém množství je můžete nahradit? 100 g brambor svou energetickou hodnotou zastoupí následující přílohy – 80 g vařených těstovin, 70 g vařené rýže, 70 g bramborového knedlíku, 60 g houskového knedlíku, 100 g vařených luštěnin, 160 g bramborové kaše, 40 g tmavého chleba nebo bílého pečiva.

Pozor, nezáleží jen na energetické hodnotě, ale i na dalších vlastnostech pokrmů. Abyste hubnuli, dávejte přednost tmavým a celozrnným výrobkům, nerozvařeným těstovinám před rozvařenými a rýži natural před tou bělenou.

Jak si dopřát pět porcí ovoce a zeleniny

Možná jste při své snaze o hubnutí narazili už i na doporučení, že byste denně měli sníst pět porcí ovoce, nebo ještě lépe zeleniny. Máte pocit, že přesně tohle je nad vaše síly? Není nutné jíst pouze je – stačí zdravé potraviny zakomponovat do vašeho běžného jídelníčku. Cílem v tomto případě není ani tak hubnutí, ale zdravější strava prospívající srdci. Jak na to? Zkuste následující:

  • K snídani si dejte sklenici stoprocentní ovocné šťávy a doplňte ji celozrnným chlebem s rostlinnou pomazánkou (oběcně však s džusy opatrně, mají více kalorií než limonády).
  • Snídani doplňte rajčetem.
  • Před obědem si dejte misku zeleninového salátu.
  • K obědu si k hlavnímu chodu zvolte jako přílohu zeleninu.
  • K odpolední svačině si dejte jablko.

Problémem může být jídlo v restauraci nebo třeba závodní jídelně, kde ho nejspíš dostanete více, než potřebujete. Držte se také zásady „jedna návštěva, jedno jídlo“ a odpusťte si moučník, ale třeba také polévku. Nebo si naopak dejte jen vydatnou polévku s kouskem pečiva, ale už ne guláš.

Když je výběr mizerný a žádné jídlo se při hubnutí nedá doporučit, nehladovte, ale s jídlem nakládejte opatrně. Řekněte si třeba o maso bez přílohy a tu nahraďte zeleninovým salátem, dejte si dětskou porci nebo se prostě ovládněte a snězte jídla jen půlku.

Například porce poctivé svíčkové se čtyřmi nebo dokonce šesti knedlíky hravě překročí 3 000 kilojoulů, ale když jídla sníte jen půlku, dostanete se na hodnoty, které jsou i při hubnutí úplně v pořádku.