Komáři prý dokážou při nočním poletování urazit až 12 kilometrů. Bez přestávky se umějí udržet ve vzduchu i 4 hodiny a létají rychlostí až 2 kilometry za hodinu. A koušou nás hlavně v noci, protože je přitahuje oxid uhličitý, který vydechujeme. Mají dokonce i svůj Světový den komárů, 20. srpna, ale ten není paradoxně jejich oslavou. V ten den roku 1897 lékař Ronald Ross zjistil, že komáři rodu Anopheles přenášejí malárii, dnes tento hmyz děsí svět virem zika. Naštěstí v našich zeměpisných šířkách bojujeme pouze s jeho relativně neškodným příbuzným. A na pořekadle „pije mi krev“, které s oblibou užívají hlavně muži, něco bude – krev totiž sají pouze samičky, které tak získávají živiny pro tvorbu vajíček. Mírumilovní samečci se živí nektarem květů.

Rozhoďte sítě

I když nejde o příliš vzhlednou úpravu okenní výplně, sítě v oknech mají hlavně v létě něco do sebe. Naše rodina se bez nich na chalupě u Cikaru neobejde. Díky sítím můžeme celou noc větrat a komáři mají smůlu, stejně tak i vosy, neodbytné mouchy a další havěť, stačí je jednou za čas omýt houbičkou a saponátem. Sítě do oken si zvládnete nainstalovat i sami, a pokud máte okna s atypickými rozměry, některé firmy vám je vyrobí i na míru.

Moskytiéra? To není vůbec špatný nápad

Ta klasická může romanticky dozdobit ložnici, opět je ovšem třeba připevnit síť tak, aby se dala snadno odejmout a vyprat. Zbytky hmyzu zapletené v očkách sítě oku nelahodí. Prodává se i tzv. tekutá moskytiéra, jde vlastně o jakýsi insekticidní plošný postřik ve formě spreje. Můžete jím postříkat celou místnost – závěsy, záclony, podlahy, ale i trávník, pergolu nebo stan. Většina postřiků vydrží až 24 hodin.

Stříkejte se repelentem

Měl by vydržet až 8 hodin. Při sportu a namáhavé práci, u které se potíte, aplikujte repelent průběžně. Dnes se dají koupit produkty, které nám lidem příjemně voní a komáry odpuzují, ale repelent si můžete vyrobit i sami. Osvědčil se třeba výluh z čerstvého rozmarýnu. Hrst posekaného rozmarýnu zalijte litrem vroucí vody a louhujte až do vychladnutí. Přidejte lžíci vinného octa, zamíchejte, přeceďte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Nebo naložte na týden do lihu hřebíček, ten komáry odpudí a výluh pomůže i na svědivé bodnutí.

Dejte jim lekci ultrazvuku

Komáři ultrazvuk doslova nesnáší. Ultrazvukové odpuzovače vyluzují vysokofrekvenční zvuky, které lidské ucho nezachytí, ale komáry spolehlivě zapudí. Fungují jednoduše na baterky, takže je můžete mít při sobě a použít kdykoli. Existují také PC aplikace, které vydávají vysokofrekvenční zvuky. Když si je stáhnete do mobilu a budete se pohybovat na signálu, máte vyhráno.

Použijte chemii, ale s mírou

Chemické odpuzovače uvolňují do ovzduší látky, které komáry udrží mimo vaši ložnici. Stačí je zapojit do zásuvky a jednou za čas jim vyměnit náplň. Ale pozor – uvědomte si, že chemické výpary vdechujete také vy, takže všeho s mírou.

Zabijte je elektřinou

UV světlo v elektrickém lapači komáry naláká k elektrodě, a ta je zabije elektrickým proudem. Elektrické lapače zapojíte do zásuvky a necháte je osudu. Výhodou je to, že neohrožují děti a domácí mazlíčky, protože elektroda je skrytá za mřížkou, přes kterou se dostane jen drobný hmyz. Oproti chemickým odpuzovačům není třeba měnit žádné náplně, takže provoz je velmi jednoduchý a nenákladný.

Vsaďte na přírodu

Namísto chemických a elektrických odpuzovačů můžete sáhnout po bylinkách. Těch, jejichž pach komáři nesnesou, je celá řada. Když si mátu, skořici, meduňku, karafiát nebo třeba citronovou trávu zavěsíte volně do oken, usušíte v mističce na nočním stolku nebo jimi naplníte bavlněný sáček a dáte si ho na polštář, bude se vám prima usínat a komáři budou mít smůlu. Babské rady zmiňují i další přírodní odpuzovače, jako je třeba ocet nebo česnek, ale tyto vůně asi v ložnici čichat nechcete.

Zapalte aromalampy

Intenzivněji než bylinky působí přírodní esenciální oleje v aromatických lampách. Oleje nakapete na dno lampy a zapálíte svíčku, teplem se vůně uvolní a zaplaví celou místnost od podlahy po strop. Výborně funguje olej z levandule nebo eukalyptu.

Vychytejte styl

V obchodech najdete třeba speciální náramky, které jsou napuštěné aromatickými extrakty z bylin a citrusů. Fungují podobně jako repelenty ve spreji, které si stříknete na oblečení, když jdete do lesa. Praktické jsou také plastové klipy napuštěné vonnou esencí, které můžete připnout na lemy oblečení, tkaničky u bot, šátky a čepice. Dětem pořiďte barevné klipy ve tvaru roztomilých zvířátek, komáři a ostatní obtížný hmyz jim dají pokoj.