S tímto filtrovacím seznamem přišla psycholožka Alice Boyesová (více zde), která se specializuje na sociální psychologii a její praktické využití. Položte si následující otázka:

Kolik do toho chci vrazit?

Je pro vás cena důležitá? Jsou koníčky, které vás stojí peníze, které vám mohou vydělat peníze nebo jsou peněžně neutrální. První výběrové síto by se mělo týkat právě toho. Někdy vám koníček, který generuje peníze, může po čase připadat jako druhá práce, a to nechcete. V případě, že vás koníček bude něco stát, je zase dobré stanovit si, kolik jste ochotná do něj vrazit měsíčně.

Kolik času tomu chci věnovat?

Pokud budete trénovat na maraton, musíte počítat s jinou časovou náročností než při sbírání pohlednic. Připadá vám to triviální? To byste se divila, kolik lidí si najde koníčka a pak je překvapených, že zabere tolik času. Je to ale čas věnovaný jen vám, nešetřete.

Kdy na něj budu mít čas?

Jen o víkendech? Večer, až děti nebo vnoučata usnou? Dopoledne, když všichni odejdou a doma je klid? Vybírejte tak, aby vám koníček zapadl do vašeho života, ne abyste jej kvůli zájmům musela celý přeskládat. Samozřejmě pokud to není váš cíl. Pak ať nezůstane kámen na kameni!

Chci se přitom stýkat s lidmi?

Máte mezilidského kontaktu až po krk v práci? Pak si radši najděte hobby, při kterém si dobijete sociální baterky a mluvit budete maximálně s hrnčířskou hlínou nebo psem. Ideální pro vás je i pletení, kreativní psaní, jóga a jiné radovánky introvertního charakteru. A naopak, pokud pracujete v knihovně nebo na patologii, zvolte koníčka, který vás vezme mezi lidi.

A s jakými lidmi?

Možná vás něco strašně moc baví, ale máte problém s ostatními vyznavači stejného hobby. I to vezměte do úvahy. Bude to totiž mít vliv na míru vašeho uspokojení. Řekněme, že vás baví vylepšovat si auto, ale na srazu tuningových expertů trpíte hlasitou hudbou a úrovní hovoru. V tom případě se buď svému koníčku věnujte izolovaně, nebo věnujte svůj čas radši pěstování orchidejí, jejichž obdivovatelé nemají ušní bubínky zkožnatělé hlasitým tuc tuc.

Jaké dovednosti nebo vlastnosti chci svým koníčkem rozvíjet?

Tím už se skoro blížíme k cíli. Chcete se naučit lépe malovat, řešit logické hádanky nebo pracovat s řetězovou pilou? Pak už má váš nový koníček pevné obrysy.

Chci, aby mi do života dodal klid nebo adrenalin?

Naprosto zásadní otázka. Protože ono se lze stejné věci věnovat oběma způsoby. Vezměte si pěstování růží. Můžete se v klidu a tichosti věnovat po léta jednomu záhonu, ze kterého se těšíte jen vy a vaše rodina, nebo můžete rozjet genetické dobrodružství křížení několika druhů a pokusit se vypěstovat vzácnou modrou růži.

Hledám koníček jen pro sebe nebo pro dva?

V případě, že váš partner nějakým podivným řízením osudu koníčka nemá (což je u mužů vzácné), zvažte, jestli nechcete něco nového objevovat spolu.

Baví mě dotahovat věci do konce?

Protože koníček vás nemá nervovat, ale relaxovat, najděte si takový, který odpovídá vašemu přístupu k činnostem. Jestli vás baví projekty rozjíždět a pak střídat, nezačínejte s něčím, co je potřeba nutně dodělat. Třeba u takového háčkování je úplně fuk, kolik rozpracovaných věcí máte v šuplíku. Nekoukají se na vás vyčítavě a klidně vám povolí načít další.

Hledám opravdu koníček nebo si chci jen nakoupit vybavení?

Naprosto seriózní stránka věci. Občas nás na něčem nadchnou doprovodné oblečky nebo přístroje. Kdo si někdy nekoupil krásnou běžeckou soupravu a nepředstíral, že od zítra bude den začínat třemi kiláky kolem parku? A ještě častější je to u jógy, jejíž móda jako by z vás už dělala hotovou jogínku. No, není na tom nic špatného, ale nenechte se zajímavým vybavením svést ke koníčku, který pro vás není ten pravý. A jógové tepláky si můžete koupit tak jako tak. I kdybyste v nich měla luštit sudoku.

Zdroj: www.psychologytoday.com