Fotky hrají v našem životě důležitější roli, než si uvědomujeme. Jsou vzpomínkou na šťastné chvíle s rodinou a kamarády, připomínají nám krásná a zajímavá místa, která jsme kdy navštívili. Řada z nás je má ale uložené v krabici od bot na dně skříně, pod postelí či na půdě nebo na paměťové kartě v digitálním fotoaparátu, v lepším případě ve složce v počítači. Není to škoda? Vždyť právě fotky mohou náš domov proměnit v útulnější a příjemnější místo k životu, a navíc se stát jedinečnou dekorací. Poradíme vám, jak snadno a levně proměnit příbytek v malou soukromou galerii.

Vzpomínky kolem nás

Nechte si fotky svých blízkých otisknout třeba na tričko, hrneček nebo podložku pod myš.

Originální kalendáře

Kalendář má doma nebo v kanceláři asi každý. Díky němu máme přehled, jaký je měsíc a den a kdy máte s kým schůzku. Na očích ho máme neustále. Proč si ho tedy neušít takzvaně na míru? Je přece daleko příjemnější koukat se do rozesmátých tváří našich ratolestí než na všední zátiší přírody.

Hrnečky, trička nebo polštářky

Usínat se vám bude hned příjemněji, když budete mít vedle sebe tváře svých nejbližších.

Fotoknihy

Profesionální fotoknihy na přání vám udělají mnoho firem.

Pohledem profesionála

V poslední době se roztrhl pytel s profesionály, kteří vám splní jakákoliv přání. Zatímco dříve se do ateliérů chodilo hlavně kvůli průkazům, dnes je vyhledávají především budoucí maminky, svatebčané, zamilované páry a majitelé zvířat.

Retro styl

Černobílé, zažloutlé a jinak „zastarale“ upravené fotky jsou v módě. Skvěle se vyjímají v rámečku i jako velkoformátový obraz. Pokud nechcete utrácet za fotografa, zkuste si upravit své stávající fotky.

Naaranžovaná miminka

Novopečené maminky si svá dítka nechávají fotit už pár dní po porodu a pak pravidelně minimálně jednou za půl roku. Originální oblečky a doplňky, stejně jako kulisy, jsou základem každého focení.

Fotky všude kolem vás

Mít vystavené fotky po celém bytě se vám líbí, ale klasické rámečky vám přijdou poněkud fádní? V tom případě nabízíme celou řadu tipů, jak si s fotkami pohrát...

Provázek a kolíčky

Pokud nemáte ve velké oblibě rámečky, stačí, když si koupíte provázek nebo koženou šňůrku a staré dřevěné kolíčky. Pak už jen přibijte na zeď dva hřebíky, na které provázek upevníte, a můžete začít věšet, nikoli ponožky, ale fotky.

Náš tip: máte fantazie na rozdávání? Vytvořte z provázku síť (může mít například tvar stromu, zvířete nebo nějakého předmětu), do které fotky umístíte pomocí kancelářských sponek.

Koláže a obrazy

Velkoformátové fotky použijte coby originální obrazy, z menších fotek můžete vytvořit koláž. Když koupíte hezký černý nebo naopak barevný rám, zvelebíte jím nejednu místnost.

Zavařovačky

Sklenice od okurek, marmelád a kompotů nevyhazujte. Skvěle vám poslouží pro vystavení obrázků. Fotku stočíte, vsunete dovnitř a pak sklenici postavíte dnem vzhůru.

Provazový žebřík

Potřebujete několik dřívek nebo větviček (jejich počet se odvíjí od toho, kolik chcete mít příček) a provázek, kterým jednotlivá dřívka svážete tak, aby vznikl žebřík. Ten následně přiděláte na zeď a na jednotlivé příčky pomocí kolíčků nebo svorek připevníte obrázky.