Hodnoty normálního krevního tlaku by se měly pohybovat u dospělých lidí kolem 120/80 mm Hg, určité kolísání je běžné. V případě, že se hodnoty při opakovaném měření pohybují v hodnotách na d 140/90 mm Hg, mluví se již o vysokém krevním tlaku. Nebezpečný je v tom, že nebolí a velmi často je bez příznaků. Až tři čtvrtiny lidí s hypertenzí netuší, že ji mají. Co tedy můžete udělat sami doma na to, abyste udrželi svůj tlak pod kontrolou nebo ho okamžitě snížili?

Dýchejte

Zhluboka se nadechněte, zadržte dech asi na dvě sekundy a pak pomalu vydechněte. Zastavte se na chvíli a opakujte. Můžete zkusit hluboké dýchání levou nosní dírkou, kdy dojde k uvolnění krevních cév a snížení stresových hormonů. Levou ruku si položte na břicho, zavřete pravou nosní dírku pravým palcem a zhluboka se nadechněte levou nosní dírkou. Několik vteřin vydržte a vydechněte. Pomalu dýchejte pouze levou nosní dírkou 3-5 minut.

Koupel nebo sprcha

Dejte si teplou koupel nebo sprchu. Zůstaňte ve sprše nebo ve vaně alespoň 15 minut. Teplo může pomoci snížit svalové napětí.

Akupresura

Jeden z nejúčinnějších akupresurních bodů pro léčbu hypertenze je bod GB 20 neboli Wind Pool. Je to vlastně soubor bodů, které se nacházejí přímo na zátylku v zadní části hlavy, těsně pod lebkou v malých prohlubních na obou stranách. Masáž si proveďte oběma rukama s použitím obou palců shora i zespodu. Lze masírovat i ukazováčkem a prsteníčkem. Za dvě minuty by vám mělo být lépe. Tahle metoda se dá použít i v případě nízkého tlaku, protože tlak optimalizuje.

Bzučení

Včelí bzučení či dýchání (Bhramari pranayama) je typ dýchání, které okamžitě zklidní mysl, zbaví bolesti hlavy, migrén i hypertenze. Posaďte se s překříženýma nohama, ramena musí být volná. Zacpěte si uši palci a ukazováčky umístěte na čelo nad obočí. Prsteníčky a prostředníčky mějte na očích. Pak začněte vydechovat zavřenými ústy a při výdechu bzučte jako včela. Současně tlačte na chrupavku ucha a měli byste cítit vibrace. Opakujte asi 10krát.

Klasická hudba

Poslech uklidňující hudby, zejména klasické, keltské nebo indické, může pomoci snížit hladinu krevního tlaku. Zvláště účinné je to v kombinaci s meditací nebo dechovými cvičeními. Tento druh hudby působí na snížení stresového hormonu kortizolu.

Sklenka vody

Někdy je zvýšený krevní tlak zapříčiněný dehydratací. Pokud jste málo pili, objem krve v těle se snižuje, a naopak stoupá krevní tlak. Vypijte sklenici nebo dvě obyčejné vody. Okamžitě dojde ke snížení tlaku.

Relaxační poloha mrtvoly

Mezi nejoblíbenější jógové pozice patří šávasana. Při ní ležíte na zemi jako mrtvola a dochází k celkové relaxaci. Vhodné je provádět ji před spaním, ale velmi dobře pomáhá i při zvýšeném krevním tlaku. Tahle pozice sníží tep a tedy i krevní tlak. Stačí si lehnout na zem, zavřít oči a paže mít od těla tak, aby dlaně směřovaly nahoru. Snažte se zcela uvolnit každý sval v těle a nehýbat se.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/345759333_Role_of_Bhramari_Pranayam_in_Management_of_Hypertension

https://hhma.org/how-can-i-lower-my-blood-pressure-immediately/

https://radiance-yoga.net/blog/the-effects-of-yoga-on-high-blood-pressure/

https://www.verywellhealth.com/high-blood-pressure-and-water-intake-5203030

https://www.cdc.gov/bloodpressure/5_surprising_facts.htm

Související články