Vysoký krevní tlak? Zkuste mangold, ženšen a klasiku ze spíže

Petra Šmídová | 1. 11. 2022

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je nejběžnějším rizikovým faktorem srdečních onemocnění. Trpí jím více než jedna miliarda lidí na celém světě. Běžně se dá ovlivnit léky, ale rozhodně není vhodné spoléhat jen na ně. Léčbu bychom proto měli podpořit i přírodní cestou, tedy změnou životního stylu a doplněním jídelníčku o potraviny s vysokým obsahem specifických živin. Poradíme, jak na to!

Víte, které potraviny dle vědců snižují vysoký krevní tlak?

1. Citrusové plody

Pomeranče, citrony, limetky i grapefruity. Ty všechny jsou dle nedávné japonské studie nabité vitamíny a minerály, které snižují krevní tlak a další rizikové faktory srdečních onemocnění.

Doporučení:

Zkuste pravidelně pít čerstvě vymačkané citrusové šťávy.

2. Losos a jiné tučné ryby

Tučné ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které významně ovlivňují zdraví srdce a cév. Tyto tuky přirozeně snižují hladinu krevního tlaku.

Zpěv zmírňuje chrápání i zlepšuje paměť. Znáte všechny jeho zdravotní benefity?
Zdraví

Zpěv zmírňuje chrápání i zlepšuje paměť. Znáte všechny jeho zdravotní benefity?

3. Švýcarský mangold

Dle vědců dokáže vysoký krevní tlak regulovat také mangold, neboli listová zelenina bohatá na draslík a hořčík. Ten blokuje pohyb vápníku do srdečních buněk, což umožňuje relaxaci krevních cév.

Zajímavost:

Jeden šálek (145 gramů) vařeného mangoldu dodá až 17 % a 30 % doporučené denní potřeby draslíku a hořčíku.

4. Dýňová, lněná a chia semínka

Jsou malá, nenápadná, ale pokud jde o výživu, dokážou doslova zázraky. Dle četných studií jsou koncentrovaným zdrojem živin, včetně hořčíku, draslíku a argininu, které jsou důležité pro kontrolu krevního tlaku, a aminokyselin potřebných pro produkci oxidu dusnatého, který je nezbytný pro relaxaci krevních cév. Přírodním prostředkem pro snížení krevního tlaku může být také dýňový olej. Studie na 23 ženách totiž zjistila, že každodenní konzumace 3 gramů dýňového oleje po dobu 6 týdnů vedla k významnému snížení krevního tlaku oproti skupině, které bylo podáváno pouze placebo.

Tajemství Stinga: Přes 40 let s jednou ženou, tantrický sex i nezvyklá skromnost
Příběhy

Tajemství Stinga: Přes 40 let s jednou ženou, tantrický sex i nezvyklá skromnost

5. Fazole a čočka

I fazole a čočka obsahují hořčík, draslík a vlákninu, tedy živiny, které pomáhají regulovat krevní tlak. Milujete fazolovou pomazánku či čočkovou polévku? Pak si ji s chutí dopřejte! Studie totiž říkají, že luštěniny snižují krevní tlak a tím chrání vaše srdce.

6. Byliny a koření

Celerová semínka, koriandr, šafrán, citronová tráva, černý kmín, ženšen, skořice, kardamom, bazalka nebo třeba zázvor. To jsou jen některé z bylin a koření, u kterých bylo na základě studií vědecky prokázáno, že dokážou snížit krevní tlak. Obsahují totiž účinné sloučeniny, které uvolňují krevní cévy.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Chcete předejít hemoroidům? Nečtěte si na toaletě. A jak se jich zbavit navždy?
Zdraví

Chcete předejít hemoroidům? Nečtěte si na toaletě. A jak se jich zbavit navždy?

TEST: Jak dobře znáte české vynálezy? Otestujte své znalosti
Cestování

TEST: Jak dobře znáte české vynálezy? Otestujte své znalosti

Dva měsíce do Vánoc! Jak si rozplánovat předvánoční úklid
Cestování

Dva měsíce do Vánoc! Jak si rozplánovat předvánoční úklid

Tagy céva draslík hořčík hypertenze jídlo krevní tlak Mangold Spíž srdeční choroby živina