Víte, které potraviny dle vědců snižují vysoký krevní tlak?

1. Citrusové plody

Pomeranče, citrony, limetky i grapefruity. Ty všechny jsou dle nedávné japonské studie nabité vitamíny a minerály, které snižují krevní tlak a další rizikové faktory srdečních onemocnění.

Doporučení:

Doporučení:

Zkuste pravidelně pít čerstvě vymačkané citrusové šťávy.

2. Losos a jiné tučné ryby

Tučné ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které významně ovlivňují zdraví srdce a cév. Tyto tuky přirozeně snižují hladinu krevního tlaku.

3. Švýcarský mangold

Dle vědců dokáže vysoký krevní tlak regulovat také mangold, neboli listová zelenina bohatá na draslík a hořčík. Ten blokuje pohyb vápníku do srdečních buněk, což umožňuje relaxaci krevních cév.

Zajímavost:

Zajímavost:

Jeden šálek (145 gramů) vařeného mangoldu dodá až 17 % a 30 % doporučené denní potřeby draslíku a hořčíku.

4. Dýňová, lněná a chia semínka

Jsou malá, nenápadná, ale pokud jde o výživu, dokážou doslova zázraky. Dle četných studií jsou koncentrovaným zdrojem živin, včetně hořčíku, draslíku a argininu, které jsou důležité pro kontrolu krevního tlaku, a aminokyselin potřebných pro produkci oxidu dusnatého, který je nezbytný pro relaxaci krevních cév. Přírodním prostředkem pro snížení krevního tlaku může být také dýňový olej. Studie na 23 ženách totiž zjistila, že každodenní konzumace 3 gramů dýňového oleje po dobu 6 týdnů vedla k významnému snížení krevního tlaku oproti skupině, které bylo podáváno pouze placebo.

5. Fazole a čočka

I fazole a čočka obsahují hořčík, draslík a vlákninu, tedy živiny, které pomáhají regulovat krevní tlak. Milujete fazolovou pomazánku či čočkovou polévku? Pak si ji s chutí dopřejte! Studie totiž říkají, že luštěniny snižují krevní tlak a tím chrání vaše srdce.

6. Byliny a koření

Celerová semínka, koriandr, šafrán, citronová tráva, černý kmín, ženšen, skořice, kardamom, bazalka nebo třeba zázvor. To jsou jen některé z bylin a koření, u kterých bylo na základě studií vědecky prokázáno, že dokážou snížit krevní tlak. Obsahují totiž účinné sloučeniny, které uvolňují krevní cévy.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články