Krevní tlak se měří ve dvou hodnotách: systolický tlak (první hodnota) je tlak při srdečním stahu, systole. Druhá hodnota (diastolický tlak) je zachycena v okamžiku, kdy se srdce uvolňuje.

Který je který

Který je který

Krevní tlak se měří ve dvou hodnotách: systolický tlak (první hodnota) je tlak při srdečním stahu, systole. Druhá hodnota (diastolický tlak) je zachycena v okamžiku, kdy se srdce uvolňuje.

Šetřete solí

Základní pravidlo zní: Méně soli! V praxi to znamená méně než čajovou lžičku soli denně. Nezapomínejte, že sůl se nepoužívá jen při vaření nebo dosolování při jídle (na to úplně zapomeňte!), značné množství skryté soli konzumujete v balených a průmyslově zpracovaných pokrmech, zejména v různých masových výrobcích. Zároveň je důležité zvýšit příjem draslíku, který obsahují například banány, brambory a sušené ovoce.

Upečte si vlastní chléb

S domácí pekárnou je to jednak naprosto jednoduché, jednak můžete ovlivnit, kolik soli a tuku do doma upečeného bochníku dáte. Navíc je výborný a po domě krásně voní.

Vysoký tlak a cvičení

Vysoký tlak a cvičení

  • Nejméně 3x týdně (a ještě lépe 5x) se 30 minut věnujte pohybu. 
  • Pokud chodíte na procházky se psem, zvyšte tempo. 
  • Všichni pacienti s dobře léčeným krevním tlakem mohou cvičit a věnovat se téměř všem druhům sportu. Ideální je vytrvalostní typ pohybu: turistika a rychlejší chůze v mírném terénu, jízda na kole po rovině, lyžování, výlety na běžkách, plavání, rodinný tenis. 
  • Nechoďte do posilovny, ale na cvičební kurzy s kombinací kratšího aerobního rozcvičení a následným cvičením s protahováním, pilates, jógou nebo taj-či. Vyvarujte se sportů závodního charakteru, tedy s vysokým nasazením síly nebo s velkými nároky na rychlost.

Ovoce, zelenina

Při hypertenzi jezte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny – syrové i vařené, nejméně pět porcí denně, raději víc. Jednou porcí se rozumí středně velké ovoce, půl hrnku zeleninové či ovocné šťávy nebo rozsekaného ovoce či zeleniny.

Zdroje minerálů

Ovoce a zelenina jsou důležitými zdroji draslíku, hořčíku a vlákniny, tedy látek, které pomáhají udržovat tepny v dobré kondici. Obsažený vitamin C pomáhá snižovat krevní tlak rozšiřováním krevních cév.

Stop kouření

Stop kouření

Pokud máte vysoký krevní tlak a stále ještě kouříte, měli byste se cigaret ihned vzdát. Složky tabákového kouře poškozují krevní cévy a přispívají tak k tvrdnutí tepen.

Každý den česnek

Česnek hodně pomáhá snižovat krevní tlak. Někteří odborníci doporučují sníst jeden stroužek syrového česneku denně, jiní dávají přednost jeho užívání v doplňcích stravy.

A zase ryby

Zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin, které podle některých výzkumů také snižují krevní tlak. Tyto zdravé tuky jsou obsaženy v tučných mořských rybách, jako jsou například makrely a lososi. Cenné kyseliny můžete přijímat i ve formě kapslí rybího tuku. Jinou možností je užívat denně polévkovou lžíci lněného oleje vmíchaného do ovocné šťávy nebo do zálivky na salát.

Jak na syndrom bílého pláště

Jak na syndrom bílého pláště

Některý pacient při měření v ordinaci lékaře tak znervózní, že u něho nastane přechodné zvýšení krevního tlaku, známé jako „syndrom bílého pláště“. Pokud máte vysoký tlak, kupte si digitální tlakoměr a pravidelně si měřte tlak doma. Ráno, večer, před námahou a po ní, vsedě i vleže. S výběrem tonometru vám pomohou v lékárně nebo prodejně zdravotnických potřeb. Přesto dál choďte pravidelně na lékařské prohlídky, při nichž vám zdravotní sestra tlak zkontroluje.

Alkohol v malém

Alkohol v malém množství tlak snižuje, ve větším ovšem škodí – silným pijákům hrozí vysoký tlak častěji. Ženy by neměly vypít víc než jeden drink denně, muži nanejvýš dva. Pod jedním alkoholickým nápojem se přitom rozumí malé desetistupňové pivo, malá sklenka vína nebo 50 ml tvrdého alkoholu.

S kofeinem opatrně

Přestože antioxidanty obsažené v kávě mohou snižovat onemocnění srdce a rakoviny, mělo se za to, že větší množství kofeinu krevní tlak zvyšuje. Přímou souvislost mezi pitím kávy a hypertenzí ovšem nejnovější výzkumy neprokázaly. Konstatovaly oproti tomu souvislost mezi vyšším krevním tlakem a konzumací šumivých limonád – včetně těch light.

Meditujte, zahradničte, vyšívejte, budete mít nižší tlak

Meditujte, zahradničte, vyšívejte, budete mít nižší tlak

  • Snažte se nebýt ve stresu, žádný problém nestojí za to, aby vám zvyšoval krevní tlak. 
  • Naučte se meditovat. Meditace krevní tlak skutečně ovlivňuje, patrně snížením hladiny stresových hormonů v těle. Začněte tím, že si zvolíte jednoduché slovo nebo frázi a plně se na ně soustředíte. Zavřete oči a uvolněte všechny svaly. Zvolna přirozeně dýchejte a při každém výdechu opakujte vybrané slovo nebo frázi. Nesnažte se hodnotit, zda jste opravdu uvolnění a děláte to dobře, soustřeďte se pouze na zvolená slova a dýchání. Meditaci opakujte 1x nebo 2x denně 10 až 20 minut. 
  • Stejně prospěšný může být zajímavý koníček, například zahradničení, hra na hudební nástroj nebo vyšívání.

Kila dolů

Pokud nosíte kilogramy navíc, nutíte tím srdce k většímu výkonu. Proto se zvýšením tělesné váhy stoupá i krevní tlak. Když při nadváze shodíte pouhých 5 kg, může se váš krevní tlak významně snížit.

Na hrozinky!

Hrozinky-sultánky obsahují velké množství draslíku, který snižuje krevní tlak. Výborně se hodí třeba k restované zelenině (stačí přihodit hrst rozinek před koncem přípravy) nebo do pečených masových pokrmů. Během vaření nasáknou šťávu a dodají pokrmům zvláštní chuťový podtón.

Co byste měli jíst:

Co byste měli jíst:

  • velké množství ovoce a zeleniny
  • málo nasycených mastných kyselin a cholesterolu 
  • hodně celozrnných výrobků, luštěnin a nízkotučných mléčných produktů 
  • dostatečný pitný režim Kladný výsledek – snížení krevního tlaku – se při dodržování těchto zásad může projevit už za necelé dva týdny.

Vhodné doplňky stravy

  • Užívejte hořčík. Pomáhá uvolnit hladké svaly ve stěnách krevních cév, které se tím rozšíří. Hořčík je nutné brát současně s vápníkem – ovšem až po 2 hodinách za sebou. Pro snížení krevního tlaku se doporučuje dávka 400 mg hořčíku a 100 mg vápníku denně.
  • Potřebujete draslík. Z přírodních zdrojů jej najdete v brokolici, banánech, melounech, v pomerančích a v ananasu a také v sušeném ovoci.

Slunce léčí

Hypertenze je méně častá v oblastech, kde je víc denního světla – slunce vyvolává tvorbu vitaminu D v kůži, který ovlivňuje hormony řídící krevní tlak. Vyzkoušejte proto doplňky s vitaminem D. Hodnoty tlaku mohou zlepšit také přípravky s koenzymem Q 10.

Víc trápí muže

Víc trápí muže

Vysoký tlak bývá zpravidla objeven náhodně, při preventivní prohlídce. Devět z deseti pacientů nemá žádné příznaky, jen výjimečně (když už je tlak nebezpečně vysoký) je bolí hlava a hučí jim v uších. Riziko jeho vzniku zvyšuje nesprávná strava, obezita, dědičné vlivy. Muži jsou k hypertenzi náchylnější.

Pomoc z přírody

  • Hloh - Odedávna se traduje, že rozšiřuje tepny. Pokud běžně užíváte léky na vysoký tlak, poraďte se raději předem s lékařem o tom, zda je pro vás hlohový extrakt vhodný.
  • Lipový květ- Je to tradiční evropský lék na vysoký krevní tlak – zejména v případě, kdy je spojen s bušením srdce nebo kornatěním tepen. Pokud máte starosti, které vám krevní tlak zvyšují, uvařte si lipový čaj: 1 čajovou lžičku sušeného lipového květu přelijte vroucí vodou a nechte několik minut ustát. Pijte 3 šálky denně.

ZDROJ: časopis Vlasta, stob.cz

Související články