Napínavé příběhy a jejich autorky

Zdroj: Youtube

Stejně vzrušující může být také nějakou zápletku vymyslet, nebo dokonce příběh napsat. Příští rok podle horoskopů přeje novým zážitkům. A také úspěšnému dokončení věcí, do kterých se pustíte. Pokud vás to láká, usnadní vám start osvědčená pravidla.

Zápletka

Charakteristický pro detektivku je samozřejmě zločin, až už tajemný, krutý, nebo promyšlený. V závěru knihy by mělo dojít k odhalení zločince, nejen pro čtenáře, ale také ve společnosti, aby mohl být náležitě potrestán. Nezapomeňte vysvětlit motiv. Samozřejmě, vraha můžete odhalit už na začátku, ale je mnohem těžší pak udržet zájem čtenáře a nezamotat se do děje.

Studium

Než začnete psát, čtěte. Oprašte si klasiky detektivek, například Vraždu v Orient Expresu od Agathy Christie. Příběh vznikl v roce 1934 a zrodila se v něm postava belgického detektiva Hercula Poirota. Kdo by ho neznal! Samotná kniha je i po letech vzrušující od začátku do konce. A nevadí, že konec (asi) znáte, pročíst se k němu i tak stojí za to.

Zločin

Určitě nemá smysl pouštět se do příliš složitého příběhu, plného technických pojmů a složitých vyšetřovacích procesů. Klidně nechte svého detektiva, ať použije selský rozum, nebo mu pomůže náhoda.

Postavy

Nejlépe se vypravuje z pozice detektiva či osoby, která se na vyšetřování přímo podílí. Nebo zločince, ale to už vyžaduje více zručnosti. U kriminálek samozřejmě neplatí spisovatelská rada: piš o tom, co znáš. Nemusíte zrovna nastoupit do ochranky v obchodním centru. Ale bez fantazie to nepůjde. Nezalidněte si příběh až moc, aby se vám nějaká postava bez vysvětlení nevypařila.

Místo

Usnadněte si vyprávění a umístěte ho někam, kde to dobře znáte, popisy prostředí a detaily vám na papír či do počítače budou skákat samy. Rodné město, vaše bydliště, ale třeba také pracovní obor, ve kterém se pohybujete. Samozřejmě, vymyslete si ke skutečným reáliím fiktivní názvy, jestli chcete.

Vztahy

I do kriminálky patří, je to správné koření, které dodá příběhu na pikantnosti. Vzpomeňte si třeba na nějaký krimi televizní seriál. Nebyli jste napnutí, kdo je vrah, ale také jestli do toho hlavní dvojice detektivů konečně praští?

Vyhodnocení testu

0–3 bodů

Máte záviděníhodnou schopnost ponořit se do napínavého příběhu, nevnímat okolí a po dočtení ho pustit z hlavy, aby tam bylo pořád dost místa na další zápletky.

4–6 bodů

Když vás detektivka chytne, rádi si vypátráte i další díla autorky. Ale jinak přistupujete ke čtení demokraticky, rádi si necháte novinky doporučit.

7 a více bodů

Ve vaší přízni se hřeje detektivní klasika a zajímáte se nejen o žhavé bestsellery, ale i o autorky, o kterých se dá díky sociálním sítím hodně vypátrat.

Zdroj: vlasta.cz, časopis Vlasta, Youtube.com, masterclass.com/articles/how-to-write-a-crime-novel

Související články