1. Kdy jste doopravdy šťastní?

Všichni jdeme za štěstím. Je to ultimátní pozitivní emoce, nic lepšího není. Přejeme si ho k narozeninám, v nemocnicích i na svatbách. Takže pokud máte před sebou rozhodování, co budete dál dělat se svým životem, proč se neřídit tím nejsilnějším motivem – co vás dělá šťastnými? Co vás baví? Kdy jste se naposledy radovali jako malí? Usmívali se od ucha k uchu? Až to zjistíte, nasměrujte svůj život přímo za svým štěstím.

2. Co potřebujete?

Co je právě teď pro vás nejdůležitější? Jaká potřeba je nejsilnější? Pozor, nepleťte si potřebu s chtěním. Možná chcete vyhrát v loterii, ale potřebujete finanční zázemí, a to je rozdíl. Chcete dokonalého partnera, ale potřebujete toho, vedle nějž se budete cítit v bezpečí. Nová cesta by měla vést tam, kde se naplní vaše potřeby.

3. Jaké máte hodnoty?

Ceníte si nejvíc vztahů, protože vám pomáhají najít svoje místo mezi lidmi? Nebo u vás výše stojí klid a samota? Má pro vás vyšší hodnotu plat, nebo kolektiv, ve kterém pracujete? Bydlení v přírodě, nebo ruch města? Vyjasněte si svůj žebříček a potom po něm začněte šplhat k novému životu.

4. Jaká činnost vás dokáže zcela pohltit?

Vybavte si ten pocit, kdy čas letí jako blázen, protože děláte něco, co vás naplňuje. Jste nadšení, pohlcení, všechno dává smysl a hodiny utíkají jako minuty. Tak takhle se poznají činnosti, kterých by ve vašem životě mělo být co nejvíc. Máte šanci k restartu, využijte ji pořádně!

5. Co byste dělali, kdybyste mohli cokoliv?

Nikdo netvrdí, že v životě bychom si měli splnit všechny svoje sny. To by byla jen honba za odškrtáváním ze seznamu věcí a zážitků, po kterých toužíme. Ale na druhé straně bychom se neměli omezovat a ty sny si dopřát. Je dobré aspoň vědět, co bych dělala, kdybych mohla. Dává to směr a dynamiku i obyčejnému každodennímu životu.

6. Podle jakého vzorce žijete?

Vzorec, tvar, konfigurace, směřování – říkejte tomu jak chcete, jde o nadhled. V životě se totiž často zaměřujeme na jeho jednotlivé součásti. Na kariéru, kterou děláme, na rodinu, se kterou žijeme, na koníčky, kterým se věnujeme. Ale málokdy se podíváme na celý obraz. Na to, jak všechno vypadá vcelku. Jak nás vlastně vidí ostatní, kteří mají odstup. Proto máme názor na životy ostatních lidí hned hotový, protože je vidíme v celku. Když máte tedy možnost začít znovu, zeptejte se sami sebe, jaký chcete ten životní obraz mít. Co je potřeba změnit, co vyhodit a co přeskládat?

7. Chcete vůbec začít znovu?

Tohle je poslední, ale zcela zásadní otázka. Začínat znovu totiž není jen šance, je to taky stres a strach. Přijít o staré jistoty, zkoušet nové věci ve věku, kdy už nemáte rádi ani nové svetry. Takže je potřeba být připravený na to, že to nebude jednoduché, ale bez rizika se dál nepohnete. Samozřejmě, že můžete zacouvat do bezpečí, koneckonců je to váš život a třeba jste už začínali víckrát a máte toho tak akorát dost. Proto je tahle otázka tak důležitá. Chcete se ještě jednou postavit na start? Jestli cítíte při téhle otázce strach a nechuť, nedělejte to. Ale jestli se vám srdce zaklepalo jako nahoře na sjezdovce, kdy se bojíte a těšíte zároveň, tak už na nic nečekejte a vezměte tenhle článek jako hrubou osnovu, podle které můžete začít psát svůj nový příběh.