Před 300 lety přitahoval areál v Kuksu, který vděčí za svou slávu hraběti Františku Antonínu Šporkovi, nejlepší umělce své doby. Výsledkem je úžasný barokní skvost, který vznikl jako lázně a útočiště pro přestárlé veterány. Najdete tu špitál, občas mylně považovaný za zámek, impozantní kostel, bylinkové zahrady a soubor vzácných soch. Před několika lety navíc proběhla velmi zdařila rekonstrukce.

Právě zde najdete soubor soch od předního barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna, které mimo jiné zobrazují lidské ctnosti a neřesti. Fascinující je rozlehlá dobová lékárna, kde se dozvíte, k čemu je dobrá dračí krev, račí oči nebo prášek z lebky oběšence. Ano, i takové kuriózní přísady tu mají. Mimochodem, u vstupu minete roh jednorožce, který se užíval jako protijed.

Dominantou celého areálu je kostel Nejsvětější Trojice s hraběcí hrobkou. Sochy zdobí i okolní místa. Vyrazit k nim můžete po okružní naučné stezce nazvané Půjdeme spolu do Betléma – samozřejmě toho Braunova –, která vede i příjemně stinným lesem. Její součástí je i působivá vyhlídka na Šporkovo někdejší panství.

Kde se na Kuksu najíte?

Na Kuksu se můžete solidně najíst hned vedle hospitalu v hospodě Na Sýpce, která je rovněž zrekonstruována. Nabízejí tu především české hotovkové klasiky, které sice nepředstavují žádnou vysokou gastronomii, ale zase si můžete být jistí, že si tu vyberou i ti členové vaší výpravy, kteří nestojí o žádné gastronomické experimenty. Porce tu většinou vyjde na necelých 150 korun. Další tři restaurace najdete o kousek dál, za mostem přes Labe v obci Kuks. Nejstylovější je Baroque – místo s chutí, kde už si ale za jídlo něco připlatíte.

Chcete na Kuks dostat i děti? Proč ne, kdyby je náhodou neuchvátil sám o sobě, mohou si do mobilu stáhnout mobilního průvodce s rozšířenou realitou – odkažte je na aplikaci Visit.More vytvořenou pro Královéhradecky kraj, ony už si poradí. Vy si o tomto průvodci, stejně jako o dalších lákadlech Kuksu, můžete přečíst na webu ZkusKuks.cz.

Vánoce po celý rok

Na Kuksu pohodlně zaparkujete autem, ale můžete sem také sjet vlakem třeba ze Dvora Králové, vlak staví hned za areálem. Když se řekne Dvůr Králové, mnoho lidí si vybaví zdejší zoo se Safari, ale nic dalšího a to je škoda. Tohle královské věnné město v Podkrkonoší vás totiž překvapí celou řadou atraktivních míst. Doporučujeme návštěvu věže zdejšího kostela, z níž je skvělý výhled. Není to jediná věž ve městě, za pozornost stojí také Šindelářská věž, jediná dochovaná z původních čtyř hradebních věží, které střežily vstup do města. Děti by mohlo zaujmout, že je zjevně nakloněná a opírá se o sousední dům – nejlépe je to vidět z Věžní ulice. Možná vás zaujme městské muzeum poblíž Šindelářské věže – mají tu dvě solidní stálé expozice: Tradice výroby vánočních ozdob a Historie města Dvora Králové nad Labem a textilního průmyslu. Trefou je zdejší retro Tyršovo koupaliště se dvěma bazény, kde se rázem ocitnete ve 30. letech minulého století. Atmosféru si zachovalo i po rozsáhlé opravě. Skvělé je, že na břehu se dá schovat ve stínu velkých stromů.

Několik kilometrů od Dvora Králové nad Labem, proti proudu řeky Labe, leží přehrada Les Království, jedna z nejkrásnějších přehrad v Čechách. Pseudogotická přehradní hráz, věže i dům hrázného vážně vypadají jako z pohádky, areál je už nějaký čas národní kulturní památkou. Koupat se zde bohužel nedá, přehrada mimo jiné zásobuje okolí pitnou vodou. Nedaleko hráze stojí Štěrbova vila, někdejší obydlí stavitelů přehrady, kde se pořádají koncerty a další akce a najdete tu i občerstvení s příjemnou zahrádkou.

Dalším tipem na výlet je barokní areál Žireč. Městečko zdobí sochy, z nichž některé jsou dílem Braunova spolupracovníka, místního rodáka, Jiřího Pacáka. Za návštěvu stojí i zdejší areál Domova sv. Josefa s přilehlým parkem. Součástí areálu je také Cyklomuzeum v barokním interiéru sýpky.

Tip navíc: Turistická hra Toulky nejen Královédvorskem

Tip navíc: Turistická hra Toulky nejen Královédvorskem

Ve Dvoře Králové a jeho okolí můžete letos v létě hrát hru Toulky nejen Královédvorskem o zajímavé ceny, včetně několikadenního pobytu právě na Kuksu. Základem hry je brožura s herním plánem, do níž můžete až do září sbírat nalepovací známky nebo překreslovat malý piktogram umístěný v přírodě. Cílem hry je navštívit co nejvíce turisticky zajímavých míst nejen na Královédvorsku. Do hry se můžete zapojit opakovaně. Více na webu www.dvurkralove.cz/hra.