Baby kuřátka pečená na cideru
Malá kuřátka jsou k dostání celoročně a jejich jemné maso spolu se ciderem, česnekem a bylinkami vytvoří dokonalou harmonii chutí.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny na 4 porce:
- 2 baby kuřátka
- 120 ml cideru
- 2 jablka
- 70 g pancetty
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce kaparů
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 2 šalotky
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- bílá bageta k podávání
Postup:
1. Česnek, kapary, rozmarýn a petrželku nasekejte nebo utřete v hmoždíři s polovinou lžičky soli a lžící oleje. Polovinu směsi vetřete do břicha kuřátek, druhou polovinu zatím odložte. Kuřata na povrchu osolte a opepřete. Na hlubším plechu nebo pekáči, ve kterém je budete péct, rozehřejte lžíci oleje se lžící másla a opečte maso ze všech stran. Poté ho vyjměte a nechte stranou na talíři.
2. Šalotku, pancettu a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno. Použijte stejný pekáč jako na kuřata a ve výpeku orestujte šalotku a celer s pancettou, podle potřeby přidejte trochu oleje nebo másla navíc. Pak vše zalijte ciderem a nechte přejít varem. Vmíchejte připravenou pastu z česneku a kaparů, vložte kuřátka a dejte je péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 40 minut podle jejich velikosti.
3. Během pečení nakrájejte jablka na měsíčky a odstraňte jádřince. Rozpusťte na pánvi lžíci másla a orestujte jablka dozlatova. Přidejte je ke kuřátku až na jednotlivé porce na talíři a podávejte s křupavou bílou bagetou.
Kuřecí fajitas
Rychlý oběd se zaručeným úspěchem, to je skvěle dochucená směs kuřete a paprik upečená na plechu.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny na 4 porce:
- 4 kuřecí prsa
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 2 lžičky koření fajitas
- 1 hrst čerstvého koriandru
- olivový olej na zakápnutí
- sůl
- pepř
- limeta na dochucení
- tortilly a zakysaná smetana k podávání
Koření fajitas:
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička drceného římského kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/2 lžičky drceného koriandru
Postup:
1. Smíchejte koření na fajitas. Papriky nakrájejte na tenké proužky, kuřecí prsa na nudličky. Okořeňte je směsí fajitas, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut.
2. Vyndejte plech z trouby. Pokud chcete podávat i tortilly, zabalte je do alobalu a dejte na pár minut prohřát. Mezitím do směsi paprik a masa vmíchejte drcený koriandr. Podle chuti zakápněte limetovou šťávou. Tortilly podávejte plněné paprikami a kuřetem, s trochou zakysané smetany.
Pravé mexické fajitas se podává zvlášť – směs v pánvi, tortilly na talíři. Každý si tortillu podle svého naplní a sroluje.
Kuřecí paličky s marinádou z podmáslí
Kuřecí paličky jsou sázkou na jistotu, protože se při pečení tolik nevysuší. Podmáslí maso zjemní a postará se, aby se nevysušila dokonce ani prsa. V troubě se navíc promění ve skvělou omáčku.
Doba přípravy: 50 minut, marinování 2 hodiny
Suroviny na 4 porce:
- 6–8 kuřecích paliček
- 250 ml podmáslí
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 2 hrsti hladkolisté petržele
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky drceného pepře
Postup:
1. V míse smíchejte podmáslí, prolisovaný česnek, olej, sůl, pepř a polovinu nasekané petrželky. Do marinády naložte kuřecí paličky a nechte odležet 2 hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.
2. Paličky vyskládejte do pekáče, přelijte marinádou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Na posledních 5 minut můžete troubu přepnout na gril, aby se vytvořila kůrčička.
3. Maso podávejte posypané zbylou petrželkou, hodí se k němu vařené či opečené brambory, těstovinová rýže nebo dobré pečivo.
Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.