Baby kuřátka pečená na cideru

Malá kuřátka jsou k dostání celoročně a jejich jemné maso spolu se ciderem, česnekem a bylinkami vytvoří dokonalou harmonii chutí.

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 4 porce:

  • 2 baby kuřátka
  • 120 ml cideru
  • 2 jablka
  • 70 g pancetty
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce kaparů
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 2 šalotky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • bílá bageta k podávání

Postup:

1. Česnek, kapary, rozmarýn a petrželku nasekejte nebo utřete v hmoždíři s polovinou lžičky soli a lžící oleje. Polovinu směsi vetřete do břicha kuřátek, druhou polovinu zatím odložte. Kuřata na povrchu osolte a opepřete. Na hlubším plechu nebo pekáči, ve kterém je budete péct, rozehřejte lžíci oleje se lžící másla a opečte maso ze všech stran. Poté ho vyjměte a nechte stranou na talíři.

2. Šalotku, pancettu a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno. Použijte stejný pekáč jako na kuřata a ve výpeku orestujte šalotku a celer s pancettou, podle potřeby přidejte trochu oleje nebo másla navíc. Pak vše zalijte ciderem a nechte přejít varem. Vmíchejte připravenou pastu z česneku a kaparů, vložte kuřátka a dejte je péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 40 minut podle jejich velikosti.

3. Během pečení nakrájejte jablka na měsíčky a odstraňte jádřince. Rozpusťte na pánvi lžíci másla a orestujte jablka dozlatova. Přidejte je ke kuřátku až na jednotlivé porce na talíři a podávejte s křupavou bílou bagetou.

Čtěte také

Kuře na pomerančích

Čtěte také

Vaření s citrusy: Vyzkoušejte kuře na pomerančích či citronový koláč

Kuřecí fajitas

Rychlý oběd se zaručeným úspěchem, to je skvěle dochucená směs kuřete a paprik upečená na plechu.

Doba přípravy: 1 hodina Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Suroviny na 4 porce:

  • 4 kuřecí prsa 
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika 
  • 2 lžičky koření fajitas 
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • olivový olej na zakápnutí 
  • sůl
  • pepř 
  • limeta na dochucení
  • tortilly a zakysaná smetana k podávání

Koření fajitas:

  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička drceného římského kmínu 
  • 1 lžička sušeného česneku 
  • 1/2 lžičky drceného koriandru

Postup:

1. Smíchejte koření na fajitas. Papriky nakrájejte na tenké proužky, kuřecí prsa na nudličky. Okořeňte je směsí fajitas, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut.

2. Vyndejte plech z trouby. Pokud chcete podávat i tortilly, zabalte je do alobalu a dejte na pár minut prohřát. Mezitím do směsi paprik a masa vmíchejte drcený koriandr. Podle chuti zakápněte limetovou šťávou. Tortilly podávejte plněné paprikami a kuřetem, s trochou zakysané smetany.

Pravé mexické fajitas se podává zvlášť – směs v pánvi, tortilly na talíři. Každý si tortillu podle svého naplní a sroluje.

Čtěte také

Vyndejte ovoce z mrazáku a připomeňte si typicky letní moučník

Čtěte také

Moučníky z remosky: Bublanina, Míša řezy či koláč v závoji

Kuřecí paličky s marinádou z podmáslí

Kuřecí paličky jsou sázkou na jistotu, protože se při pečení tolik nevysuší. Podmáslí maso zjemní a postará se, aby se nevysušila dokonce ani prsa. V troubě se navíc promění ve skvělou omáčku.

Doba přípravy: 50 minut, marinování 2 hodiny Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

Suroviny na 4 porce:

  • 6–8 kuřecích paliček 
  • 250 ml podmáslí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku 
  • 2 hrsti hladkolisté petržele
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného pepře

Postup:

1. V míse smíchejte podmáslí, prolisovaný česnek, olej, sůl, pepř a polovinu nasekané petrželky. Do marinády naložte kuřecí paličky a nechte odležet 2 hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.

2. Paličky vyskládejte do pekáče, přelijte marinádou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Na posledních 5 minut můžete troubu přepnout na gril, aby se vytvořila kůrčička.

3. Maso podávejte posypané zbylou petrželkou, hodí se k němu vařené či opečené brambory, těstovinová rýže nebo dobré pečivo.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu