Bylo nebylo v kouzelném světě

Zdroj: Youtube

Temný nádech dodala příběhu situace, kterou Joanne prožívala. Rozešla se s otcem dcery a byla na podpoře. Proto se v knize prohánějí depresivní mozkomorové. Ani hledání vydavatele nebylo veselé, dočkala se 12 odmítnutí. Nakonec se nad ní smilovali s jednou podmínkou. Spisovatelka si pro sérii knih pozměnila jméno na J.K.Rowling, aby nebylo patrné, že je žena. Klučičí příběhy se prý lépe prodávají, když je píšou muži... Prostředním písmenem mile zavzpomínala na svou babičku, která se jmenovala Kathleen. V první knize je Harrymu jedenáct, každý díl obsáhne jeden rok života a končí před sedmnáctými narozeninami. Původně měly knížky vycházet po roce, ale pokaždé to nevyšlo, na Fénixův řád čekali fanoušci dokonce tři roky.

Harry má tvář

Není divu, že veleúspěšný příběh padl do oka filmařům. Autorka si přála, aby se na plátně objevili britští herci a sama na natáčení od roku 2000 dohlížela. Obsazení dětských rolí, Daniela Radcliffea, Ruperta Grinta a Emmy Watson jako Harryho, Rona a Hermiony bylo geniální. Mnoho scén ze školy kouzel se natáčelo na Oxfordské univerzitě.

Zajímavosti

Zajímavosti

  • Příběh znají čtenáři po celém světě, dokonce vyšel i v latině a starořečtině.
  • Česká verze prvního dílu je dostupná i jako audiokniha, všechny postavy skvěle vystihl herec Jiří Lábus. Pozor, dílo má skoro 600 minut!
  • Autorce přinesl Harry jmění, odhaduje se na 1,1 miliardu dolarů. Pořídila si například vysněné sídlo ve Skotsku.
  • Odjezd vlaku umístila na londýnské nádraží King´s Cross, protože se tam seznámili její rodiče.

Zdroj: Vlasta.cz, youtube.com, https://www.imdb.com/title/tt0241527/?ref_=vp_close, https://www.britannica.com/topic/Harry-Potter

Související články