Všechny tváře Jiřiny

Devadesátku a něco k tomu by vitální dámě hádal jen málokdo. Ale nedávno ji zradilo zdraví, z problémů se zády se léčí pod pečlivým dozorem lékařů v nemocnici. Držíme jí palce a věříme, že se jí podaří nálož osudu zvládnout, jako už několikrát.

Zdroj: Youtube

Prokleté Ucho

Psychologický trhák se natáčel na konci šedesátek, kdy se v naší rodné zemi trochu uvolnilo ocelové sevření režimu, ale nakonec se k divákům dostal až rok po sametové revoluci, v roce 1990. Jeho pobytu v trezoru je škoda, ale obsahu filmu neuškodil. I teď, když se díváte na mistrovské výkony Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého, místy vás mrazí. Platit za výsadní postavení ve společnosti, ke kterému patří společenské uznání, peníze a vila, vlastním soukromím, to je příšliš vysoká cena. I když se pár naučí s věčným odposlechem nastraženého ucha žít, znají místa, kde se mluvit může, nebo způsoby, jak ho oblafnout, čas se naplní. Falešná zpráva rozhodí celý jejich život, a jak to dopadne, to znáte. Jesli ne, konec neprozradíme, protože film stojí za to vidět. Mimochodem, vila, ve které se příběh natáčel, stojí v ulici U Laboratoře v pražských Střešovicích. Pražský hrad nahradil zámek v Kroměříži. Pro roli Anny tvůrci váhali mezi Jiřinou Bohdalovou a Jiřinou Jiráskovou, ale druhá dáma sama ustoupila s tím, že kolegyni role lépe sedne.

Ve dvou

Hlavní hrdinové si bok po boku zahráli už dříve, v seriálu F. L. Věk. Také v detektivce Pěnička a Paraplíčko nebo jak bychom dnes řekli v muzikálu Dáma na kolejích. V době natáčení Ucha byli manželé nejen před kamerou, ale také ve skutečnosti, možná i proto mají scény tak bezprostřední atmosféru. Prožili spolu 12 let a nerozešli se v dobrém. Dokonce se šeptalo, že Jiřina Bohdalová několik desítek let odmítala hrát ve společných projektech. Herečka má dceru z prvního manželství. Simona Stašová zdědila herecké geny i maminčinu vitalitu, potěšila ji dvěma vnuky, Markem a Vojtěchem.

Zajímavosti o JB

Zajímavosti o JB

  • Jiřina Bohdalová má šťastnou ruku. Kývla i na nabíku zahrát si ve filmu Anděl Páně 2. O Vánocích 2017 se na tuto pohádku podívaly více než tři miliony diváků, a stala se tak nejen nejsledovanějším pořadem roku, ale i nejsledovanější pohádkou za posledních patnáct let.
  • Film Ucho je stále na černé listině na Kubě.
  • Dáma na kolejích je hudební film. „Zpívám strašně ráda, i když asi trochu falešně. Všechno jsem ale tehdy nazpívala sama, tedy až na ty vejšky. Tam to za mě převzala jedna operní pěvkyně, která měla podobný hlas jako já. Nikdo to nepoznal. Tenkrát jsem ještě měla lepší hlas, než jsem si ho stačila zničit těma televizníma Křemílkama,“ prozradila kdysi herečka Jiřina Bohdalová.

Zdroj: Vlasta.cz, CSFD.cz, Youtube.com

Související články