Lotrando a Zubejda

Zdroj: Youtube

Pohádka o loupežnickém synku Lotrandovi a krásné princezně Zubejdě patří k nejoblíbenějším pohádkám vůbec. Vtipné písničky z autorské dílny Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka a nezapomenutelné hlášky zlidověly.

Jiří Strach si nevěřil

Režisér Karel Smyczek obsadil do titulní role tehdy třiadvacetiletého studenta režie na FAMU Jiřího Stracha, který se prý na roli necítil. A je fakt, že po Lotrandovi už Jiří Strach jen režíruje, vlastně už tehdy uvažoval jako režisér a přál kolegovi lepšího herce, než byl on sám. Karel si naštěstí na Strachovi trval a udělal dobře, role mu sedla jako ulitá.

Samé hvězdy

Ve filmu se sešla celá plejáda výborných herců. Drvoštěpa Drnce, který si tohoto nevyvedeného adepta loupežnictví vezme pod svou ochranu, ztvárnil Pavel Zedníček. Půvabnou princeznu Zubejdu hrála Barbora Seidlová, se kterou se dnes můžeme setkávat především na divadelních prknech. Herečka se už dávno smířila s tím, že je s touto ikonickou rolí neustále spojována, a prý se ani nerozčiluje, když na ni chlapi jako hora pokřikují, že na ní vyrostli. V dalších rolích excelují mj. Marián Labuda, Jiří Lábus, Miroslav Táborský, Arnošt Goldflam, Jiří Pecha, Naďa Konvalinková, Ljuba Krbová a další.

Peripetie filmového štábu

Některé scény se točily v Bulharsku a česká výprava se dvakrát nedostala do letadla. Když se to třetí den konečně podařilo, na české filmaře zbyla jen místa v uličce.

Natáčení doslova „odskákal“ Jiří Lábus v roli loupežníka Vincka, kterému šlápl kůň na nohu tak nešťastně, že mu zlomil prst. S celým štábem cestoval i jeden velbloud, respektive velbloudice Aisha. Ta prý občas vykopla nohu do strany a hercům způsobila spoustu nepříjemných podlitin. V mešitě způsobila velký poprask, protože do svatostánku zvířata nesmí. Zato na pláži, kde se rozvalovali naháči, byla štábu nápomocná. Lidé se nechtěli zvednout, ale když mezi ně režisér vyslal velblouda, dali se radši na útěk.

Rekordmanem filmu byl také Jiří Pecha, který většinu svého života propil, ale před odjezdem na natáčení se vsadil s Bolkem Polívkou, že se ostrého pití rok a půl nedotkne, a překvapivě to vydržel a sázku vyhrál.

Lotrando a Zubejda je

Lotrando a Zubejda je bulharsko-francouzsko-česká koprodukční filmová pohádka režiséra Karla Smyczka a scenáristy Zdeňka Svěráka natočená v roce 1997. Děj je založen na motivu pocházejícího z knihy Druhá loupežnická pohádka a knihy Velká pohádka doktorská. V roce 1998 byl tento film odvysílán jako štědrovečerní pohádka České televize.

V pohádce zazní šest písní od skladatele Jaroslava Uhlíře a textaře Zdeňka Svěráka. Konkrétně se jedná o známé písně Pod dubem, Lotr intelektuál, Mniši, Seznamte se, Nám se stalo něco překrásného a Řízni, řízni. Všechny zazní ve filmu jednou, jen Řízni, řízni dvakrát.

Zdroj: www.vlasta.cz ČT

Související články