Vše o Marilyn

Byla slavná. Ale platila vysokou daň, ženy jí záviděly krásu, kolegové kariéru, muži ji považovali za hloupou blondýnku.

Zdroj: Youtube

O její dětství by ovšem nikdo nestál. Narodila se jako nemanželské dítě. Její matka Gladys zapsala do rodného listu příjmení Mortenson, což byl její přítel v době, kdy byla těhotná. Opustil ji ještě před porodem. Skutečným otcem Normy Jeane byl zřejmě matčin kolega z práce Stanley Gifford. Pokusila se ho v dospělosti vyhledat, najala soukromého detektiva, ale on o dceru, tehdy už slavnou herečku, zájem neměl. Odmítl dokonce i promluvit s ní po telefonu.

Opuštěná

Ani mámy si holčička moc neužila. Zápasila s psychickými poruchami, a tak se Normy Jeane nakonec ujala matčina kamarádka Grace. Právě ta ji vodila do kina, šeptala jí, že jednou bude moc krásná a stane se slavnou herečkou. V dospívání totiž moc sebevědomí neměla. Považovala své vlasy za příliš řídké a v jednom z rozhovorů prozradila, že kluci se jí smáli, protože je plochá jako prkno. V šestnácti hrozilo, že ztratí i Grace, protože opatrovnice se chtěla vdát a odstěhovat se. Sňatek měl zachránit i Normu Jeane. Vzala si obyčejného kluka Jima a netoužila po ničem jiném než po rodině, domku a dětech. Nebýt války, možná by se jí to splnilo. V roce 1944 manžel narukoval, ona místo hospodaření doma nastoupila do práce. Stala se fotomodelkou, a když se Jim vrátil z války, už si byli cizí. Rozvedli se.

Blondýnka

V dětství měla Norma Jeane světlé vlasy, ale jak to často bývá, v pubertě jí ztmavly do hnědé se zrzavým nádechem. Nápad pramínky odbarvit zřejmě vzešel od modelingové agentury, kde jí prozradili, že po blondýnkách je větší poptávka. Poctivě týrala odrosty každé tři týdny a už tehdy odhalila suchý šampon, hit kosmetického pečování posledních let. Ona ovšem používala dětský pudr. Starala se o sebe už od osmnácti. Na kariéře filmové hvězdy začala pracovat tím, že pozorně prohlížela své fotografie, před zrcadlem strávila hodiny pózováním. Prorazit jí pomohly odvážné snímky, které nafotila ve 22 s Tomem Kelleym. Kalendář měl být anonymní, ale prasklo to. Přiznala, že potřebovala peníze na jídlo a na auto, aby mohla jezdit na castingy. Její šéf ve filmovém studiu zuřil, diváky otevřenost okouzlila.

Vzlet a pád

Okouzlovala je dál ve filmech, kde k zářivé hřívě, rudým rtům a dekoltu přidávala stopu nevinnosti a humoru. Studia jí přidělovala hlavně komedie, ona sama toužila po vážnějších rolích. Její třetí manžel Arthur Miller pro ni takovou napsal, ale natáčení se stalo peklem. V té době už jim to neklapalo, Marilyn měla deprese. Film vznikal v extrémních podmínkách, točilo se pod širým nebem a bylo hrozné vedro. Kvůli Marilyn se stále protahovalo. Po premiéře zemřel její filmový kolega Clark Gable a jeho manželka obvinila Marilyn, že ho má na svědomí. V roce 1962 se herečka pokusila vrátit k natáčení. Zhubla, točila rozhovory, fotila titulní strany. Ve filmu Něco musí prasknout se dokonce ve scéně v bazénu svlékla. Ale její pracovní morálka nestála za nic. Porušovala podmínky smlouvy a studio ji vyhodilo. Ovšem náhradu nenašli, a tak se dohodli, že se Marilyn vrátí. Už to nestihla, našli ji doma mrtvou. Stát se uznávanou charakterní herečkou a mít vlastní produkční společnost se jí nepovedlo. Zemřela v 36 letech. Předávkování prášky bylo prohlášeno za pravděpodobnou sebevraždu.

Zajímavosti o MM

Zajímavosti o MM

  • V první smlouvě s filmovým studiem měla plat 75 dolarů za týden před kamerou.
  • Normu Jeane překřtil na Marilyn zřejmě agent, který s ní sepisoval smlouvu. Připomínala mu herečku Marilyn Millerovou. Monroe je jméno matky Gladys za svobodna.
  • Pohřeb zařídil hereččin druhý manžel, baseballista Joe DiMaggio.

Zdroj: vlasta.cz, csfd.cz, https://www.youtube.com/, https://www.smithsonianmag.com/history/who-was-the-real-marilyn-monroe-blonde-180980813/

Související články