Vše o Popelce

Zdroj: Youtube

Příběh o Popelce každý zná. Ale možná nám ta filmová padla do oka proto, že jen nezametá kolem kamen, ale také se prohání na koni lesem a když narazí na prince, nečeká jen na to, až jí někdo doveze oříšky, ale vezme osud do vlastní ruky. Možná by nakonec kouzla ani nepotřebovala.

Náhody

Kdyby si filmaři přáli nádhernou sněhovou kulisu, možná by jim ji osud nedopřál. Nepočítali s tím, že sněhová přikrývka se bude měřit na metry a koně se do ní zaboří až po uši. Slavné lesní scény daly zabrat i hercům. Pro některé jim cestičky v bílé záplavě musel předvyšlapat celý filmový štáb. Kostýmy původně počítaly s natáčením v létě. Nejvíc si užila Libuše Šafránková, když v lehoučkých šatech cválala na koni po zasněžené pláni v teplotě 21 pod nulou.

Ze zákulisí

Nebezpečné jízdy na koni, především skok přes strom, za herečku dublovala filmová kaskadérka. Ruku k dílu, doslova, přiložil řežisér Václav Vorlíček. Právě on hodil na prince Pavla Trávníčka sněhovou kouli, zblízka, aby se do něj zdálky nemusela Popelka složitě trefovat. Údajně také šťouchl do sovy špejlí, aby mu do kamery hezky mrkla. Přístup k holubům by dnes už asi u ochránců přírody filmařům neprošel. Nechali je o hladu, aby se pak po vpuštění do místnosti vrhli rovnou na hromadu obilí a popela a zobali jako o závod.

Zajímavosti

Zajímavosti

  • Pohádkový kočár je vystaven v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem.
  • Křehká Popelka Libuška Šafránková prý měla tehdy v pase 53 centimetrů.
  • Roli odmítla Jana Preissová, protože v době natáčení čekala dítě.

Zdroj: vlasta.cz, csfd.cz

Související články