Poznejte princezny z oblíbených českých pohádek

Příběh o pyšné princezně Krasomile, která si odmítla vzít za muže krále Miroslava, který, aby získal její srdce, se přestrojil za zahradníka, si pamatují snad už jen pamětníci. Natočena byla totiž přesně před sedmdesáti lety a řadí se tak mezi nejstarší snímky. I tak ale každoročně láme rekordy sledovanosti a neobejde se bez ní žádný konec roku.

VIDEO: V pohádce zazněla píseň Rozvíjej se poutátko

Zdroj: Youtube

Hlavní roli princezny Krasomily si zahrála nezaměnitelná Alena Vránová, prince Miroslava pak ztvárnil Vladimír Ráž. Zamilovanou dvojici ovšem nehráli jen před kamerou. Pomyslná jiskra mezi nimi přeskočila i v soukromí a vypukl nevídaný skandál. Oba umělci byli totiž zadaní. Alena Vránová byla manželkou Pavla Kohouta a Vladimír Ráž před oltářem slíbil věrnost Saše Myškové.

Kdyby tehdy fungoval bulvár, jistě by tento románek plnil titulní strany. Alenin manžel, který okamžitě zažádal o rozvod, se totiž za nevěru dost netradičně mstil. Napsal divadelní hru Dobrá píseň o zradě ženy, která herečku označila za rozvracečku rodiny i režimu. To Aleně Vránové zasadilo krutou profesní ránu, jelikož se jí filmaři začali stranit. Nakonec horko těžko sehnala uplatnění v oblastním divadle.

Nedlouho po rozvodu s Pavlem Kohoutem řekla své ano Vladimíru Rážovi, kterému porodila dceru Markétu. Ani tohle manželství ale nevydrželo, navíc se jejich dcera později upila k smrti.

Co ještě jste o jedné z nejstarších pohádek nevěděli?

  • Z hlediska počtu diváků jde o nejúspěšnější film v historii československé kinematografie. Do kin ho přišlo zhlédnout celkem 8 222 695 diváků.
  • Na konkurz na roli princezny Krasomily se Alena Vránová, která byla v té době posluchačkou prvního ročníku konzervatoře, dostavila na popud asistentky režie Věry Pečinkové. Na kamerových zkouškách dostala na hlavu korunku a do rukou velký míč. Ten bez rozmyslu hodila režiséru Bořivoji Zemanovi a poručila mu: "Hoď mi můj míč!" Tvůrci okamžitě věděli, že právě našli tu pravou.
  • Ve zhruba čtyřicáté páté minutě pohádky zazní písnička Kytička bílá, která byla o tři roky později, v roce 1955, použita i ve filmu Anděl na horách.
  • Pohádka se natáčela na Dolském mlýně v Českém Švýcarsku, na zámku Hluboká a v Třeboni.
  • Medvíďata, která pobývala v lese u uhlíře v podání Františka Hanuse, byla zapůjčena z liberecké zoo.

Zdroj: vlasta.cz profimedia.cz csfd.cz wikipedia.cz

Související články