Příběh čtyř generací

Zdroj: Youtube

První řada seriálu startuje rokem 1964. Rodinu Dvořákových tvoří babi Běta/Nina Divíšková, táta Josef/Svatopluk Skopal, máma Jana/Veronika Freimanová a syn Karel/Roman Vojtek. Velmi rychle se seznámíme s dalšími postavami, příbuznými, láskami, kamarády, kolegy a každý díl, který trvá 53 minut, je pořádně zalidněný. Provázel nás čtyři roky a během nich se kalendář příběhu posunul do roku 2005. Hlavní herci díky maskérům podle potřeby stárli a mládli, ale v rolích děti, které do rodiny přibyly, se vystřídalo herců několik. Docházelo i ke kuriozitám, například Andrea Kerestešová hraje v seriálu matku postavy Matěje Hádka, který je však ve skutečnosti o 9 let starší.

Kde se točilo

Seriál aktuálně běží v další repríze, a tak se můžete soustředit na místa, kde se odehrává. Samozřejmě, Pražáci poznají svou rodnou městskou čtvrť, ať už to je Karlín, Podolí, Nusle, Albertov... Asi každý odhalí Vyšehrad, možná někdo i areál psychiatrické léčebny v Bohnicích nebo věznici na Ruzyni. Určitě snadno identifikujete Obchodní dům Kotva. Natáčelo se také v Jizerských horách nebo na Máchově jezeře. A také v zahraničí - u sousedů na Slovensku v Liptovském Jánu a na tatranské Štrbe. Ale pozor, rodné město Karlovy celoživotní lásky Evy/Andrea Kerestešová na mapě nehledejte. Krásnou Lúčku u Žiliny si scénáristé vymysleli.

Bylo nebylo

I když lákadlem seriálu byli mimo jiné populární herci, spoustu méně známých tváří proslavil. Někteří možná litují, že to nevyšlo. Roli, kterou hrála Veronika Žilková, měla původně hrát Dagmar Havlová, ale omluvila se kvůli zdraví. Autentičnost příběhu také vytváří oblečení a nábytek, které nejsou jen kopie, ale opravdové retro. Štáb se nebál prohledávat second handy a antikvariáty. Původní kuchyňskou linku ze sedmdesátek prý sehnal u rodiny tak, že jim za ni koupil novou.

Vyprávěj v číslech

Vyprávěj v číslech

  • V seriálu se objevilo přes 700 herců a více než 4 000 komparzistů.
  • Jeden díl zabral v průměru 6 natáčecích dnů.
  • Během natáčení se ušilo kolem 12 000 kostýmů.

Zdroj: Vlasta.cz, CSFD.cz, https://www.ceskatelevize.cz/porady/10195164142-vypravej/3197-vztahova-mapa/#showmenu

Související články