Vzpomínáte na čtenářské deníky, kam jsme ve školách zapisovali přečtenou literaturu a její zhodnocení? Někdo je měl rád, jiný je naprosto nenáviděl. Předně musel knihu přečíst, a pak o ní ještě něco napsat. Noční můra mnohých školáků a studentů. Přesto řadě lidí zápisky pomáhaly udržtet vzpomínku na přečtené dílo o něco déle a někdy se díky nim mohla i trochu vylepšit známka na vysvědčení.

Zdroj: Youtube

Také mohly pomoci při závěrečném biflování na maturitu z českého jazyka a literatury, jíž se mnozí studenti obávali a dodnes obávají. Ostatně je to jediná zkouška ve státní maturitě, které se musí zúčastnit opravdu každý. Na potítku pak každý z paměti doluje veškerá díla, která kdy přečetl, nebo se o ně jakýmkoli způsobem otřel.

Jak jste na tom vy? Bavilo vás povinná školní četba, nebo na ni vzpomínáte neradi? Pravda je, že Češi vždy patřili k národům, které rády čtou. Z celoevropských průzkumů vycházejí coby pilní čtenáři. Zajímavou anketu uspořádal loni server Knihobot, který zjednodušeně funguje jako online knižní antikvariát. Z jeho dat vychází, že více než 40 procent lidí denně alespoň na chvíli usedne ke knize a 60 % lidí si každý měsíc pořídí nový knižní kousek (ať už v knihkupectví nebo antikvariátu). To vůbec není špatné číslo.

KVÍZ: Známá česká literární díla aneb zvládli byste maturitu z češtiny?