Ponožky v sandálech, nátělníky s odhalenou chlupatou hrudí, vyčuhující ramínka od podprsenky i obepnuté plátěné bermudy - to vše a mnohem víc lze v létě zahlédnout v ulicích měst. V hitparádě prohřešků proti etiketě se přitom na prvním místě stále drží právě ponožky nacpané do sandálů. Mnozí Češi si tento trend, podle něhož Východoevropana západní svět spolehlivě pozná, zdůvodňují tím, že si citlivé nohy chrání před plísněmi a jinými kožními nemocemi. Ať je to, jak chce, etiketa jasně praví, že ponožky nejsou svrchním oblečením, nýbrž spodním prádlem, a nemají tak být vidět. No jo, jenže co když člověk zanedbal pedikúru a nohy nemá upravené? Pohled na rozpraskané, tvrdé paty a neostříhané nehty rozhodně není nic, po čem bychom toužili. V takovém případě by měla nastoupit lehká plátěná obuv, k níž ale - pánové, pozor - určitě nepatří bermudy a nátělník. Takový outfit ve městě, a to i přesto, že jsou venku spalující vedra, považuje společenská etiketa za jasné faux pas. Pokud chcete platit za gentlemana, pak do města zvolte vzdušné letní plátěné kalhoty v kombinaci s letní košilí vytaženou z kalhot a s vyhrnutými rukávy.

Tenisky do divadla nepatří

Kraťasy naopak nevadí v kempu, na pláži, při sportovních aktivitách nebo si je můžete vzít třeba na zahradu. Ovšem nejsou šortky jako šortky. Rozhodující je délka nohavic. Tabu by pro pány měly být ty velmi krátké, připomínající trenky. Ty si mohou dovolit snad jenom děti. Pozor také na tenisky a sportovní boty všude a ke všemu. Tenhle trend je též velmi oblíbený, do ulic města, nedejbože na kulturní akce, absolutně nepřípustný.

Dobrý den, kozy ven

Přestože může panovat přesvědčení, že ženy obecně cítí módu lépe než muži, i ony mívají slabší dny a outfit se jim úplně nepovede. Těmi nejčastějšími letními prohřešky slečen a dam jsou čouhající ramínka od podprsenky, černé či barevné spodní prádlo pod bílou halenkou a tílka s tenkými ramínky, která ve společnosti, tudíž i v restauraci či kavárně, nemají co pohledávat.

Na cesty balte zodpovědně

Dle popularizátora zdvořilého chování Ladislava Špačka dáváme etiketě na zadek nejvíce během dovolených, kdy do kufru pánové vhodí tričko, trenky, pantofle, dámy plavky a plážovou tuniku, a v těchto modelech pak tráví celý pobyt, protože je to zkrátka pohodlné. Jenže etiketa není o pohodlí, je o sebeodříkání. Proto vyrazit na večeři v luxusním hotelu například v nátělníku, kraťasech a žabkách, jako to bohužel často vídáme nejen u českých turistů, je nadmíru neslušné.

Nezapomeňte na formální oblečení

"Umět se přizpůsobit prostředí, kam jsme přijeli, a respektovat hostitele, tedy hotel nebo restauraci, je absolutní základ, který by měl dodržovat každý," nabádá Čechy mistr etikety s tím, že místo v cestovní bagáži by mělo mít oblečení pro všechny příležitosti. "Osobně si do zavazadla vždycky přibalím sako. Člověk nikdy neví, kdy se bude hodit. Dále dvě, tři slušné košile, letní kalhoty a společenské boty. Na pláž pak vyrážím, asi jako každý, v tričku a šortkách," vyjmenovává nezbytné svršky bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla, který ve funkci působil téměř jedenáct let. Účastnil se tak bezpočtu vrcholných společenských událostí, jako doprovod prezidenta navštívil více než padesát zemí světa a mnohokrát se setkal s více než stovkou prezidentů, se všemi hlavami královských rodů, také s dalajlámou nebo papežem.

Zdroj: vlasta.cz sever.rozhlas.cz

Související články