Když mi před pár lety vyprávěla moje velmi dobrá kamarádka, o níž jsem si myslela, že stojí vždy nohama na zemi, že si už tři měsíce dopisuje s americkým vojákem, který je kdesi na kábulské misi a potřebuje od ní asi dvě stě tisíc korun, aby mohl jednotku opustit a přiletět za ní, zablikala mi v hlavě kontrolka. Hned jsem nastartovala akci, abych velmi rychle zjistila, že žádný takový voják neexistuje a neexistoval. Navíc americká armáda v té době v Kábulu už dávno nebyla. Přesvědčit ovšem kamarádku, že jde o podvod, nebylo vůbec snadné. Odmítala růžové brýle sundat. Díky bohu mu žádné peníze neposlala a nakonec se smířila s faktem, že naletěla. Další ženy ale podlehly a peníze svým miláčkům, kdesi za horami, posílaly a posílají o sto šest. A nemusí jít jen o americké vysloužilé vojáky, ropné inženýry pracující na lodi v Turecku, vdovce s nemocnými syny, ale třeba i reálné české učitele. Jeden takový před pár lety pod různými záminkami (nemoc, úmrtí blízké osoby, dopravní nehoda…) žádal desítky žen o finanční pomoc. Za pět let jich dokázal přesvědčit téměř čtyřicet. Okradl je o desítky milionů a jen tak bokem se sedmi z nich zplodil potomky.

Nenaletí jen ženy

Podobných případů řeší policisté ročně desítky a jsou jako přes kopírák. Podvodníci ukrytí za anonymitu internetu sázejí na osvědčené smyšlené legendy, kterým ženy uvěří. Jeden případ řešili nedávno v Českých Budějovicích a téměř neuvěřitelné je, že poškozená žena skočila na lep dokonce dvěma falešným profilům. Jednomu podvodníkovi poslala dva miliony korun, současně si dopisovala s jiným mužem, kterému poslala podobnou sumu. Celkem přišla o více než čtyři miliony korun a hromadu iluzí.

Jak říká kapitán Jakub Vinčálek z Policie ČR, většinou se hezky poslouchá, když o vás někdo projeví zájem a není pak těžké uvěřit všemu, co podvodník říká. Právě důvěra je podle kapitána Vinčálka společným jmenovatelem všech těchto případů. Oběťmi internetových podvodů ale nejsou jen ženy. „V případě mužů jde zase o legendu ,nevěst z Východu‘ a podobně. Vzhledem k tomu, že pachateli jsou často nejen jednotlivci, ale i organizované skupiny, je obtížné finanční obnosy dostat zpět. Pokud zůstanou peníze v ČR není to nemožné, ale když je oběti pošlou do zahraničí, naděje se téměř rovná nule,“ dodává Vinčálek.

Triky, které vás mají varovat

Triky, které vás mají varovat

Někdo, s kým jste se nedávno seznámili online, vám začne vyznávat silné city a požádá vás o soukromý chat. Zprávy jsou často psané chybně a jsou nekonkrétní. Online profil pisatele neodpovídá tomu, co vám o sobě tvrdí. Může vás požádat o zaslání vašich intimních fotek nebo videa. Nejdřív si získá vaši důvěru a pak vás z různých naléhavých důvodů požádá o peníze, dárky nebo údaje k vašemu bankovnímu účtu. Když peníze nepošlete, může se vás pokusit vydírat. Když je pošlete, bude žádat o další.

Blbá, nebo důvěřivá?

Klepete si na čelo a říkáte si, co to asi musí být za osobu, která dokáže neznámému muži kamsi do daleka poslat všechny svoje úspory? Mně by se tohle nikdy, ale nikdy nemohlo stát! Opravdu ne? Kdysi dávno, před dvaceti lety, když jsem se po rozvodu opět nadechovala a hledala nový vztah, využila jsem online seznamku, protože s malými dětmi to jinak nešlo. Z asi padesáti potenciálních partnerů vypadala minimálně půlka naprosto věrohodně. S jedním z nich jsem si asi dva měsíce psala a naše vzájemná komunikace byla úžasná. V jeho mailech jsem byla nádherná, okouzlující, prostě jedinečná. Psali jsme si o všem možném, o budoucnosti, o dalších dětech, o kultuře, přírodě. Měla jsem pocit, že se vznáším. Ovšem ke skutečné schůzce nakonec nedošlo.

Když jsem navrhla, že bychom se měli konečně vidět, zmizel jako pára nad hrncem. Moje číslo si zablokoval, mailovou adresu si zrušil. Zajímavé ale bylo, že na seznamce si ponechal svůj „nick“, takže jsem se jen ujistila, že tenhle podvodníček to bude zkoušet dál. Trvalo chvilku, než jsem se oklepala ze zklamání a poblouznění, ale na seznamky jsem nezanevřela. Za nějakou dobu jsem díky nim poznala svého současného muže a brzo oslavíme dvacítku společného života. A jak je to s tou blbostí a důvěřivostí? Někdo říká, že důvěřivost je nám vrozená, ale psycholožka Magdalena Dostálová tvrdí, že jde spíše o naučenou vlastnost. „Již jako malé děti nasáváme z chování svých blízkých osob, jak přistupují k okolí. Vrhají se bezhlavě do možná i nepříliš bezpečných situací, či jsou spíše zdrženliví a nové si nejdříve opatrně oťukávají, než podniknou jakýkoli krok? Leccos okoukáme a zbytek je mix našeho nastavení, temperamentu, osobnosti, výchovných vlivů a zkušeností.“

Jsem bohatý, ale potřebuju půjčit

Podvodníci to vědí a dělají vše pro to, aby vypadali důvěryhodně. Tohle je jeden z nedávných případů: Muž, údajně žijící v Itálii, vystupující jako úspěšný obchodník, model nebo právník, používající několik jmen, například Lucian Charm, Alessandro Charm, dr. Alessandro Luciano Dante Charm..., se zkontaktoval s více ženami přes internetovou seznamku. „Ital“ mluvící česky s nimi komunikoval přes mobilní platformu a na sliboval hory doly. S ženami se osobně setkával, aby vše vypadalo věrohodně. Jednou z asi pěti poškozených je pětačtyřicetiletá žena, která se s ním třikrát sešla a nakonec mu předala deset tisíc eur na rozjezd společného podnikání. Po schůzce s ní nadále komunikoval, ale žádné podnikání ani výdělky se nekonaly. Takhle skončily všechny, s nimiž se Ital spojil.

Aby byli podvodníci ještě věrohodnější, dávají ženám dokonce přístupy do falešného internetového bankovnictví, ujistí je tak, že jsou skuteční a mají dost peněz, které ale momentálně nemohou z nějakého důvodu použít. Někteří jsou tak fikaní, že svoji pohádku o lásce až na věky podpoří fotografií z pohřbu zemřelého bohatého strýčka, po kterém zdědí miliony dolarů, nebo milované bohaté manželky. Pravost takových fotek se dá celkem snadno ověřit na Googlu. Dopadnout podvodníka je už ale bohužel komplikovanější i proto, že se oběti často za svoji důvěřivost stydí a na policii raději nic neoznámí.

Související články

Pozor! Nespalte se

Pozor! Nespalte se

Pravidla pro bezpečné seznamování

  • Nikdy nikomu za žádných okolností neposílejte peníze, ihned tyto lidi nahlaste policii. I když by se na začátku jednalo o pár korun, budou se jejich požadavky stupňovat.
  • Časté jsou žádosti o zaplacení víza, letenky, balíčku.
  • Podvodníci si o peníze neříkají přímo, snaží se vás vmanipulovat do situace, kdy jim tyto peníze sami nabídnete.
  • Ačkoli se více mluví o mužských podvodnících, ženských je stejně, ne-li více. Na muže je jednodušší působit prostřednictvím atraktivního vzhledu s vyhlídkou erotického dobrodružství. Často jim jejich ega a strach z přiznání chyby nedovolí o negativní zkušenosti mluvit.
  • Pozor na komunikaci mimo seznamku – pokud se vás od začátku snaží protistrana dostat na nekontrolovaný chat, je to podezřelé.
  • Nemá-li uživatel fotografii, zkuste si ji vyžádat.
  • Je vám fotografie podezřelá? Nechte uživatele, ať se vyfotí třeba s papírkem s vaším jménem, aktuálním denním tiskem či proveďte videohovor. 
  • Neposílejte intimní fotografie, mohou být nahrány na pornoservery nebo vás jimi může vydírat.
  • Nebojte se problematického uživatele nahlásit – placené seznamky mívají podporu, která je může během krátké doby prověřit či zakázat.
  • Rizikové je seznamovat se s cizinci.
  • Ideální je domluvit si co nejdřív osobní setkání. Uvidíte, zda mezi vámi bude nějaká chemie, či ne.

Emoční deficit

Co je příčinou iracionálních činů, jako je odeslání dvou milionů někomu, koho známe jen z facebooku? Podle psycholožky Magdaleny Dostálové je to celkem vysvětlitelné. „Z pohledu psychologa podvodník velmi často vykazuje rysy psychopatické osobnosti. To znamená, že se nezastaví tam, kde mají ostatní morální či sociální brzdu. Taková schopnost umožňuje podvodníkovi dostat svou oběť tam, kde ji potřebuje mít, aniž by si toho ona sama všimla. Navíc se oběti částečně rekrutují z osob osamělých, toužících po blízkosti, lásce, pochopení. Důvodem může být, že se jim výše vyjmenovaného někdy v minulosti nedostávalo. Proto hledají, někdy až zoufale, kde by si tyhle potřeby dosytily,“ vysvětluje psycholožka. Emoční deficit či nedostatečné výchovné působení nebo všechno dohromady – to jsou důvody, proč se tak snadno nechají některé ženy opít rohlíkem.

„Uvedu příklad z vlastní praxe. Mladá žena byla vychovávaná rodiči, kteří nechtěli dítě jakkoli omezovat, proto mu nenastavovali hranice. Ona se tak potácela v neohraničeném prostoru. Na jednu stranu se nedokázala začlenit do dětského kolektivu, protože byla zvyklá, že je vše po jejím, což ostatní děti neakceptovaly, na druhou byla doma diktátorem, který s rodiči cvičil bez jakékoli zpětné vazby. Otec byl navíc hodně v práci a ve volném čase se věnoval výhradně svým koníčkům. Matka se starala o děti a svou frustraci řešila alkoholem. Mladá žena se necítila milovaná a přijímaná, jakkoli se ji rodiče vlastně nikterak neodvažovali výchovně usměrňovat. V rané dospělosti si našla na internetové seznamce muže, se kterým se potkala osobně jen jednou. Poté udržovali vztah online. V poradně se velmi divila, když jsem se zdráhala nazvat takový „vztah“ skutečný vztahem. Vždyť spolu byli denně v internetovém kontaktu. Muž potřeboval peníze, aby rozjel nadějné podnikání v zahraničí, ty mu žena postupně půjčovala. Při svých rozhovorech plánovali děti a společnou budoucnost, ale stále platil fakt, že se setkali jen jedinkrát v životě. V době terapie uběhly od toho setkání zhruba dva roky,“ vypráví příběh z ordinace psycholožka Dostálová.

Inteligence nehraje žádnou roli

Romantickým legendám podvodníků může uvěřit kdokoli, a nezáleží na tom, zda má několik vysokoškolských titulů, nebo výuční list, jestli žije s hlavou v oblacích, nebo nohama pevně na zemi. Příkladem je hlavní účetní jedné moravské firmy, která před šesti lety posílala z firemních peněz neuvěřitelné částky internetovému podvodníkovi. Měla za sebou těžký rozvod s alkoholikem a pak se na internetové seznamce seznámila s „Američanem Davidem“. Podlehla slibům, a když od něj přišla žádost o převod větší částky peněz na společnou budoucnost, obratem mu poslala přes tři sta tisíc. Z firemního účtu. Během roku přišla moravská firma o neskutečných 110 milionů korun. Bohužel peníze zmizely v nenávratnu a totožnost podvodníka je stále neznámá. Před soudem nakonec stála sama.

„Dnešní doba s obecně větší izolací každého z nás nepřeje rozvíjení zdravých sociálních vazeb. Musíme vynaložit úsilí, aby se nám dařilo žít s komunitou. Což však znamená nejdřív tu svou komunitu objevit,“ vysvětluje psycholožka. Ženy ve středním věku, které zrovna prošly nepříjemným rozvodem, jsou často stažené do sebe a kontaktu s okolím se spíš bojí, než že by se chtivě vrhaly do dalších vztahů. „Pokouším se jim dodat odvahu, aby začaly obnovovat sociální vazby a následně je i udržovaly. Online seznamky samy o sobě určitě nemusí být špatné, ale berme je jako prostředek k navázání skutečného vztahu. Ne jako normu, že se tímto způsobem vzniklý vztah z virtuálního prostoru nevymaní,“ dodává odbornice.

Odolat, ale jak?

Takzvaným „romance scam“ neboli romantickým podvodům, které zahrnují předstírání romantických úmyslů za účelem získání náklonnosti oběti a následně využití její dobré vůle k tomu, aby poslala peníze ničemovi, se dá ubránit jedině tak, že si v online světě budeme dávat setsakramentsky pozor. Policie České republiky k tomu vytvořila skvělý návod, který jasně a srozumitelně vysvětluje, jak poznáte, že vás chce někdo využít, a co můžete udělat. Zjednodušeně se dá říct, že pokud jsou vaše virtuální přátelství na sociálních sítích nebo online seznamkách zatěžována finančními požadavky, peníze za žádných okolností nikomu neposílejte!

Psycholožka Magdalena Dostálová navíc radí: „Pracujte na větším ukotvení v reálném životě a ve skutečných vztazích. S klienty pracuji na lepším porozumění sobě sama a svým kořenům. Každý z nás jsme do jisté míry ovlivněni výchovnými vzorci, jež na nás v dětství působily. V terapii je znova rozkrýváme a hledáme vliv, který na danou osobnost měly a mají. Hledáme cesty, jak být v lepším kontaktu se skutečně hmatatelným sociálním okolím, tedy nejen s přáteli, které známe pouze přes sociální sítě.“ A pokud už přece jen naletíte nebo jste naletěla, neciťte se trapně a podejte okamžitě stížnost na policii. Nejste jediná, komu se to stalo.

Stali jste se obětí?

Stali jste se obětí?

  • Přerušte s podvodníkem okamžitě všechny kontakty. 
  • Pokud je to možné, schovejte si veškerou komunikaci, třeba zprávy z chatu, zejména pasáže, kde píše podvodník o svém povolání nebo kde se právě nachází.
  • Pokud jste mu poslali údaje o vašem bankovním účtu, kontaktujte okamžitě svou banku a vše si zablokujte.
  • Oznamte to provozovateli webové stránky, na níž vás podvodník poprvé kontaktoval.
  • Můžete zavolat na bezplatnou nonstop Linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí 116 006, kde vám poradí, co dělat.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.najdipomoc.cz/detail/psycholog/magdalena-dostalova/, Policie České republiky, www.policie.cz

Související články