Na teplotu a bolest, které nemoc covid -19 doprovází, zabere ibuprofen nebo paralen, to už si pamatuje skoro každý. Jak ale léčit kašel, když je na trhu tolik preparátů? A existují další léky, které by měl člověk užívat? Česká lékárnická komora (ČLnK) sestavila seznam léčivých látek, jejichž užívání má prokazatelně pozitivní vliv na prevenci nebo průběh virových respiračních onemocnění. Jak ale připomínají lékárnici, u žádného z následujících přípravků se neprováděly studie, zda pomáhají přímo na koronavirus covid-19. Je ale zjevné, že na příznaky nemoci zaberou.

Odstranit hlen!

Farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D., z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno říká: „V praxi se při první fázi onemocnění, i při suchém kašli, osvědčilo podávat mukolytika čili léky podporující odstraňování hlenu s obsahem acetylcysteinu nebo bromhexinu.“ Důsledné odstranění hlenu z dýchacích cest totiž snižuje riziko sekundárních plicních infekcí.

Onemocnění koronavirem se můžeme bránit i tehdy, když už se virus dostane do našeho těla. „V rámci podpůrné i symptomatické léčby je možné využít účinku lékořice hladké, hořce drsného a výtažku z pelargonie,“ vysvětluje Vilma Vranová.

Přehled doporučených látek podle ČLnK:

Acetylcystein

Toto léčivo má expektorační účinky (podporuje odstraňování hlenu z dýchacích cest), zároveň zvyšuje množství glutathionu (jednoho z nejsilnějších antioxidantů) a následně zlepšuje buněčnou imunitu. Doporučená denní dávka činí 1200–1800 mg. Najdete ho například v přípravcích ACC, Mucobene, Solmucol, NAC AL, Acetylcystein.

Bromhexin

Snížením viskozity a aktivováním řasinkového epitelu podporuje vylučování hlenů. Usnadňuje vykašlávání. Najdete ho v přípravcích s názvem Bromhexin.

Pro podpůrnou terapii kašle lze podle lékárníků (více informací najdete zde) použít i následující látky. I zde ovšem platí, že je třeba se nejdříve poradit v lékárně, a hlavně: „Vzhledem k tomu, že pouze registrované léčivé přípravky jsou pod přísnou kontrolou složení a obsahu léčivých a pomocných látek, doporučují lékárníci upřednostnit užívání všech níže uvedených substancí ve formě léčivého přípravku, nikoli doplňků stravy. Přípravek je nutné užívat v doporučené denní dávce, kterou by měl pacient rovněž konzultovat se svým lékárníkem,“ doplňuje v prohlášení ČLnK.

Rostlinné výtažky, které vám mohou pomoci a jsou dostupné bez receptu:

Lékořice hladká (Glycyrrhiza glabra)

Výtažek z této léčivé rostliny obsahuje látku glycyrrhizin, která velmi účinně zabraňuje replikaci, tedy množení virů. Glycyrrhizin u velmi podobné infekce SARS snižoval přilnutí a vniknutí viru do buněk. K dispozici jsou léčivé přípravky a léčivé čajové směsi nebo individuálně připravovaná Mixtura solvens (směs rozpouštějící hleny), kterou vám připraví v lékárně.

Výtažek z pelargonie (Pelargonium sidoides)

Antivirový účinek této substance je založen na inhibici replikace virů. Výtažek zabraňuje množení virů a tak působí proti šíření infekce. Výtažek z pelargonie také podporuje nespecifickou imunitu. Může zmírnit průběh infekce i zabránit rozvoji sekundární infekce. Najdete je například v rostlinném léku Kaloba nebo v doplňcích stravy.

Hořec drsný (Gentiana scabra)

Několik studií prokázalo, že extrakt z kořene hořce drsného (Gentiana scabra) potlačuje růst viru SARS-CoV. V ČR je například registrované léčivo obsahující extrakty z kořene hořce žlutého a výtažky dalších rostlin. Studie nebyly prováděny přímo na covid-19, léčivo může zmírnit průběh onemocnění a zabránit sekundární infekci. Hořec drsný najdete například v přípravku Sinupret a pak v doplňcích stravy.