Těsto:
4 hrnky hladké mouky
21 g čerstvých kvasnic, nebo 7 g sušených
asi 200 ml vody, teplé okolo 40 °C
8 lžic extra panenského olivového oleje
2 lžičky hrubé mořské soli
Omáčka na pizzu
- 4 lžíce protlaku
- 1 lžíce pokrájené bazalky
- 1 lžička oregana
- 2 stroužky česneku
- špetka tymiánu
- lžička cukru
- sůl
Náplň na pizzu
- 4 rajčata
- 2 paprikové nepálivé klobásy nebo 200 g šunky či slaniny
- 1 a 1/2 žluté papriky
- 1 a 1/2 zelené papriky
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 200 g mozzarelly
- olivový olej na potření
Postup:
Mouku nasypeme na pracovní desku, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj vodu rozmíchanou s kvasnicemi. Přimícháme polovinu oleje a sůl. Nakonec uhněteme homogenní a vláčné, pružné těsto. Mísu vysypeme trochou mouky, vložíme těsto, přikryjeme ho mikrotenovým filmem a na teplém místě necháme nakynout do dvojnásobného objemu (asi 2 hodiny).
Mezitím si připravíme omáčku. Protlak smícháme s cukrem, solí, oreganem, tymiánem, lžící pokrájené bazalky a prolisovaným česnekem. Rajčata i papriky zbavíme nejedlých částí a nakrájíme na plátky.
Troubu rozehřejeme na nejvyšší teplotu a mřížku v troubě dáme co nejníže. Troubu předehříváme po dobu 20 minut. Formy na pizzu nebo obrácené plechy lehce natřeme olejem. Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka a poté je rozdělíme na 4 části, které vyválíme na kruhy. Kruhy přeneseme na připravenou pizza formu a vytáhneme je asi do 3 mm tloušťky. Okraje mají být trochu silnější. Necháme znovu lehce kynout.
Pizzy potřeme olivovým olejem, omáčkou a poklademe rajčaty, paprikami, cibulí a plátky klobásy. Nakonec přidáme plátky mozzarelly a dáme do trouby. Pečeme dozlatova a křupava, asi 20-25 minut.