Těsto:

4 hrnky hladké mouky

21 g čerstvých kvasnic, nebo 7 g sušených

asi 200 ml vody, teplé okolo 40 °C

8 lžic extra panenského olivového oleje

2 lžičky hrubé mořské soli

Omáčka na pizzu

  • 4 lžíce protlaku
  • 1 lžíce pokrájené bazalky
  • 1 lžička oregana
  • 2 stroužky česneku
  • špetka tymiánu
  • lžička cukru
  • sůl

Náplň na pizzu

  • 4 rajčata
  • 2 paprikové nepálivé klobásy nebo 200 g šunky či slaniny
  • 1 a 1/2 žluté papriky
  • 1 a 1/2 zelené papriky
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 200 g mozzarelly
  • olivový olej na potření

Postup:

Mouku nasypeme na pracovní desku, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj vodu rozmíchanou s kvasnicemi. Přimícháme polovinu oleje a sůl. Nakonec uhněteme homogenní a vláčné, pružné těsto. Mísu vysypeme trochou mouky, vložíme těsto, přikryjeme ho mikrotenovým filmem a na teplém místě necháme nakynout do dvojnásobného objemu (asi 2 hodiny).

Mezitím si připravíme omáčku. Protlak smícháme s cukrem, solí, oreganem, tymiánem, lžící pokrájené bazalky a prolisovaným česnekem. Rajčata i papriky zbavíme nejedlých částí a nakrájíme na plátky.

Troubu rozehřejeme na nejvyšší teplotu a mřížku v troubě dáme co nejníže. Troubu předehříváme po dobu 20 minut. Formy na pizzu nebo obrácené plechy lehce natřeme olejem. Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka a poté je rozdělíme na 4 části, které vyválíme na kruhy. Kruhy přeneseme na připravenou pizza formu a vytáhneme je asi do 3 mm tloušťky. Okraje mají být trochu silnější. Necháme znovu lehce kynout.

Pizzy potřeme olivovým olejem, omáčkou a poklademe rajčaty, paprikami, cibulí a plátky klobásy. Nakonec přidáme plátky mozzarelly a dáme do trouby. Pečeme dozlatova a křupava, asi 20-25 minut.