Co nesmí v lékárničce chybět

Každý jsme jiný a každý máme jiné potřeby. Proto si na cesty také každý balíme i jiné léky. Vždy bychom ale měli vzít v potaz, s kým jedeme, kam jedeme a co tam budeme dělat. Jiné medikamenty jsou potřeba na vysokohorskou túru, jiné pak pro polehávání na pláži. Podle předsedy Mladých praktiků MUDr. Vojtěcha Muchy by však mělo základní vybavení lékárničky na dovolenou kopírovat obsah autolékárničky. „Je to takové minimum, které bych poradil na cesty každému. Tedy obvazový materiál, náplasti a funkční škrtidlo proti krvácení. Dále doporučuji pinzetu a ostré nůžky,“ říká lékař s tím, že ačkoliv je v současné době covid spíše na ústupu, je dobré myslet také na respirátor a dezinfekci.

Lékárnička do hor i na pláž

Máte v plánu výšlap do hor? Pak stojí za to do lékárničky přihodit náplasti, obvazy či gel na bolest kloubů. U moře se naopak kromě opalovacího krému neztratí přípravek na popáleniny s obsahem panthenolu. Cestujete s dětmi? Ujistěte se, že víte, jak postupovat, pokud by zdravotní komplikace nastaly u nich. Od věci rozhodně nejsou například přípravky na sražení horečky, léky na průjem či zácpu a probiotika.

Léků stačí minimum

Nic se nemá přehánět. Léky by vám proto neměly zabírat polovinu zavadla. Mít s sebou vše pak není potřeba především v případě, že se rekreujete v místech, kde je snadná dostupnost lékařské péče a lékáren. Předejdete tím zbytečnému vyhazování prošlých medikamentů. „Hlavně u léků na kašel, rýmu nebo teplotu je jedno, zda je člověk má nebo je koupí druhý, třetí den,“ říká odborník. Jiná je ovšem situace u léčebných přípravků na průjem, zvracení a další zažívací potíže. Ty je dobré začít brát co nejdříve, zejména pokud se lidé nachází v zemi s horkým podnebím, kde hrozí dehydratace. Aktivní uhlí a rehydratační roztok je proto potřeba mít u sebe vždy.

Pravidelné léky

Berete některé léky pravidelně? Zabalte si je jako první! Není totiž nic horšího než na letišti či někde po cestě zjistit, že zůstaly na nočním stolku. „Medikamenty, které člověk užívá dlouhodobě, je potřeba brát v dostatečném množství, případně se poradit s lékařem, jak postupovat, kdyby se chronická choroba zhoršila. Komplikace dlouhodobých onemocnění jsou totiž nejčastější příčinou závažných zdravotních komplikací na cestách,“ upozorňuje MUDr. Vojtěch Mucha.

Konzultace s lékařem

Existují léky i další vybavení, které se hodí pro dovolenou v konkrétní zemi. Před odjezdem je proto vhodné poradit se se svým praktickým lékařem, čím vším svoji cestovní lékárničku doplnit. „Zároveň pokud se vyskytnou na dovolené zdravotní komplikace, je možné zkonzultovat tyto problémy s lékařem přes telefon nebo elektronicky,“ říká doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Skladování

Lékárnička by měla být označená a dobře dostupná, vždy ale mimo dosah dětí. Léky pak skladujte v suchu a při pokojové teplotě. Kapky a další roztoky zase v lednici. Lékárničku nevystavujte přímému slunci a ideálně ji nenechávejte ani v autě, ve kterém může být v létě i 50 °C.

Antibiotika s sebou?

Pokud uvažujete o tom, že si do svých prázdninových kufrů a batohů přibalíte pro případ nouze i antibiotika, měli byste toto rozhodnutí vždy konzultovat se svým lékařem, který vám je předepíše. „O vybavení antibiotiky a o tom, kdy je eventuálně nasadit, se mohou poradit například kardiaci, pacienti s chronickým onemocněním nebo lidé, kteří jedou do extrémních podmínek,“ upozorňuje doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.

Pozor na prošlé léky

Před každou cestou zkontrolujte datum expirace léků. Je to práce, která se vyplatí. Jen tak se totiž vyhnete případným zažívacím potížím a alergickým reakcím, které by vám prošlé léky mohly způsobit. Pro usnadnění a větší přehled je například vhodné do lékárničky přibalit kompletní seznam léků s daty spotřeby.

Cesta letadlem

Ztracený kufr na letišti dokáže pěkně potrápit, tím spíš, jsou-li v něm i léky. Přípravky na bolest hlavy a léky, které užíváte pravidelně, si proto raději balte do příručního zavazadla. Ale pozor! Objem roztoků nesmí přesáhnout 100 ml a léčivé přípravky musí být v originálních obalech. Pokud medikamentů na cesty potřebujete více, požádejte svého lékaře o potvrzení, že je skutečně užíváte.

Pojištění a očkování

Ani perfektně vybavená lékárnička ale mnohdy nestačí. Zapomínat byste neměli ani na zdravotní pojištění. Pokud navíc plánujete cestu do exotických krajin, je také potřeba se včas informovat o povinných i doporučených očkováních, například proti malárii v Africe nebo vzteklině v Jižní Americe. V Česku je pak dobré zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě. Ze všech zemí EU totiž nákaza klíšťovou encefalitidou hrozí nejvíce právě u nás. „Člověk se nakazí ihned po kousnutí klíštětem, které bohužel relativně často zanechá trvalé následky. Z toho důvodu toto očkování velmi doporučuji,“ uzavírá MUDr. Vojtěch Mucha.

Zdroj: www.svl.cz