Lenka se seznámila se svým manželem Petrem, když jí bylo osmadvacet let a on čerstvě oslavil čtyřicítku. Byl tehdy ženatý a se svou manželkou vychovával dvě děti v teenagerovském věku. Pracoval jako obchodní manažer v prosperující firmě a Lenka se ucházela o místo jeho asistentky. Když jí z personálního oddělení volali, že zvítězila v konkurzu, měla nefalšovanou radost, ale ani ve snu ji nenapadlo, že ji o půl roku později pohledný šéf natolik okouzlí, že se z nich stane milenecký pár. „Nikdy jsem nechtěla bourat rodinu, ale Petr byl tak milý, vtipný a galantní, vyzrálý muž, úplně jiný než všichni ostatní, které jsem do té doby poznala. Navíc tvrdil, že si se svou ženou už dlouho nerozumí. Brali se příliš mladí a rychle si pořídili děti, takže až pozdě zjistili, že jsou každý jiný a mají naprosto odlišné názory na všechno… Věřila jsem jeho slovům a podlehla,“ vypráví, jak začal její vztah, který první dva roky tajili. Nakonec se románek provalil, když Lenka otěhotněla, a Petr skončil u rozvodového soudu. Lenka si rozbití rodiny nikdy nepřestala vyčítat, ale láska, kterou prožívali, přehlušila i špatné svědomí. S Petrem se vzali a narodili se jim krátce po sobě dva synové. Staršímu Vojtovi bude brzy jedenáct, mladšímu Vítkovi je devět let.

Moje žárlivost propukla naplno

Rodina žila jako tisíce jiných i se všemi radostmi a drobnými starostmi. Když byla Lenka na mateřské dovolené, původní firma, ve které pracovala, zkrachovala, a tak byl Petr donucen změnit zaměstnání. Nastoupil do jiné společnosti a Lenka po rodičovské vzala poloviční úvazek jako účetní v blízkosti domova. Růžový obláček se však rozplynul ve chvíli, kdy Petrovi odešla asistentka do důchodu a na její místo nastoupila nová atraktivní kolegyně. „Zpočátku jsem se snažila myšlenky na to, že by se historie opakovala, zahnat, ale když se náš intimní život začal ocitat na bodu mrazu, žárlivost ve mně nekontrolovatelně sílila,“ přiznává stále pohledná bruneta. Problémy přicházely plíživě. Nejprve začal mít Petr problémy s erekcí, které omlouval tím, že má v práci moc stresu. Později se ale začal manželskému soužití vyhýbat úplně a raději pracoval do noci, aby se svou manželkou nemusel jít do ložnice ve stejnou chvíli. Lenku stále častěji přepadaly pochybnosti a její žárlivost propukla naplno.

Přistihl mě, jak mu slídím v mobilu…

„Začala jsem být úplně posedlá. Sledovala jsem ho ostřížím zrakem, dokonce mu potají projížděla zprávy v mobilu i počítač. Vzpomněla jsem si na dobu před třinácti lety, kdy dokázal stejně úspěšně tajit vztah se mnou. Věděla jsem, že je chytrý a stopy po nevěře umí dobře zahladit,“ popisuje Lenka další běh událostí. Když jednou Petr zase nechal telefon položený na stole a žárlivá manželka se jej zmocnila s cílem nalézt v něm důkazy jeho nevěry, v zaujetí si nevšimla, že její muž nečekaně vstoupil do dveří. „Udeřil na mě, co to dělám, proč mu lezu do mobilu, a hrozně jsme se pohádali. Když jsem se mu svěřila se svým podezřením, zůstal na mě překvapeně zírat. A přiznal se – nikoli však k tomu, že mě podvádí se svou asistentkou, ale že už ho dlouho trápí zdravotní problémy. Za svoje potíže s erekcí se natolik styděl, že se radši začal úplně vyhýbat sexuálnímu životu,“ vypráví Lenka.

Poté co si vše vyříkali, přesvědčila svého manžela, aby vyhledal odbornou pomoc urologa. Nejprve se zdráhal, ale nakonec souhlasil. „Jeho zdravotní problémy se díky lékařům podařilo úspěšně řešit, ale celá situace zanechala na našem vztahu šrámy. Učíme se znovu jeden druhému důvěřovat. Já stále bojuji se žárlivostí vůči jeho asistentce a on mi zase nemůže zapomenout, že jsem narušila jeho soukromí a špehovala ho,“ uzavírá Lenka.

Názor odborníka MUDr. Monika Purmová, FEBU, lékařka UroKlinikum Praha

Názor odborníka MUDr. Monika Purmová, FEBU, lékařka UroKlinikum Praha

Erektilní dysfunkce patří mezi nejčastější sexuální problémy, objevují se u každého druhého padesátníka. V začátcích pohlavního života bývá na vině ostych, nezkušenost a stres, vliv má také nedostatek spánku a pohybu, nadmíra jídla či alkoholu nebo užívání některých léků. Podobně jako u jiných nemocí je i zde nejlepší prevence. Tedy vyvarovat se všech rizikových faktorů, například kouření, alkoholu, přejídání a dalších civilizačních nešvarů. U mladších mužů až třetina případů souvisí s nepříznivou psychikou, která se selháním erekce dále zhoršuje a uzavírá začarovaný kruh.

V pozdějším věku přibývá organických příčin vzniku problémů. Porucha ztopoření penisu může být varovným signálem poukazujícím na zdravotní komplikace, jako je cukrovka nebo srdečně-cévní onemocnění včetně kornatění tepen či vysokého krevního tlaku. Může to být předzvěst infarktu. Proto je důležité nic nepodceňovat, přestože pro mnoho mužů může být nepříjemné tyto intimní problémy řešit a urologovi se vyhýbají podobně jako pan Petr. Dochází-li ovšem k potížím s erekcí opakovaně, je nasnadě překonat stud a vyhledat lékaře. Což bohužel po roce obtíží učiní pouhá pětina mužů. Přitom – jak ukazuje i tento příběh – potíže mohou výrazně nabourávat také partnerský vztah a celkově rodinný život.

Problém řada mužů řeší medikamenty, které zvyšují přívod krve do topořivých tělísek. Mají ovšem jednorázový efekt a možné nežádoucí vedlejší účinky. Injekční aplikace účinné látky do topořivých těles zase nepatří k příjemným léčebným procedurám. V krajním případě se přistupuje k operativnímu řešení, kdy jsou do penisu implantovány takzvané penilní protézy. Mezi nejmodernější metody patří léčba rázovou vlnou, založená na působení mechanické energie. Díky ní se v intimních partiích zlepšuje krevní oběh, čímž se podpoří funkce erektilních tělísek.

Kontakt: www.uroklinikum.cz