Hubnutí je v teplých dnech snazší než jindy. Ne snad proto, že by samo od sebe šlo lépe, než když je venku zima. Ale proto, že dny jsou delší, chutnají nám lehčí jídla, míváme méně povinností a tím pádem i více času se hýbat. Začněte s tím právě v tuhle roční dobu, zvykněte si na to a pak se vám bude snáze pokračovat i ve dnech s nevlídným počasím.

Příklad? Zacvičit si v šest ráno teď není zase tak těžké, venku už je slunečný den a člověk se snáze přinutí vstát a hýbat se. V zimě se vám tolik chtít nebude, ale když už to pro vás bude denní rutinou, spíše to zvládnete.

Jaké pohybové aktivity byste měli zvážit?

Domácí cvičení: Posilujte doma alespoň dvacet až čtyřicet minut třikrát až čtyřikrát týdně, můžete k tomu využít buď posilování s vlastní váhou, nebo s činkami či posilovací gumou. Na internetu snadno najdete sestavy pro domácí cvičení, jimiž se můžete inspirovat. Skvělé je, pokud si zároveň každé ráno uděláte krátkou protahovací sestavu s několika základními cviky, to především kvůli kondici, prospějete tím svým zádům a kloubům.

Plavání: Nejlepší celkový trénink pro jakýkoli typ postavy, pro každý věk, pro muže stejně jako pro ženy. Abyste hubli, měli byste plavat alespoň hodinu ve vyšším tempu, ale plavání vás za to odmění nejen štíhlejší, ale zároveň také pevnější postavou. Pokud máte možnost chodit plavat tam, kde je voda teplá alespoň 26 stupňů, tím lépe.

Jízda na kole: Coby dítě jste jízdu na kole milovali? Tak proč se k tomu zase nevrátit, je to skvělá aktivita, jak si vybudovat svaly a zároveň spálit velké množství energie. Nejlepší na cyklistice je, že můžete jezdit na kole skoro kdekoli, kdykoli a je to zdarma! Naplánujte si občas na víkend delší cyklovýlet.

Treking: Chůze sama o sobě je skvělým způsobem, jak něco shodit, ale aby to fungovalo, musíte toho nachodit více, než nakolik je vaše tělo zvyklé, a zároveň musíte chodit alespoň část dne rychle. Pokud například denně ujdete 10 tisíc kroků, ale vážíte pořád stejně, budete zkrátka muset chodit víc nebo jinak. Můžete také k běžným pochůzkám přidat právě treking, česky by se dalo říct prostě choďte na túry, ideálně po kopcích. Projeví se i jedna pořádná za týden, ale nesmíte ji zajíst svíčkovou a zapít pivem.

Venkovní sporty: Vyzkoušejte s kamarády nebo příbuznými třeba badminton nebo volejbal, berte to jako zábavu, díky níž si například na dovolené dáte pořádně do těla, a navíc se u toho pobavíte.

Prodlužte si život

Navíc nejde jen o hubnutí, pohyb potřebujete především kvůli zdraví. Bohužel z našeho každodenního života kvůli našemu životnímu stylu mizí, s věkem navíc hraje čím dál větší roli, že se nám do něj moc nechce.

A proto vynecháváme běžné pochůzky, procházky, všude raději dojedeme autem, spoustu věcí zařídíme po telefonu nebo přes internet, včetně toho, že si můžeme až domů nechat přivézt nákup nebo jídlo k obědu. Tím šetříme čas nebo nervy, ale o to více se pak musíme hýbat vědomě.

„Asi 10 procent úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu a 33 procent úmrtí je sekundárně navázáno na jeho nedostatek. Absence pohybu se tak stává pro naši populaci velkým nebezpečím. Přitom asi čtvrtina předčasných úmrtí v produktivním věku by se dala oddálit přiměřeným pohybem. Stačí, abychom si vštípili, že denně musíme věnovat aspoň půlhodinu intenzivnímu pohybu, což splňuje například půlhodinová procházka ve svižnějším tempu nebo projížďka na kole. Ideální je, když se při takovém sportování trochu zapotíme,“ vysvětluje profesor Václav Bunc z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.

Pohyb je podle něj pro lidské tělo stejně nezbytný jako dýchání, pití, strava nebo spánek. Když chybí kyslík, voda nebo máme hlad, tělo nám to dá na vědomí v řádu několika minut nebo hodin. Když ale tělu chybí pohyb, žádný alarm na protest se nespustí. Důsledky se projeví až později – nadváhou, obezitou, civilizačními nemocemi i předčasnými úmrtími v produktivním věku.

Zdroj:

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/these-super-cool-summer-workouts-are-great-for-weight-loss/articleshow/64064780.cms; tiskové podklady www.fisaf.cz