Nenechte se mýlit, že příprava chutných mražených nanuků je náročná nebo že zabere velké množství času. Věřte, že pro dokonalé letní mlsání si vystačíte jen s několika základními ingrediencemi a mixérem, případně formičkami na nanuky, které seženete v každém supermarketu.

Čtěte také

Bodyshaming je problémem dnešní doby

Čtěte také

Ústí v deprese i sebepoškozování. Body shaming jako problém dnešní doby

Velkou výhodou po domácku připravených zmrzlin je bezesporu fakt, že přesně znáte jejich složení. Nenechte nic náhodě a dopřejte si proto to nejlepší, co můžete. Základem úspěchu lahodné zmrzliny, kterou ocení i ti nejnáročnější, jsou čerstvé kvalitní suroviny, které jsou v sezóně k dostání na každém rohu. Nejlepší a nejchutnější variantou jsou plodiny z vlastní zahrádky či od osvědčených farmářů v bio kvalitě. Mapu českých bio farem najdete zde. Tak jen do toho! Přinášíme vám zdravé a chutné recepty na domácí zmrzliny a sorbety, které neodmítnou ani zatvrzelí dietáři.

Malinové nanuky se zakysanou smetanou

-        200 g malin

-        150 g zakysané smetany

-        šťáva z citronu

-        2 lžíce medu

Maliny důkladně omyjte, nechte odkapat a spolu s medem dejte do mixéru. Přidejte zakysanou smetanu, zakápněte citronovou šťávou a vše rozmixujte. Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky přibližně 2 centimetry pod okraj. Do nanuků zapíchněte dřívka a dejte zamrazit nejméně na 4 hodiny, ideálně však přes noc.

Čtěte také

Bosá chůze prospívá zdraví a ulevuje od bolesti

Čtěte také

Bosá chůze ulevuje od bolesti. Vybudujte si domácí senzorický chodník

 

TIP: Před podáváním vložte formičky se zmrzlinou pod proud vlažné vody. Nanuk pak půjde od formičky lépe oddělit a vytáhnout.

Věděli jste o malinách, že…

  • Jsou močopudné a žlučopudné, takže se jejich konzumace doporučuje při revmatismu a některých ledvinových a jaterních chorobách.
  • Pomáhají při nachlazení a zvláště u malých dětí sráží horečku.
  • Zlepšují paměť.
  • Podporují trávení.
  • Snižují vysoký krevní tlak.
  • Odbourávají cholesterol.
  • Pomáhají při hubnutí.
  • Obsahují biotin, čímž zlepšují lesk a hustotu vlasů i pružnost pleti.
  • Jsou přírodním léčebným prostředkem při očních potížích a poruchách vidění. Už ve staré Číně byly maliny využívány proti šerosleposti.

Čtěte také

Marek Vašut

Čtěte také

Tajemství Marka Vašuta: Proč nesnáší léto? V žilách mu koluje severská krev

Lahodná borůvková zmrzlina

-        500 g borůvek

-        85 g cukru moučka

-        200 ml smetany

-        šťáva z citronu

Borůvky důkladně propláchněte a přidejte spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru. Mixujte 3–⁠4 minuty, dokud nebude ovocná směs hladká. Přelijte ji do uzavíratelné nádoby a vložte na několik hodin do mrazáku. Kopečky ztuhlé zmrzliny podávejte ve zmrzlinových kornoutech nebo v miskách.  

Věděli jste o borůvkách, že…

  • Působí proti předčasnému stárnutí.
  • Mají antibiotické účinky.
  • Působí proti infekcím, zánětům močových cest a prostatě.
  • Působí proti nemocím zraku jako makulární degenerace nebo šeroslepost.
  • Podporují mozkové funkce a působí proti degeneraci mozku.
  • Prospívají při Alzheimerově chorobě.
  • Působí proti zácpě a podporují trávení.
  • Jsou vhodné pro prevenci a léčbu rakoviny.
  • Snižují cholesterol.
  • Podporují zdraví srdce a imunitní systém.
  • Působí jako antidepresivum.
  • Zlepšují noční vidění a špatnou adaptaci na ostré světlo.
  • Fungují jako prevence nachlazení a chřipky.
  • Urychlují metabolismus, čímž pomáhají při snižování hmotnosti.
  • Prospívají při osteoporóze.
  • Čistí krev, dodávají životní energii a omlazují.

Čtěte také

Ušetřit na kávě je jednodušší než se zdá

Čtěte také

Kuriózní spoření. Jak ušetřit majlant na kávičkách, ředkvičkách a benzínu

Osvěžující jahodový sorbet

Dáváte před smetanovými zmrzlinami přednost těm s větším obsahem ovoce? Vsaďte na sorbet, který neobsahuje žádné mléčné výrobky a skládá se čistě z ovoce a cukru. Příprava sice zabere o něco více času než u klasické zmrzliny, výsledná chuť ale rozhodně stojí za to!

-        200 g třtinového cukru

-        200 ml vody

-        500 g jahod

-        šťáva z citronu

Do kastrůlku nasypte cukr, zalijte jej vodou a vařte, dokud ze směsi nevznikne sirup. Ten poté nechte zcela vychladnout. Omyté a pokrájené jahody rozmixujte, následně ještě propasírujte, abyste se zbavili zrníček, a společně s citronovou šťávou vmíchejte do cukrového sirupu. Směs přelijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku. Polozmrzlý sorbet zhruba po 4 hodinách vyjměte a opět rozmixujte, čímž zabráníte vytvoření nežádoucích ledových krystalků. Dejte přes noc zamrazit a podávejte, kdykoli přijde chuť na perfektní sladké osvěžení.

Věděli jste o jahodách, že…

  • Zlepšují funkce srdce a mozku.
  • Snižují vysoký krevní tlak.
  • Působí proti rakovině i cukrovce.
  • Posilují imunitu.
  • Snižují záněty v těle.
  • Působí jako prevence mrtvice.
  • Léčí artritidu a dnu.
  • Pomáhají při úpravě hmotnosti i zácpě.
  • Posilují kosti a vlasy, pečují o kůži a oči.
  • Zvyšují sexuální apetit i výkonnost.

Zdroj: myjsmebio.cz kamprobio.cz zivafarma.cz zdravizone.cz

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Dejte sbohem zmuchlanému oblečení! 5 tipů pro perfektně zorganizovanou skříň