Nenechte se mýlit, že příprava chutných mražených nanuků je náročná nebo že zabere velké množství času. Věřte, že pro dokonalé letní mlsání si vystačíte jen s několika základními ingrediencemi a mixérem, případně formičkami na nanuky, které seženete v každém supermarketu.
Velkou výhodou po domácku připravených zmrzlin je bezesporu fakt, že přesně znáte jejich složení. Nenechte nic náhodě a dopřejte si proto to nejlepší, co můžete. Základem úspěchu lahodné zmrzliny, kterou ocení i ti nejnáročnější, jsou čerstvé kvalitní suroviny, které jsou v sezóně k dostání na každém rohu. Nejlepší a nejchutnější variantou jsou plodiny z vlastní zahrádky či od osvědčených farmářů v bio kvalitě. Mapu českých bio farem najdete zde. Tak jen do toho! Přinášíme vám zdravé a chutné recepty na domácí zmrzliny a sorbety, které neodmítnou ani zatvrzelí dietáři.
Malinové nanuky se zakysanou smetanou
- 200 g malin
- 150 g zakysané smetany
- šťáva z citronu
- 2 lžíce medu
Maliny důkladně omyjte, nechte odkapat a spolu s medem dejte do mixéru. Přidejte zakysanou smetanu, zakápněte citronovou šťávou a vše rozmixujte. Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky přibližně 2 centimetry pod okraj. Do nanuků zapíchněte dřívka a dejte zamrazit nejméně na 4 hodiny, ideálně však přes noc.
TIP: Před podáváním vložte formičky se zmrzlinou pod proud vlažné vody. Nanuk pak půjde od formičky lépe oddělit a vytáhnout.
Věděli jste o malinách, že…
Věděli jste o malinách, že…
- Jsou močopudné a žlučopudné, takže se jejich konzumace doporučuje při revmatismu a některých ledvinových a jaterních chorobách.
- Pomáhají při nachlazení a zvláště u malých dětí sráží horečku.
- Zlepšují paměť.
- Podporují trávení.
- Snižují vysoký krevní tlak.
- Odbourávají cholesterol.
- Pomáhají při hubnutí.
- Obsahují biotin, čímž zlepšují lesk a hustotu vlasů i pružnost pleti.
- Jsou přírodním léčebným prostředkem při očních potížích a poruchách vidění. Už ve staré Číně byly maliny využívány proti šerosleposti.
Lahodná borůvková zmrzlina
- 500 g borůvek
- 85 g cukru moučka
- 200 ml smetany
- šťáva z citronu
Borůvky důkladně propláchněte a přidejte spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru. Mixujte 3–4 minuty, dokud nebude ovocná směs hladká. Přelijte ji do uzavíratelné nádoby a vložte na několik hodin do mrazáku. Kopečky ztuhlé zmrzliny podávejte ve zmrzlinových kornoutech nebo v miskách.
Věděli jste o borůvkách, že…
Věděli jste o borůvkách, že…
- Působí proti předčasnému stárnutí.
- Mají antibiotické účinky.
- Působí proti infekcím, zánětům močových cest a prostatě.
- Působí proti nemocím zraku jako makulární degenerace nebo šeroslepost.
- Podporují mozkové funkce a působí proti degeneraci mozku.
- Prospívají při Alzheimerově chorobě.
- Působí proti zácpě a podporují trávení.
- Jsou vhodné pro prevenci a léčbu rakoviny.
- Snižují cholesterol.
- Podporují zdraví srdce a imunitní systém.
- Působí jako antidepresivum.
- Zlepšují noční vidění a špatnou adaptaci na ostré světlo.
- Fungují jako prevence nachlazení a chřipky.
- Urychlují metabolismus, čímž pomáhají při snižování hmotnosti.
- Prospívají při osteoporóze.
- Čistí krev, dodávají životní energii a omlazují.
Osvěžující jahodový sorbet
Dáváte před smetanovými zmrzlinami přednost těm s větším obsahem ovoce? Vsaďte na sorbet, který neobsahuje žádné mléčné výrobky a skládá se čistě z ovoce a cukru. Příprava sice zabere o něco více času než u klasické zmrzliny, výsledná chuť ale rozhodně stojí za to!
- 200 g třtinového cukru
- 200 ml vody
- 500 g jahod
- šťáva z citronu
Do kastrůlku nasypte cukr, zalijte jej vodou a vařte, dokud ze směsi nevznikne sirup. Ten poté nechte zcela vychladnout. Omyté a pokrájené jahody rozmixujte, následně ještě propasírujte, abyste se zbavili zrníček, a společně s citronovou šťávou vmíchejte do cukrového sirupu. Směs přelijte do uzavíratelné nádoby a dejte do mrazáku. Polozmrzlý sorbet zhruba po 4 hodinách vyjměte a opět rozmixujte, čímž zabráníte vytvoření nežádoucích ledových krystalků. Dejte přes noc zamrazit a podávejte, kdykoli přijde chuť na perfektní sladké osvěžení.
Věděli jste o jahodách, že…
Věděli jste o jahodách, že…
- Zlepšují funkce srdce a mozku.
- Snižují vysoký krevní tlak.
- Působí proti rakovině i cukrovce.
- Posilují imunitu.
- Snižují záněty v těle.
- Působí jako prevence mrtvice.
- Léčí artritidu a dnu.
- Pomáhají při úpravě hmotnosti i zácpě.
- Posilují kosti a vlasy, pečují o kůži a oči.
- Zvyšují sexuální apetit i výkonnost.
Zdroj: myjsmebio.cz kamprobio.cz zivafarma.cz zdravizone.cz