Pokud se snad domníváte, že vám prodloužená délka pomůže opticky „sundat“ nějaké to kilo, buďte při výběru střihu obezřetná. Dlouhé šaty totiž sluší především vysokým dlouhonohým gazelám! Jestliže nepatříte do kategorie nad 170 cm a pod velikost 40, střih a potisk vybírejte velmi pečlivě. Na druhou stranu je fakt, že se v dlouhých volných šatech nemusíte pořád kontrolovat, popotahovat sukni, zatahovat bříško a být navlečená ve stahovacích kalhotkách s push-up efektem.

Pozor na výrazné potisky

Řeknete si, že velká plocha unese velké potisky. My bychom se spíše přikláněli k variantě drobnějších vzorů, které výsledný dojem zjemní. Překrásné budou jemné kvítky, klasické puntíky, minimalistické káro a podélné střízlivé proužky. Když už dojde na kontrastní maxi vzory, tak třeba jen v podobě spodního lemu nebo jako pouták na výstřih či ramena. Nosí se i jednobarevné modely, které pak dokonale oživí kontrastní kabelka, třeba v tolik oblíbených neonových tónech a s messenger popruhem. Nebo nějaký výrazný šperk splývající až po pupík.

Jak je střihnout?

Dlouhé rovné šaty můžete nosit podle nálady nebo aktuálního pocitu. Po vydatném obědě asi nebudete vystavovat na odiv vypouklé bříško, pak stačí pásek, který byl původně v pase, povolit a posunout na boky a šaty podkasat. A až budete v kondici, klidně předveďte dokonalý vosí pas. Šaty střižené pod prsy by měly přirozeně splývat, sluší jim proto bavlna, viskóza a jemné strečové úplety. Velkou peckou zůstávají košilové šaty, které můžete nosit rozepnuté jako vršek přes džíny. K létu patří i šaty ve stylu antické řízy, hedvábné nebo saténové. V nich budete vypadat naprosto úchvatně a model můžete schovat i na zimu pro sezonu večírků a plesů.

Tenká ramínka nebo rukáv?

K létu tenká ramínka patří, a pokud vám to figura jenom trochu dovolí, klidně si nějaký úsporný model pořiďte. Cestou na pláž není třeba řešit, jestli jsou vidět lehce povislé paže nebo zaříznutá podprsenka. Pokud však uvažujete o elegantnějších šatech do práce a nejste si ramínky jistá, vyberte si třeba šaty s prostřiženými rukávy, které leccos skryjí a přitom jsou vzdušné. Nebo vsaďte na průsvitný materiál a využijte třeba triky chytré horákyně – oblečená neoblečená, šifon vám s maskováním pomůže.

Pro chladnější letní večery

Dlouhým šatům sluší bundičky do pasu, ať už motorkářské z tenké kůže či jejích napodobenin, nebo třeba lehoučké „džísky“ a plátěné bombery. Dáte-li přednost sáčku, vychytejte délku a střih. Kolové sukni bude slušet krátký projmutý blejzr, k dlouhé splývavé sukni s rozparkem můžete obléknout i over size sako v délce pod zadek. Navečer se můžete na venkovní zahrádce zachumlat do plédu tón v tónu nebo obléknout dlouhý kardigan, nechat ho volně splývat či přepásat tenkou stuhou. Dlouhým šatům sluší nízké sandálky à la „kristusky“, zdobené žabky, jednoduché tenisky a tolik oblíbené šněrovací letní pohorky nebo navrátivší se „koně“.

Dejte maxi šatům šanci a pořiďte si nějaký prima kousek na míru počasí i postavě.