Tento trend je patrný zejména ve větších městech a zdaleka nejde jen o hipstery, vous si pěstují muži všech věkových kategorií a rozličného společenského postavení. A zatímco některým vlasy kvůli mužskému pohlavnímu hormonu testosteronu nemilosrdně ubývají, vous může pány tvorstva reprezentovat i v době, kdy je hustá kštice passé. Vousy však musí být upravené a péče o ně je podle odborníků daleko náročnější než běžná péče o vlasy.

Zevnějšek se cení

Obecně platí, že muži s vousy upraveného střihu mají daleko větší respekt než muži, kteří své vousy neupravují. Skvěle padnoucí oblek, elegantní a vypucované boty, pěstěné nehty, to je první signální opravdového džentlmena. A ten to nemůže jen tak „zazdít“ omšelým výrazem obličeje. Pokud jsou dominantou vizáže vousy, není co dodat. Musí působit čistě, propracovaně a tím pádem i sexy. A že tomu tak je i ve vnímání žen, to je léty ověřeno. Pěstěné vousy totiž z chlapů podle většiny žen dělají ty pravé muže.

Péči přenechejte odborníkům

Muži se mohou o své vousy starat sami doma, ale je to poměrně náročná záležitost, návštěva holičství či barber shopu, který se přímo specializuje na stylové stříhání vousů, čas od času neuškodí. Ve chvíli, kdy péči o vaši chloubu převezme odborník, nebudete už chtít jinak. Můj kamarád Kamil Kučera pravidelně navštěvuje barbera Martina Tománka v Classic Barber Shopu ve Vodičkově ulici v Praze 1 a je nadmíru spokojen. Proto jsem za Martinem do studia zašla. „Péče o vousy se vám musí dostat pod kůži. Obecně doporučuji nejdříve očistit vousy speciálním mýdlem. Po důkladném mytí se nesmí zapomenout na hydrataci a výživu, k čemuž slouží olejíček nebo balzám na vousy. Styling se pak dělá hřebínkem na vousy či kartáčem z kančích štětin. K tomu se používají tvrdé či krémové vosky,“ popsal mi v kostce postup péče Martin.

Postup úpravy vousů běžného českého muže

„Klasická úprava vousů obnáší zaholení kontur do požadovaného tvaru, mytí speciálním šamponem na vousy, vysušení vousů, vyživení olejíčkem a styling krémem na vousy. V našem barber shopu nabízíme i nadstandardní ošetření Hot Towel, které obnáší změkčení vousů speciálním olejíčkem, napářku horkým ručníkem, holení břitvou, použití kolínské a zklidňujícího krému po holení, střih, úpravu kontur a chloupků, a k tomu také umytí hlavy a styling. Ovšem vše záleží na domluvě s klientem, vždy se mu snažíme vyjít maximálně vstříc a nabídnout tu nejlepší a nejvhodnější možnou péči,“ popisuje Martin Tománek.

Co o vousech a péči říká zakladatel společnosti Percy Nobleman Freddy Furber

Co o vousech a péči říká zakladatel společnosti Percy Nobleman Freddy Furber

Proč jsou vousy v posledních letech tak populární?

Jsem přesvědčen, že se v posledních dvou desetiletích rozvíjí kulturní vnímání nošení vousů. Dnes je víc než přijatelné, aby muži nosili plnovous třeba v práci – v předchozích letech tomu tak nebylo. Tento proces pomáhají urychlit celebrity a populární kultura. Nároky mužů na čas a rychlost dnešní kultury i pracovního života nahrává stylu, který máte každé ráno hotový do pěti minut.

Jak se o vousy nejlépe starat?

Vousy musí být upravené, jinak vypadají nezajímavě. Toho docílíte mnoha způsoby, nejrychlejším řešením je pravidelné ořezávání a tvarování vousů. Používejte výrobky, jako jsou např. fardinový olej nebo balzám, které je změkčují. Pro dokončení vzhledu sáhněte po štětci či hřebenu. Vosky jsou ideální pro finální styling či k ovládnutí neposedných chloupků.

Co se týče vousů, existují nějaké nové trendy?

Vlastně ne, kromě toho, že se vousatý vzhled stále rozšiřuje a ovlivňuje každý rok více mužů. Ve Velké Británii nosí vousy 50 % mužů – mnoho dalších ze zbylých 50 % jsou starší muži, kteří jsou zvyklí se holit celý svůj život. To je poměrně impozantní statistika.

Je nějaká možnost, jak zjistit, že nám bude plnovous nebo knír slušet?

Myslím, že největší chybou je nosit vousy, které nekopírují tvar vaší tváře. Zeptejte se svých blízkých, kterým důvěřujete, co si o vašich vousech myslí. Mně osobně se líbí mít krátkou délku vousů po stranách obličeje. Používání přípravků mi pomáhá udržet vousy v dobrém stavu a také je podle potřeb vytvarovat.

Co bychom měli dělat, abychom dosáhli dokonalého třídenního strniště?

Pravidelně vousy zastřihujte a především je zvlhčujte. Díky zvlhčování odstraníte všechny odumřelé kožní buňky, čímž se podpoří růst vousů. Štětiny jsou měkčí a lépe a rychleji rostou.

Jaký je rozdíl mezi klasickým holicím strojkem a břitvou?

Strojek na vousy se primárně používá k zastřihování kratších vousů. Je to užitečný nástroj. Můžete jej také použít pro ořezávání delších vousů, ale buďte opatrní, abyste je nezkrátili moc. Břitva je skvělá pro dosažení čistého oholeného vzhledu nebo pro skutečně definovaný střih. V tomto případě dáváte kov na kůži, holicí krémy/mýdla jsou zase alkalická, takže citlivější pokožka může trpět. Vždy bych se držel holicích strojků, ačkoli mají tendenci ke krátké životnosti.

Jak vypadají ideální vousy? Například délka, tvar…?

Jak už jsem říkal, každá tvář je odlišná, takže je nejlepší volit takové vousy, se kterými budete vy osobně spokojeni a v nichž se budete cítit sebejistě. Mně osobně se líbí, když nechám odhalené některé krční čáry, tudíž mi vyhovují vousy o délce 1 až 3 palce. Pokud jsou takové vousy upravené, je to ideál. Také mám rád krátké vousy, méně než 1 palec, tedy vzhled kultivovaného těžkého strniště.