Když Andrea přišla s tím, že přihlásila malou Lauru na casting na focení reklamy, šlo o nějaký set oblečení pro panenky, celá rodina se podivila. „A jak jsi přišla na to, že by se právě vaše holka mohla stát tváří té reklamy? Většinou točí děti celebrit, a že jich je v tom našem rybníčku pěkná spousta, zrovna ročník 7–9 let je dost silný…“ nechala se slyšet její sestra Monika. „Naše Laurinka je všechny strčí do kapsy, podívej, jak je roztomilá a přirozená,“ odvětila Andrea. „Ano, roztomilá, to Laura je. Ale přirozená před diváky ani trochu. Stačí se podívat na záznam z besídek ve školce nebo zajít na třídní představení. Ve školce se to nedalo obejít, takže naše vystresovaná a stydlivá Laura se krčila někde v pozadí a maximálně se po pódiu prošla, ale nevydala ani hlásku. A když se chystá školní besídka, vždycky na poslední chvíli onemocní, přímo bytostně nesnáší pozornost okolí, natož diváků,“ pomyslela si babička Lída a okamžitě jí začalo být malé „herečky“ líto.

Snacha vnučce bez skrupulí lže, říká babička

Andrea si ale nedala svůj záměr vymluvit. Došlo to dokonce tak daleko, že s Laurou doma nacvičovala pózy a obličejovou gymnastiku, aby byla na konkurzu nejlepší. Když se Lída nenápadně, jakmile spolu byly samy, zeptala vnučky, jestli vůbec ví, co ji čeká, zjistila, že matka Lauře casting značně přikrášlila. „Babi, to bude v pohodě. To nebude jako besídka. Budu tam jen já a maminka a pak nějaký pán, který si mě bude fotit a možná natáčet. Budeme v takovém hezkém pokojíčku, já si budu hrát a bude to fajn. A to oblečení pro panenky pak za odměnu dostanu, maminka mi to slíbila,“ překvapila babičku vnučka. „No potěš, pomyslela jsem si, to budeš mít děvče asi pěkný šok.“

Jak se dalo čekat, žádná sláva

Po týdnu příprav holky odjely dobývat slávu. Po návratu domů byla Laura zakřiknutá a Andrea přímo běsnila. „Je nemožná, tak jí to slušelo, vypadala jako obrázek, obzvlášť když si ji vzala do parády maskérka, podívejte…“ Celá rodina se shlukla kolem fotoaparátu. Na fotce byla Laura, ale vypadala jako vystřižená z dětského porna. „No to snad nemyslíš vážně!“ rozčílil se Lauřin otec. „Miláčku, a jak se v televizi líbilo tobě?“ ptala se jemně babička. „Nelíbilo,“ vzlykala Laura. „Nebyl to vůbec hezký pokojíček, byla tam spousta lidí, jedna paní na nás dokonce křičela, ať si nezničíme účes, čekaly jsme tam s maminkou dlouho, měla jsem žízeň…“ Všichni byli jako opaření. „Předpokládám, že to bylo naposledy,“ obořil se na manželku Adam.

Bohužel nebylo

Malá Laura mezitím absolvovala s maminkou nespočet castingů, samozřejmě s nulovým výsledkem. Ovšem co si Andrea vezme do hlavy, těžko se jí vymlouvá. Je přesvědčená, koneckonců jako každá matka, že má nejkrásnější dceru na světě. A proto že musí dobýt prkna, která znamenají svět. Přihlásila Lauru do divadelního kroužku a na kurzy mluveného slova. V osmi letech! A přestože už musela zjistit, že Laura bude zaměřením trochu jiná a producírovat se před diváky a kamerami jí bude dělat potíže, nehodlá ustoupit.

Lída má oprávněné starosti

„Bojím se o svoji vnučku a jsem nemile překvapená, že se ctižádostí své ženy můj syn nic nenadělá. Dokonce se nechal natolik zpracovat, že si prý myslí, že to možná Lauře pomůže odblokovat stud. Nevím, jakým způsobem ho Andrea zpracovala. Co to je, prosím vás, za blbost? Každý jsme nějaký, kdyby tu holčičku nechali být, najde si svoje vlastní koníčky. Ráda kreslí komiksy, do bublin píše vtipné texty, ale když se má projevit před lidmi, stáhne se. Bojím se, že přemíra snahy ji předělat nakonec všechno zhorší. S kým se mám poradit, aby to nevypadalo, že jdu proti svojí snaše, ale abych pomohla vnučce? Před každou návštěvou castingu i toho blbého kroužku vypadá jako hromádka neštěstí, netěší se tam a po návratu je zaražená, cítím, že je to všechno špatně,“ říká nešťastná babička.

Pohled odborníka: Mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Pohled odborníka: Mediátorka Ing. Kateřina Bělková, Škola mediace

Je potřeba ocenit nejen, že se snažíte pomoci své vnučce, ale také, že to nechcete dělat tak, abyste ublížila své snaše. Dovolím si krátce shrnout vaši situaci, snacha si přeje, aby její dcera uspěla v reklamě, a vy říkáte, že je to pro vnučku příliš náročné, a proto se o ni bojíte.

Prvním krokem, který můžete udělat, je určitě upřímný rozhovor s vaší snachou. Poproste ji, aby vás v klidu vyslechla, a klidně, bez velkých emocí, jí zkuste říct vše, čeho se obáváte, a že jí určitě nechcete zasahovat do výchovy, že se jen obáváte o vnučku. Zkuste si dopředu připravit všechny rizikové faktory, které na vnučce pozorujete.

Pokud by nepomohl tento rozhovor, je možné se také obrátit na odborníka, který by k tomuto rozhovoru přizval i vaši vnučku, některé děti jsou již v tomto věku dost vyzrálé na to, aby se například mediace mohly zúčastnit. Pro rozhovor i s vnučkou bych ale určitě volila cestu s odborníkem, který by měl umět připravit prostředí tak, aby se malá cítila bezpečně a nevzniklo jí tak ještě další trauma. Moc vám přeji, aby se situaci podařilo vyřešit co nejlépe a vy jste zase brzo měla veselou a spokojenou vnučku.

Kontakt: www.katerinabelkova.cz