Linecké těsto
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 170 g tuku na pečení
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- na špičku nože dřeně z vanilkového lusku
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, přidáme tuk, žloutky a vanilku a rychle zpracujeme těsto, které uložíme alespoň na hodinu do chladu. Rozválíme ho na pomoučeném válu, vykrájíme požadované tvary a upečeme je při 180 °C (malé tvary jen několik minut).
Domácí přítel
Suroviny:
- Linecké těsto
- 2 lžíce nakrájeného kandovaného ovoce
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce hrubě nasekaných ořechů
- kakaová poleva a ořechy na ozdobení
Postup:
Do lineckého těsta zapracujeme ovoce, rozinky a ořechy, těsto rozválíme na plát silný 1 cm a celý ho upečeme při 190 °C. Ještě teplý korpus nakrájíme na malé obdélníčky, které po vychladnutí přelijeme kakaovou polevou a ozdobíme ořechy.
Oříškové hvězdičky
Suroviny:
- Linecké těsto
- 100 g mletých oříšků
- rybízová zavařenina na slepení
- čokoládová poleva
- červené želé bonbony a hrubě strouhané oříšky nebo kokos na posypání
Postup:
Do lineckého těsta zapracujeme mleté oříšky, rozválíme ho, vykrájíme hvězdičky a po upečení je slepíme po dvou rybízovou zavařeninou a přelijeme čokoládovou polevou. Než poleva ztuhne, ozdobíme střed hvězdiček kouskem želé a povrch posypeme oříšky nebo kokosem.
Ježci s čokoládou
Suroviny:
- Linecké těsto
- rybízová zavařenina na slepení
- čokoláda na vaření a mletý kokos na ozdobení
Postup:
Z rozváleného těsta vykrojíme malé ježky a polovině z nich ještě uděláme brčkem oko. Upečeme je na plechu s papírem na pečení a po vychladnutí slepíme vždy dva ježky (plného a s vykrojeným očkem) zavařeninou. Čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme ji ve vodní lázni a každému ježkovi v ní namočíme záda a špičku čumáčku.Tělíčka ježků ještě posypeme kokosem a necháme zaschnout.