Linecké těsto

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky
  • 170 g tuku na pečení
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • na špičku nože dřeně z vanilkového lusku

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, přidáme tuk, žloutky a vanilku a rychle zpracujeme těsto, které uložíme alespoň na hodinu do chladu. Rozválíme ho na pomoučeném válu, vykrájíme požadované tvary a upečeme je při 180 °C (malé tvary jen několik minut).

Domácí přítel

Suroviny:

  • Linecké těsto
  • 2 lžíce nakrájeného kandovaného ovoce
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce hrubě nasekaných ořechů
  • kakaová poleva a ořechy na ozdobení

Postup:

Do lineckého těsta zapracujeme ovoce, rozinky a ořechy, těsto rozválíme na plát silný 1 cm a celý ho upečeme při 190 °C. Ještě teplý korpus nakrájíme na malé obdélníčky, které po vychladnutí přelijeme kakaovou polevou a ozdobíme ořechy.

Oříškové hvězdičky

Suroviny:

  • Linecké těsto
  • 100 g mletých oříšků
  • rybízová zavařenina na slepení
  • čokoládová poleva
  • červené želé bonbony a hrubě strouhané oříšky nebo kokos na posypání

Postup:

Do lineckého těsta zapracujeme mleté oříšky, rozválíme ho, vykrájíme hvězdičky a po upečení je slepíme po dvou rybízovou zavařeninou a přelijeme čokoládovou polevou. Než poleva ztuhne, ozdobíme střed hvězdiček kouskem želé a povrch posypeme oříšky nebo kokosem.

Ježci s čokoládou

Suroviny:

  • Linecké těsto
  • rybízová zavařenina na slepení
  • čokoláda na vaření a mletý kokos na ozdobení

Postup:

Z rozváleného těsta vykrojíme malé ježky a polovině z nich ještě uděláme brčkem oko. Upečeme je na plechu s papírem na pečení a po vychladnutí slepíme vždy dva ježky (plného a s vykrojeným očkem) zavařeninou. Čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme ji ve vodní lázni a každému ježkovi v ní namočíme záda a špičku čumáčku.Tělíčka ježků ještě posypeme kokosem a necháme zaschnout.