Jaké vlastně jsou detektivky rodu ženského? V posledních letech se s nimi doslova roztrhl pytel a v televizi běží jeden napínavý seriál na motivy Agathy Christie za druhým. Anglosaská nebo skandinávská detektivní literatura vygenerovala hned několik pozoruhodných autorek dobrých detektivek. Není divu, vždyť ve stovce nejlepších autorů jsou mezi prvními šesti čtyři ženy.

Podivné je, že česká ženská detektivní scéna zatím docela spí. Až na dvě výjimky je to spíš pole neorané – a solidní díra na trhu. Jednou z nich je dvojnásobná držitelka Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku Michaela Klevisová, která vydává nový román nazvaný Prokletý kraj. Není to pravá detektivka, přesto i v této knize je přítomné pátrání – nejde ale přímo o hledání vraha, spíš o rozkrývání kořenů vlastní minulosti a historie jedné rodiny.

Soutěžte o skvělé knížky

Soutěžte o skvělé knížky

Máte rádi detektivní příběhy? Čtěte Vlastu a zapojte se do soutěže o detektivky. Informace, jak na to a co můžete vyhrát, najdete uvnitř aktuálního vydání Vlasty. Na stáncích od 1. 9.