Je jedno, zda vám víc chutná losos, makrela, pstruh, tuňák, sardinky, nebo snad slanečci. Všechny tyto rybky totiž obsahují omega-3 mastné kyseliny, které hrají klíčovou roli v našem zdraví. Zásadní vliv pak mají především na zdraví mozku. Kromě toho, že zlepšují paměť, také stabilizují náladu a jsou též účinnou prevencí deprese a dalších závažných psychiatrických onemocnění. A to se v dnešní bláznivé době obzvlášť hodí, co říkáte? A protože v létě obvykle nemáme chuť na těžká smažená jídla či nejrůznější zahuštěné omáčky s knedlíky, připravili jsme pro vás inspiraci na zdravé, lehké zeleninové saláty s rybami, které si můžete zabalit i s sebou do práce jako oběd. 

Nejznámější mořskou rybou a jednou z nejzdravějších ryb vůbec je makrela. Mezi její přínosy patří:

·        zlepšení zdraví a vzhled vlasů,

·        ochrana kůže,

·        prevence makulární degenerace související s věkem,

·        posílení imunitního systému,

·        snížení hladiny cholesterolu,

·        prevence různých chronických onemocnění,

·        zlepšení zdraví kostí

Čtěte také

Čištění grilu

Čtěte také

Čištění grilu nepodceňujte, riskujete zdraví i požár! Poradíme, jak na to

Salát z uzené makrely a pečené řepy

Kombinace zemité řepy, ostrého křenu a uzené ryby je dokonalá. Kdo neřeší kalorie, vymění jogurt v dresinku za zakysanou smetanu. Recept funguje i s jinou kořenovou zeleninou a můžete obměnit i druh bylinky.

Doba přípravy: 20 minut, pečení řepy 45 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: časopis Gurmet

  • 2 filety z uzené makrely
  • 500 g řepy
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl
  • pepř 

Dresink:

  • 100 ml obyčejného bílého jogurtu
  • 100 ml řeckého jogurtu
  • 1 lžíce nastrouhaného křenu
  • pár kapek citronové šťávy

Postup:

1. Utrhněte 2 velké pruhy alobalu a položte je křížem přes sebe. Řepu oloupejte, nakrájejte na měsíčky a položte na alobal. Přidejte snítku tymiánu, bobkový list, osolte, opepřete a zakápněte olejem. Zabalte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut, dokud řepa nezměkne.

2. Mezitím smíchejte oba jogurty, vmíchejte křen a citronovou šťávu. Dresink můžete i osolit a opepřit, ale není to nutné. Hotovou řepu nechte zchladnout a pak ji rozdělte na talíře, přidejte kousky uzené makrely a dresink. Podávejte ozdobené zbylým tymiánem.

Čtěte také

Chůze je našemu životu velmi prospěšná

Čtěte také

Chcete žít dlouho? Ujděte denně aspoň 7 tisíc kroků a vyhnete se nemocem

I červenou řepu výživoví specialisté rádi a často zařazují do jídelníčků. Nejen že podporuje detoxikační procesy v těle, podporuje funkci jater a čistí krev, především obsahuje látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšují srdečně-cévní zdraví a jsou prevencí celé řady chorob. „Řepa je bohatá na vitamín C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Zajímavý je také obsah dusičnanů neboli nitrátů, díky kterým například běžci či obecně vytrvalostní sportovci mohou pocítit efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon,“ vysvětluje výživová poradkyně Věra Burešová. Navíc, stejně jako ryby, i řepa povzbuzuje mozkovou aktivitu. 

S její konzumací bychom to ale neměli přehánět. Přestože její přínosy násobně převyšují rizika, jsou případy, kdy může i škodit. Nadměrná konzumace červené řepy totiž neblaze působí na játra a ovlivňuje tvorbu ledvinových kamenů. Vyhnout by se jí měli také lidé trpící dnou a vhodná není ani pro jedince s velmi nízkým krevním tlakem. Červená řepa ho totiž ještě více snižuje.

Čtěte také

Cameron Diaz

Čtěte také

Letní účesy, které vás omladí. Inspirujte se slavnými kráskami

Dánský slanečkový salát

Pro naši chuť, uvyklou spíš na kyselejší varianty nakládaných ryb, bude tahle jemnější verze zajímavou změnou. Slanost vyváží sladká mrkev.

Doba přípravy: 15 minut, 1 den odležení v chladu

Suroviny na 4 porce:

  • 5 matjesů
  • 1 cibule 
  • 50 g křenu 
  • 2 mrkve 
  • špetka sušeného zázvoru 
  • špetka bílého pepře 
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka 
  • 100 ml bílého vína

Postup:

1. Matjesy nakrájejte na silnější pruhy, cibuli na tenké půlměsíčky, přidejte jemně nastrouhaný křen a na kolečka nakrájenou mrkev. Okořeňte špetkou sušeného zázvoru a bílého pepře a přisypte hořčičná semínka. Zakápněte kvalitním suchým bílým vínem a vše důkladně promíchejte.

2. Salát nechte minimálně 1–2 dny odležet v chladu, aby se všechny ingredience dobře propojily. Podávejte s čerstvým pečivem.

Zajímavost!

Označením matjes pojmenováváme pouze panenské sledě před vytřením, lovené v období od května do konce června. Takoví sledi jsou tuční a velmi chutní. Díky velkému množství zdraví prospěšného tuku jsou vhodnou volbou pro zařazení do redukčního jídelníčku.

Zdroj: časopis Vlasta rehabilitace.info sportuj.com vlasta.cz

Čtěte také

Pozitivní myšlení

Čtěte také

Máte střechu nad hlavou, rodinu a práci? Pak jste šťastnější, než si myslíte