Když dnes přijdete do cukrárny, nezřídka ve vitríně mezi klasickými zákusky najdete i pár takových, které se pyšní přídomkem low carb a tváří se tak, že jsou podstatně dietnější. Což často vůbec není pravda, protože v nich sice třeba je méně cukru a obejdou se bez mouky, ale o to tučnější například mohou být.

Každopádně, low carb neboli nízkosacharidová dieta se valí světem a její zastánci se tváří, že účinnějšího návodu na hubnutí není. Zásadně omezuje sacharidy, například ty, které se nacházejí v obilovinách, škrobové zelenině a ovoci, a naopak sází na potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků. Existuje přitom mnoho typů nízkosacharidových diet, některé jsou částečně benevolentní, jiné sacharidy v podstatě zakazují.

Odborníci potvrzují, že nízkosacharidová dieta skutečně může vést k poklesu váhy a zároveň snížit některá zdravotní rizika – týká se to třeba cukrovky 2. typu a metabolického syndromu. Ovšem bavíme se o těch rozumnějších variantách, které půlku jídel nezakáží a snaží se doporučovat celkově pestrou stravu.

„Sacharidy si svou špatnou reputaci v oblasti výživy nezaslouží. Ve skutečnosti jsou pro naše tělo hlavním zdrojem energie. Poté co se dostanou do lidského organismu, jsou štěpeny na základní sacharidovou jednotku – glukózu. Ta je pomocí krevního oběhu distribuována k buňkám tkání a orgánům. Fungování celého lidského organismu závisí právě na stabilním přísunu glukózy. Pro fungování mozku je glukóza dokonce téměř jediným palivem,“ říká k omezování sacharidů dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka společnosti Vím, co jím.

Co potřebujete vědět o sacharidech

Nízkosacharidová dieta omezuje množství sacharidů, které jíte. Sacharidy se v zásadě dělí na jednoduché přírodní (třeba laktóza v mléce a fruktóza v ovoci), jednoduché rafinované (běžný cukr), složité přírodní (třeba v celozrnných výrobcích). Obecně platí, že komplexní sacharidy se tráví pomaleji a mají menší vliv na výkyvy hladiny cukru v krvi než třeba běžný cukr.

Nízkosacharidová dieta vychází z předpokladu, že když tělu nebudete dodávat rychlou energii ve formě cukru, zaměří se na spalování tuků. Nízkosacharidová strava obecně omezuje obiloviny, luštěniny, ovoce, pečivo, sladkosti, těstoviny a škrobovou zeleninu a někdy ořechy a semena. Některé mírnější varianty povolují malé množství ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.

To ovšem odporuje obecným výživovým doporučením, podle nichž mají sacharidy, samozřejmě nikoli sladkosti, tvořit 45 až 65 procent celkového denního příjmu energie. Nízkosacharidové diety, zejména ty velmi přísné, mohou vést k většímu krátkodobému úbytku hmotnosti, než když držíte třeba nízkotučné diety. Většina studií však zjistila, že ve 12 nebo 24 měsících už není přínos těchto diet moc velký, mnoha lidem se kila zase vrátila, když začali jíst normálně.

Rizika, o kterých byste měli vědět

Náhlé a drastické snížení příjmu sacharidů může způsobit více či méně dočasné vedlejší účinky, jako jsou zácpa, bolest hlavy či svalové křeče.

Pokud sacharidy vynecháte úplně, může se u vás rozvinout ketóza, mezi její projevy patří zápach z úst, bolest hlavy, únava a celková slabost. Dlouhodobé omezování sacharidů může mít za následek nedostatek vitamínů nebo minerálů a gastrointestinální poruchy.

Někteří lékaři se navíc domnívají, že pokud budete jíst velké množství tuků a bílkovin ze živočišných zdrojů, může se ve skutečnosti zvýšit riziko srdečních onemocnění nebo některých druhů rakoviny. Pokud se přesto rozhodnete pro nízkosacharidovou dietu, věnujte pozornost vybraným tukům a bílkovinám. Omezte potraviny s nasycenými a trans tuky, jako je maso a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, které mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Zdroj: www.vimcojim.cz

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/low-carb-diet/art-20045831