Zástupci společnosti Pantone nachystali pro všechny velké překvapení, ba dokonce raritu, protože vítězná barva nepochází z jejího existujícího portfolia barev. Barvou roku 2022 se stala Very Peri!

Dost možná vám název Very Peri nic neříká, nikdy jste o této barvě neslyšeli a pravděpodobně si ani neumíte představit, jak by měla vypadat. Určitě nejste jediní, protože tento odstín je zbrusu nový a vyplul na světlo až v posledních měsících loňského roku 2021. „Bylo pro nás opravdu důležité přijít s novou barvou, protože nyní zde máme zcela novou vizi světa,“ uvedla Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institute.

Pastelová fialová

Very Peri představuje osobitý odstín pastelově fialové barvy. Slovo „Peri“ je odvozené od anglického „Periwinkle“, což je název rostliny Barvínek menší, jejíž kvítky mají charakteristický bledě fialový odstín. Podle profesinálů je ale v této barvě mnohem víc, protože odstín vznikl spojením červených a modrých podtónů ve fialové barvě a je opravdu jedinečný. „Je to doslova nejšťastnější a nejteplejší ze všech modrých odstínů. Právě díky červenému podtónu vyvolává neodbytný pocit něčeho nového, a to je to, co hledáme,“ doplnila k volbě Leatrice Eiseman pro CNN.

Podle společnosti Pantone má Very Peri představovat stálý pokoj modré s energickou infuzí červené, vyjadřuje tak nejistotu a opatrný optimismus současné doby. Má rovněž reprezentovat přeměnu fyzického a digitálního světa, kterou společnost v posledním období zažívá. „Tato barva vyjadřuje spřátelený radostný postoj a dynamickou přítomnost, která podporuje odvážnou tvorbu a nápadité projevy,“ doplnila v prohlášení pro média Leatrice Eiseman.

Very Peri bude všude

Letos potkáte barvu Very Peri všude – objeví se v módě i ve světě interiérového designu. Své místo najde v kolekcích světoznámých designérů, ale i v běžných módních řetězcích. Něžná, romantická a okouzlující barva skvěle vynikne nejen v šatníku, určitě se nebojte zakomponovat ji i do vašeho interiéru. Bytové doplňky včetně textilních, přinášejí jedinečnou možnost vnést tuto výjimečnou barvu do našich životů. Co takhle pokojně usínat v kvalitním ložním povlečení v trendy Very Peri?,“ motivuje Kateřina Vařechová, ředitelka společnosti Matějovský, tradiční české značky ložního povlečení a bytového textilu.

Praktické tipy: Jak prát povlečení, aby zůstalo jako nové?